Dag van de Wetenschap: Gratis activiteiten voor jong en oud

Yvonne
Door Yvonne
0 reacties

Gek op wetenschap en technologie? Plan dan 27 november 2016 vrij in je agenda, want dan is het Dag van de Wetenschap. Tijdens dit evenement in Vlaanderen en Brussel beleef je tal van leuke activiteiten, zoals een bezoekje aan de sterrenwacht, verrassende demonstraties en interessante experimenten. Veel activiteiten zijn gratis te bezoeken. Laat je de onderzoeker in je los? Speur dan goed door dit artikel en kom alles te weten over Dag van de Wetenschap 2016.

Tal van bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra, sterrenwachten en onderzoeksinstellingen hebben tijdens deze zesde editie van Dag van de Wetenschap activiteiten georganiseerd om jong en oud een leerzame dag te bezorgen. Amuseer je met verhalen, laat je inspireren door demonstraties of leef je uit tijdens een van de workshops, er is genoeg te doen. In totaal zijn er meer dan 480 activiteiten te beleven!

Activiteiten

Wat wil jij meemaken tijdens Dag van de Wetenschap? Via de handige zoekfunctie van Dagvandewetenschap.be heb je binnen enkele klikken alle activiteiten bij jou in de buurt gevonden. Selecteer je favorieten voor meer informatie en ontdek direct de prijs en het tijdstip van je gekozen bezigheid. Enthousiast? Reserveer indien nodig je plaats en maak je klaar voor en leerzame dag!

De activiteiten tijdens Dag van de Wetenschap zijn niet alleen interessant, maar ook nog eens voordelig. De meeste uitjes zijn namelijk zelfs helemaal gratis. Dit is natuurlijk altijd fijn voor de portemonnee. Benieuwd naar toffe gratis bezigheden tijdens Dag van de Wetenschap? Ik zet hieronder een aantal toppers voor je op een rijtje.

Ontdek de rode planeet

Ben je gefascineerd door de planeet Mars? Tijdens een bezoekje aan volkssterrenwacht Urania in Hove kom je meer te weten over deze planeet en over de tocht die de ESA ruimtesonde ExoMars dit jaar naar de rode planeet heeft gemaakt.

Nieuwsgierig geworden? Je bezoekt deze lezing gratis op een van de tijdstippen tussen 10.00 tot 17.00 uur in de Volkssterrenwacht in Urania. Voor €5,- bezoek je ook nog een planetariumvoorstelling van 25 minuten en krijg je een drankje in de Astrobar. Meer informatie of een routebeschrijving? Klik dan even door naar Dagvandewetenschap.be.

Ook bij Cozmix volkssterrenwacht ben je voor een expositie over Mars en de ExoMars missie aan het juiste adres. Een kijkje bij de indrukwekkende maquette van de ruimtesonde is zeker de moeite waard. Daarnaast kunnen bezoekers planetariumvoorstellingen bijwonen. Jongeren programmeren zelf hun ruimterobot.

Kom oog in oog met mega-insecten

Krijg je al de kriebels als je een insect ziet? Dan is het voor jou vast een spectaculaire ervaring om vlinders, schorpioenen en vliegen in 3D-modellen en hoge resolutiefoto’s te zien. Gelukkig is bang zijn niet nodig, de insecten doen je geen vlieg kwaad.

Deze demo is in KU Leuven Universiteitshal en is opgezet door het Afrikamuseum. Toegang is gratis. Durf jij het aan tussen 13.00 en 17.00 uur in Leuven? Meer info vind je hier.

Maak kennis met chemie en fysica

Is jouw kind nieuwsgierig naar natuurkundige verschijnselen? Laat hem of haar dan op vroege leeftijd kennis maken met de wondere wereld van chemie en fysica. Op het Vrij Technisch Instituut Zandhoven ontdekken kids van tien tot veertien jaar in een workshop hoe een ‘schreeuw’ in elkaar zit.

De afdeling industriële wetenschappen begeleidt de kinderen tijdens deze gratis workshop. Zijn je kids daarna nog niet voldaan? Laat ze dan op dezelfde locatie hun eigen 3D-puzzel ontwerpen. Vervolgens snijden ze hun creatie uit hout met een lasersnijmachine en brengen hun puzzelstukken samen tot een afgewerkt product. Hoe leerzaam is dat!?

Als je benieuwd bent naar meer activiteiten voor kinderen dan let je op het ‘vlieg logo’. Dit logo wijst op bezigheden die speciaal geschikt zijn voor kinderen tot twaalf jaar.

Enthousiast over Dag van de Wetenschap? Plan je uitje(s) dan via Dagvandewetenschap.be en ga een leerzame dag tegemoet!

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.