Ontdek de Veluwe, het mooiste natuurgebied van Nederland! - Goedkoop.be

De Veluwe: ontdek het mooiste natuurgebied van Nederland!

Astrid Drent van Voordeeluitjes.nl
Door Astrid Drent van Voordeeluitjes.nl. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Ben je ook toe aan een lekker weekendje weg of een fijne last minute, het liefst in eigen land? Grote kans dat je kiest voor Nederlands meest gekoesterde en gewaardeerde natuurgebied; de Veluwe.

De Veluwe wordt - grofweg - begrensd door het Veluwemeer in het noorden, de steden Arnhem, Ede en Amersfoort in het zuidwesten en de plaatsen Dieren, Eerbeek en Apeldoorn in het oosten. De populairste vakantieregio van Nederland is ongeveer 1000 vierkante kilometer groot en bestaat voor het grootste gedeelte uit bossen, heidevelden en zandvlakten. Er zijn volop hotels op de Veluwe.

Wild Spotten

Op de juiste tijden en met een beetje geluk zie je een wild zwijn, een edelhert, een havik of een andere wilde Veluwe-bewoner terwijl je de bossen en heidevelden van dit natuurgebied afstruint.  Zo kun je tussen Ugchelen en Hoenderloo vanuit een soort skybox uitkijken over een wildakker, waar zwijnen, herten en reeën graag komen vanwege het lekkere gras. Is het werkelijk je bedoeling om oog in oog te staan met Bambi, ga dan ’s ochtends heel vroeg op pad of juist tegen de avond. Heb je aan een dag niet genoeg, dan biedt Voordeeluitjes.nl je de mogelijkheid om er een paar dagen aan vast te knopen. Kijk bij Hotel Veluwe voor het voordeligste weekendje weg of de beste last minute.

Veluwe vlakte

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Ten onrechte wordt de Veluwe soms gelijkgesteld met Nationaal Park De Hoge Veluwe, dat er slechts een klein deel van uitmaakt. Het nationale park, met zijn 5000 hectare aan weelderige natuur, vormt samen met het Kröller-Müller Museum, de beeldentuin en het Jachthuis St. Hubertus een beroemde en gewilde combinatie voor mensen die even aan het jachtige leven willen ontsnappen. Een aanrader is dan de Trage Tocht de Hoge Veluwe over het Otterlose mulle zand. Via het Museonder, waar je even onder de grond kunt kijken, loop je in de richting van bosgebied De Plijmen dat vele slingerpaden kent.

Meest populaire plaatsen op de Veluwe

In Arnhem snoep je van meerdere Veluwe-walletjes; je staat in feite aan de poort van Nationaal Park De Hoge Veluwe, maar ook de Posbank en Nationaal Park De Veluwezoom liggen aan je voeten. In Apeldoorn bevind je je op steenworp afstand van het 300 jaar oude Veluwse Kroondomein Het Loo, het grootste landgoed van Nederland met prachtig aangelegde tuinen en het welbekende paleis. Vanuit Garderen loop je zo het Speulderbos in. Midden in dit bos tref je het Solse Gat aan, waarover vele legendes bestaan. Of word zelf een legende en vertoon je klauterkunsten in het Klimbos Garderen.

Oerbos op de Veluwe bij Putten

Het oude Speulder- en Sprielderbos, nabij Putten in hartje Veluwe, is het bos van de dansende oerbomen, van de eeuwenoude eiken- en beukenbomen die zich heel eigenwijs in wonderlijke bochten hebben gewrongen. Deze bepalen de sfeer in het oudste en mooiste bosgebied van ons land. Dit oerwoud leent zich uitstekend voor spannende tochten.

Nederlandse woestijn tussen Beekbergen, Ede en Putten

Veluwe bospaddenstoelen

Je komt er niet om van de dorst. Ook is de Nederlandse woestijn niet zo oneindig groot als de overzeese varianten. Maar indrukwekkend zijn de zandvlakten bij Kootwijk wel degelijk. In het hart van de Veluwe maken de bomen plaats voor een groot open gebied van heidevelden en zandverstuivingen: het Kootwijkerzand. Dit gebied vormde ooit het decor voor Radio Kootwijk, het zendstation dat in de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. De imposante “tempel” die er nog steeds staat, contrasteert prachtig met het omliggende grillige land.

Waterval Loenen, tussen Eerbeek en Beekbergen

Duitsers en Belgen zullen erom lachen en okay, hij is door menselijk handelen tot stand gekomen, maar toch…we kunnen zeggen dat we een noemenswaardige waterval hebben in Nederland. En wel op de Veluwe! Verwacht geen bulderend waterspektakel, maar ga hem wel zien als je toch in de buurt bent. Want bij Loenen bevindt zich de hoogste waterval van Nederland, de Vrijenbergerspreng, met een verval van maar liefst 15 meter!

Gouden tip van Goedkoop.be

Zelf de Veluwe ontdekken? Er zijn volop leuke hotels op de Veluwe met aantrekkelijk geprijsde arrangementen. Kijk hier voor hotelaanbiedingen op de Veluwe.

Over de auteur

Astrid Drent van Voordeeluitjes.nl

Astrid Drent is tekstschrijver bij Voordeeluitjes.nl en houdt zich bezig met content schrijven voor de website, het Voordeeluitjes.nl Vakantieblog en het nakijken van teksten voor drukwerk en de e-mailnieuwsbrieven. Ze heeft dan ook veel research gedaan naar de leukste plekken om te bezoeken!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.