Sint en Pieten België: sinterklaas activiteiten en recepten - Goedkoop.be

En we zingen en we springen en we zijn zo blij… Alle Sinterklaasactiviteiten op een rij!

Door
0 reacties Meer Sinterklaas

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan… Aanstaande zaterdag, 17 november, arriveren Sinterklaas en zijn Pieten weer in ons land. De beste man wordt uiteraard met de traditionele intocht van harte welkom geheten. En vanaf dat moment barst het feestgedruis los. Schoentjes zetten, zelf pepernoten bakken en misschien wel naar een gezellige Sinterklaasshow. Het hoort er allemaal bij en wij zetten hier alvast alle activiteiten voor je op rij. Ga helemaal mee in de Sinterklaasvreugde en lees snel verder.

De intocht

Ook dit jaar zetten Sinterklaas en zijn Pieten voor het eerst voet aan wal in Antwerpen. En wel op zaterdag 17 november 2018. Uiteraard gaat dit gepaard met een feestelijk festijn. Zingen, dansen, een kinderfeest waar je toch eens bij wil zijn. Ook dit jaar wachten Bart Peeters en de burgemeester van Antwerpen de goedheiligman op. Wat dit jaar ietsjes anders is; de aanmeerplaats zal niet de Scheldekaaien zijn, maar het Verbindingsdok-Westkanaal op het Eilandje. Via de Napoleonkaai, de Nassaubrug, de Oostenkaai loopt de vrolijke stoet naar het MAS (Hanzestedeplaats). Daar zal de Sint de kindjes toespreken.

De Studio 100 Grote Sinterklaasshow

Sinterklaas gaat het dit jaar heel druk hebben. Niet alleen rijdt hij op 5/6 december over de daken om alle kindjes te verblijden met speelgoed, ook zal hij bij enkele grote Sinterklaasshows aanwezig zijn.  En wat voor een shows! Tijdens De Grote Sinterklaasshow bijvoorbeeld, op 1 en 2 december, gaat het dak van het Sportpaleis eraf! Samen met onder andere K3, Mega Mindy, Campus 12, Piet Piraat en Kabouter Plop wordt er gedanst en gezongen. Dit wil je niet missen!

De Mega Sint Show

Ben je op 1 en/of 2 december verhinderd? Of staan de kids al te trappelen van ongeduld? Geen probleem, er zijn meer Sinterklaasactiviteiten. Wat te denken van de Mega Sint Show in Heist-op-den-Berg op 22 november? Party Piet Pablo, Love Piet en uiteraard Sinterklaas zijn van de partij. De kinderen hoeven zich geen moment te vervelen, zij kunnen uit volle borst meezingen en lekker swingen.

Feest van Sinterklaas

Ligt Antwerpen net iets te ver weg om met de kids naartoe te gaan? Misschien dat het Feest van Sinterklaas in ’t Kuipke te Gent dan een goed alternatief is. Tijdens deze spannende show wordt duidelijk of Superpiet de Sint uit de nood kan helpen. Het Feest van Sinterklaas vindt ook plaats op zondag 2 december.

Nog meer Sint

En er is nog meer Sint! Sinterklaas schittert ook dit jaar weer op het witte doek. Deze spannende film ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’, kun je momenteel bekijken in meerdere cinema, zoals in Kinepolis.

Een persoonlijke video van de Sint; de kids zullen door het dolle heen zijn! Via onder andere ActievandeDag kun je een zelf samengestelde boodschap van Sinterklaas maken. De Sint zal jouw kroost, ongeveer 12 minuten lang, persoonlijk toespreken. Gegarandeerd glunderende gezichtjes!

Gouden tip van Goedkoop.be

Zodra Sinterklaas voet op wal zet, begint ook de zoektocht naar het leukste speelgoed en andere favoriete Sinterklaascadeautjes. Koop slim en scoor via ons speciale 'Sinterklaas' themapagina flink wat voordeel op je Sinterklaasaankopen!

Het heerlijke avondje is gekomen…

Het heerlijke avondje is gekomen, het avondje van Sinterklaas. En van pepernoten en speculaas. Twee lekkernijen die toch onlosmakelijk met het Sinterklaasfeest verbonden zijn.

De rekken in de winkels liggen boordevol speculaas en pepernoten, net zo leuk is het om het bijvoorbeeld gezellig met de kids zelf te bakken. Hieronder geven we je de recepten van pepernoten en speculaas mee.

Pepernoten

Voor ongeveer 70 pepernoten heb je nodig:

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 4 theelepels speculaaskruiden
 • Snufje zout
 • 100 gram boter (koud en hard)
 • 6 eetlepels melk

Verwarm allereerst de oven op 175 graden.
Voeg het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de speculaaskruiden en het zout bij elkaar en meng dit door elkaar. Doe dan de melk en de boter erbij en kneed dit met de hand tot een stevig deeg. Maak van dit deeg kleine balletjes (ongeveer zo groot als een knikker). Leg een stukje bakpapier op de bakplaat en leg hier een gedeelte van de bolletjes op (met daartussen een beetje afstand). Bak deze lichting 25 minuten in de voorverwarmde oven en doe er dan de volgende portie in. Smullen maar!

Speculaas

Voor de speculaas heb je nodig:

 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • 50 gram bruine basterdsuiker
 • 40 gram boter
 • 2 eetlepels melk
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • Snufje zout
 • Speculaasplankjes/speculaasvormen (verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille)

Meng alle ingrediënten door elkaar. Het laatste stukje kneed je zelf met de hand tot een bal. Vervolgens laat je het deeg ongeveer 2 uur in de koelkast rusten. Wikkel er eerst nog wel een stukje huishoudfolie omheen. Verwarm, vlak voordat je het deeg weer uit de koelkast haalt, de oven op voor op 250 graden. 

Bestuif de speculaasvorm ruim met bloem en klop vervolgens alle bloem die te veel is eraf. Neem een bolletje deeg en duw het deeg goed aan in de vorm. Ga hierbij ook over de randen. Met een mes snijd je vervolgens het overtollige deeg weg. Heb je dit gedaan, dan ben je zover om het deegfiguur uit de vorm te krijgen. Sla met het plankje op het aanrecht en probeer zo voorzichtig je speculaasfiguur los te krijgen. Leg uiteindelijk alle figuren op een bakplaat met bakpapier en bak in 6 tot 7 minuutjes gaar (afhankelijk van grootte mal).

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.