Wat te doen op zondag? Dagje uit met gezin! - Goedkoop.be

Goedkoop daguitstapje met het hele gezin? Vijf gouden tips

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Dagje Uit

In het weekend of als er een vakantie voor de deur staat, willen we al eens een uitstapje maken met de kinderen. Ze staan waarschijnlijk te popelen voor een pretparkbezoekje. Dolle pret verzekerd, maar voor veel mensen is het toch een heuse investering. Tel maar eens uit wat het kost om met twee volwassenen en twee kinderen naar een pretpark te gaan. Je betaalt niet alleen de tickets, maar neemt eerst de auto ernaartoe en betaalt een duur parkeerticket. Om nog maar te zwijgen van de dure snacks en drankjes in het park zelf...

Het kan ook anders. De spreuk ‘Een kinderhand is gauw gevuld’ klopt nog steeds als een bus. Met wat creativiteit en speurwerk boks je zo een onvergetelijk, goedkoop uitstapje in elkaar.

De natuur in

Gouden tip van Goedkoop.be

Tickets voor musea, speeltuinen, pretparken of andere daguitstapjes tik je goedkoop op de kop via Vakantieveilingen.be. 

Je doet er inspiratie op en bestelt er uiterst voordelige tickets. 

Twee vliegen in een klap, waar wacht je op?!

Tijdens de week moeten kinderen best lang op de schoolbanken zitten. Op een vrije dag is er niets leuker dan al die opgestapelde energie los te laten in de wijde natuur.

Een fietstocht leidt je naar ongekende dorpjes en pittoreske plaatsjes. Wie in de stad woont, staat al snel op het platteland met de fiets. De kids maken er kennis met koeien in de wei, misschien komt er wel een paard tot aan de omheining of dartelen schapen met je mee.

In de herfst is er geen betere plek dan een bos voor een verkwikkende wandeling. De kinderen verzamelen er kastanjes, beukennootjes en prachtig verkleurde bladeren. Het Agentschap Natuur en bos geeft je een overzichtje van (speel)bossen. Je ontdekt er toffe spelletjes, originele doetips en een heleboel weetjes over dieren en planten.

Bossen, rivieren, uitgestrekte weilanden... België heeft een divers landschap met als absolute topper de kust. Zee en strand blijven een magnetische werking uitoefenen op jong en oud. Pak alle vormpjes, schopjes en zeefjes in. Meer dan die enorme zandbak hebben de kids echt niet nodig. Wat pootje baden, een vlieger oplaten en afsluiten met een ijsje, genieten is dat.

Een volle picknickmand

Plan je een fietstochtje, of een dagje luieren aan zee of in een recreatiedomein, dan mag een uitgebreide picknick niet ontbreken.

Voor een keer hoeven de kinderen niet flink aan tafel te blijven, ze mogen lekker op het picknickdeken zitten om te smullen van hun favoriete hapjes die je inpakte. Kinderchampagne in kleurrijke bekers, een glaasje bubbels voor mama en papa, wat chips, boterhammen of broodjes met het favoriete beleg van de kids, aardbeien als toetje... Kleine dingen maken de picknick extra feestelijk.

Musea voor kinderen

Een museum linken we niet meteen aan de perfecte uitstap met kinderen. Niets is echter minder waar, verschillende musea heten de kids van harte welkom en bieden een speciaal programma voor de allerkleinsten. Een volledige opsomming maken, zou ons te ver leiden. We pikten er twee uit, toevallig elk in een uithoek van Vlaanderen.

Gooien de weergoden roet in het eten voor het geplande dagje strand? Dichtbij badplaatsen als De Panne, Koksijde of Nieuwpoort ligt Veurne, waar je de kinderen meeneemt naar het Bakkerijmuseum. Je ontdekt er niet alleen de grootste collectie bakerfgoed van Vlaanderen, voor kinderen staan er toffe activiteiten op het programma. Tijdens de week (in schoolvakanties) helpen ze de bakker bij het bakken van koekjes of rozijnenbrood. Daarna wagen de oudsten zich aan een zoektocht, voor kleuters is er een bijzondere kleutertoer met negen doe-opdrachten.

Van Veurne trekken we naar de andere kant van het land, waar Openluchtmuseum Bokrijk ons meeneemt naar lang vervlogen tijden. Op de website, maar ook aan de ingang, krijg je een overzicht van alle activiteiten voor kinderen. Jong en oud ontdekken er ambachten zoals vlas bewerken of hoeden maken. Je ontdekt hoe het leven op het platteland er in 1913 aan toe ging, draait zelf potten of volgt de kindvriendelijke holderdebolderroute. En dat allemaal aan een zeer goedkope prijs, zeker voor de kinderen.

Naast het openluchtmuseum ravotten de kinderen in de grootste openluchtspeeltuin van België of maak je met het hele gezin een wandeling door het natuurgebied. Toegang tot natuurgebied en speeltuin zijn gratis!

Spelletjes voor jong en oud

Lang voor er computerspelletjes en televisies waren met ontelbare programma’s, brachten mensen hun vrije tijd door met allerhande volksspelen. Tegenwoordig maak je op allerhande plekken in Vlaanderen kennis met het hamertjesspel, de schuiftafel of het hoefijzerwerpen.

Je huurt ergens spelen om in je eigen tuin een dolle namiddag te beleven, trekt op volkssportroute of laat ze op één of andere plek voor je klaarleggen. Wedden dat ook de volwassenen de tijd van hun leven beleven?!

Goedkoop treinen

Treinreizen met kinderen zijn best voordelig. Als volwassene betaal je een ticket, maar kinderen tot 12 jaar reizen gratis met een begeleider die ouder is dan 12. Zo kan één begeleider tot vier kinderen gratis meenemen.

De Gezinsbond heeft een kortingskaart voor Grote Gezinnen met drie of meer kinderen beschikbaar. Kinderen jonger dan 12 reizen altijd gratis (ook als ze niet begeleid worden), volwassenen genieten 50% korting.

Zelf hoef je je niet druk te maken in het verkeer, voor de kinderen is reizen met de trein een bijzondere gebeurtenis. Alleen al de tocht richting daguitstap wordt een hele belevenis waarbij de kids ogen en oren te kort komen.

B-dagtrips: alles op één ticket

Naast bovenstaande kortingen boek je via de NMBS ook B-dagtrips waarbij je de treintickets extra voordelig combineert met toegang tot een of andere attractie. Zowel vervoer als toegang tot dierentuinen, pretparken en andere attracties als Bokrijk boek je in een keer via een B-dagtrip.


Met deze tips is je 'staycation' zo gevuld. Nog meer gouden tips? We lezen ze graag in de reacties hieronder!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.