Goedkoop en eenvoudig chocolade smelten doe je zo - Goedkoop.be

Goedkoop en eenvoudig chocolade smelten doe je zo

Richard
Door Richard
Laatste update op 0 reacties

Er gaat natuurlijk helemaal niks boven een lekker gebakje met gesmolten chocolade. Of heerlijke chocolade-ijsjes! Het smelten van chocolade is iets dat je zelf kan doen en dit bovendien ook heel goedkoop. Er bestaan verschillende manieren om chocolade te smelten. Zo kan je bijvoorbeeld chocolade smelten in de magnetron of met behulp van een au bain-marie.

Goedkope chocolade smelten

Voor het maken van gesmolten chocolade hoef je zeker niet de duurste chocolade van een A-merk te kopen. Het hoeven ook geen chocoladedruppels te zijn. In principe is alle chocolade geschikt om te smelten. Pure chocolade en melkchocolade kunnen perfect van een huismerk zijn. Enkel bij witte chocolade is dat niet altijd een goed idee.

De ervaring leert dat minder kwaliteitsvolle witte chocolade vaak wat korrelig wordt. Bij witte chocolade is het daarom aan te raden om te kiezen voor een kwaliteitsmerk of voor witte smeltchocolade. Als je een reep chocolade gebruikt, dien je het hoe dan ook in stukken van een gelijke grootte te snijden. Op die manier kan de chocolade gelijkmatig smelten.

Het beste resultaat met een au bain-marie

Er zijn verschillende manieren om chocolade te smelten. Het lekkerste resultaat krijg je met een au bain-marie. Als je vaak chocolade smelt, kan je hiervoor een au bain-marie kopen. Een professionele au bain-marie hoeft geen handenvol geld te kosten en biedt talloze voordelen. Zo heeft het bijvoorbeeld een aftapkraan voor het water en wordt de temperatuur heel constant gehouden. Er bestaan modellen die elektrisch zijn en er zijn er die op gas worden verwarmd. Bij Maxima, een leverancier van professionele keukenapparatuur, kan je al voor minder dan 120 euro een kwaliteitsvol exemplaar kopen.

Uiteraard is het gebruik van een professionele au bain-marie geen must. Je kan ook de chocolade in een hittebestendige kom doen en deze op een pan met (zacht) kokend water zetten. De chocolade kan dan rustig smelten. Het is wel belangrijk dat je geregeld omroert. De temperatuur kan je veel minder goed beheren dan bij een professionele au bain-marie, wat toch wel een nadeel is.

Andere manieren om chocolade te smelten

Je kan ook met behulp van de microgolfoven chocolade smelten. Doe de chocolade in een microgolfbestendige kom en zet deze gedurende een korte periode van bijvoorbeeld twintig seconden in de microgolfoven. Vervolgens roer je om en herhaal je de vorige stap. Dit doe je telkens opnieuw tot de chocolade mooi is gesmolten. Dit kost meer moeite dan wanneer je een au bain-marie gebruikt en het resultaat is zeker niet altijd even goed, maar het is wel een handige noodoplossing.

Er is ook nog een andere oplossing die velen niet kennen: de haardroger. Een haardroger zorgt voor hete lucht en heeft vaak een relatief lage temperatuurstand. Je breekt de chocolade dan in allemaal kleine stukjes van ongeveer dezelfde grootte. Je richt vervolgens de haardroger op de chocolade of op de hittedoorlatende kom tot de chocolade begint te smelten. Af en toe moet je roeren, zodat alles homogeen smelt.

Ook dit vergt uiteraard wat meer moeite dan een au bain-marie. Bovendien is dit sowieso minder geschikt voor grote hoeveelheden chocolade. Haardrogers zijn namelijk niet ontworpen om langdurig te gebruiken. Als ze oververhit raken, kunnen ze stukgaan.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.