Dag van de landbouw: een leuk en leerzaam dagje weg - Goedkoop.be

Koekeloeren tijdens Dag van de Landbouw: leuk en leerzaam!

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Dagje Uit

Zo na de eerste weken school of werk wel weer toe aan de nodige ontspanning of een fijn dagje weg? Heb je alleen na een geweldige, maar dure zomervakantie niet heel veel geld meer te besteden? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Op zondag 17 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden namelijk de Dag van de Landbouw. Een leerzaam, tof uitje dat vrijwel geheel gratis is en interessant voor jong en oud! 

Wat is er allemaal te doen tijdens de Dag van de Landbouw? Bij welke bedrijven kun je terecht? Lees snel verder, laat je enthousiasmeren en ga op 17 september fijn KOEkeloeren.

De Dag van de Landbouw staat voor de (stal)deur

Waar slapen koeien? Hoe komt melk van de koe naar een karton in de winkelschappen? En wat komt er allemaal kijken bij de teelt van jouw groente en fruit? Je ontdekt en ervaart het allemaal zelf op de Dag van de Landbouw. Bij de deelnemende bedrijven, verspreid over heel België, worden de (stal)deuren voor je opengezet. Zo kun je eens met eigen ogen bekijken hoe het er allemaal aan toegaat bij de boeren en tuinders.

Het is niet alleen maar kijken op de Dag van de Landbouw, ook worden door de deelnemende bedrijven verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Om je alvast een idee te geven:

Bij het melkveebedrijf van de familie Malisart- Stultiens in Edegem krijg je een gegidste rondleiding op de boerderij. Daarnaast kun je er proeven van het heerlijke hoeve-ijs, wat ze zelf maken van eigen melk. Voor de kinderen is er boerderij-animatie en kom je op de fiets, dan krijg je ook nog eens een leuke attentie mee.

Altijd al eens willen weten hoe jouw smaakvolle fruitsapje nu tot stand komt? Luc Lea Billens – Van Laer uit Gooik vertellen je er graag alles over. Op 17 september maak je bij dit bedrijf, op een pluktrein, een rondrit door de boomgaard. De aardbeienserre, de kiwibesplantage, de reuzepompoenen, de sorteerruimte en de koelcellen, alles mag je deze dag bekijken. Voor de echte speurneuzen is er een zoekspel.

De Dag van de Landbouw is ook het moment om te zien hoe wijn van eigen bodem gemaakt wordt. Linda en Eric Lefever- Geyssens van wijndomein Dappersveld (Elingen) geven je een rondleiding met deskundige uitleg. Een rockband zal er drie keer een concertje brengen en voor de kinderen is er een springkasteel.

Nieuwsgierig of er een bedrijf bij jou in de buurt ligt? Check snel deze kaart.

Proef het landbouwleven

Natuurlijk is het super leuk en leerzaam om eens te zien waar en hoe het proces van jouw melk, fruitsap of hamburger begint. Maar het is misschien nog wel leuker dat er tijdens de Dag van de Landbouw op vele plaatsen geproefd kan worden. Een zelfgemaakt ijsje, een fruitsapje zonder toegevoegde suikers, een huisgemaakt broodje met warme beenham, verser en puurder dan dit gaat het niet worden. Bij de meeste deelnemende bedrijven is er wel een terrasje waar je kan eten en drinken. Sommige bedrijven hebben zelfs gratis proevertjes voor je klaarstaan.

Tip: wil je je eten het liefst zo vers en puur mogelijk? Veel van de bedrijven die deelnemen aan Dag van de Landbouw hebben een winkeltje waar ze hun verbouwde en gemaakte producten verkopen. Twee vliegen in één klap; een leuke dag en met verse producten naar huis.

Winnen met quiz

Op de website www.dagvandelandbouw.be vind je alle nodige informatie om van je dagje uit een succes te maken. Op de website lees je overigens ook interessante weetjes over het boeren- en tuindersleven.
Denk je nu al best wel wat te weten over de landbouw- en tuinsector? Doe dan zeker mee met de quiz die op de website staat. Heb je de vragen goed en laat je jouw gegevens achter, dan win je misschien wel een weekendje weg! Proberen kan altijd toch?!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.