Mooie kerstmarkten: deze moet je bezocht hebben! - Goedkoop.be

Kerstmarkten die je moet gezien hebben: een sfeervolle top 5

Door
Laatste update op 1 reactie Meer Kerst

Bij de kerstperiode horen gezelligheid, lekker eten, cadeautjes, sfeervolle verlichting, en niet te vergeten, een prachtig versierde kerstboom. Dat alles voel je op een van de vele kerstmarkten die her en der pleinen innemen.

Van kerstland bij uitstek Duitsland over België tot Tsjechië, of je nu dicht bij huis blijft of het iets verder zoekt, elke kerstmarkt heeft zijn charme. Goedkoop.be maakt een overzicht van 5 kerstmarkten die je moet bezocht hebben. Geniet ervan!

1. Gigantische kerstboom in Dortmund

Een Duitse stad mag uiteraard niet in het rijtje ontbreken. Elk jaar viert Dortmund de Germaanse kerstmarkttraditie zeer uitgebreid, met meer dan 300 kraampjes. Wil je onder het cadeautjes jagen ook genieten van een gezellige kerstsfeer, dan combineer je dit perfect in Dortmund.

Proef zeker ook even de typische glühwein, het winterdrankje bij uitstek dat geserveerd wordt in een speciale beker. Blikvanger is zonder twijfel de 45 meter hoge kerstboom, samengesteld uit 1700 dennebomen. Het hoeft niet te verwonderen dat dit de grootste kerstboom ter wereld is...

Praktisch

Hoe? Met de ICE-trein reis je in minder dan 4u van Brussel naar Dortmund. Boek nu tickets vanaf €39 bij NMBS.

2. Ondergrondse magie in Valkenburg

Bij een kerstmarkt denken we doorgaans aan een plein, volgepakt met kraampjes en feeërieke lichtjes. Toch is dat niet overal zo. Het Nederlandse Valkenburg, dichtbij Maastricht, opent elke winter twee kerstmarkten op wel zeer unieke locaties: grotten.

Zowel in de Fluweelengrot als in de Gemeentegrot kies je originele geschenkjes uit, geniet je van een hapje en een drankje en ontdek je oude ambachten. In de Fluweelengrot is de Kerstman van de partij, je brengt een bezoekje aan zijn huis, inclusief cadeaukamer en arrenslee.

Sfeervolle verlichting mag ook hier niet ontbreken. Het gangenstelsel is voor de gelegenheid passend verlicht. Geen kerstperiode compleet zonder kerstverhaal natuurlijk. In de Wilhelminagrot brengen bijzondere zandcreaties het eeuwenoude verhaal weer tot leven.

Praktisch

Meer info? Kerststadvalkenburg.nl
Op weekend? Kijk dan zeker even bij Expedia voor interessante hotelaanbiedingen.

3. Gezellig kerstdorp in Luik

Als het over typische kerstmarkten gaat, denken we al snel aan Duitse steden zoals Keulen of Aken. Je hoeft het zo ver niet te zoeken, want ook in eigen land kom je met kerst aan je trekken.

Luik heeft de grootste en tegelijk oudste kerstmarkt van het land. Elk jaar vinden meer dan 200 chalets een plaatsje in het kerstdorp. Je leest het goed, elk jaar verrijst hier een gezellig kerstdorp, compleet met kerstraad, burgemeester en naast kraampjes vol cadeautjes, hapjes en drankjes ook heel wat animatie.

Een overzicht krijg je vanuit het reuzenrad. Mag het wat sneller, dan is de sleepiste vast jouw ding, of heb je het meer voor de rodelbaan? Ook de traditionele schaatspiste mag niet ontbreken.

Praktisch

Hotelletje in Luik? Boek nu de goedkoopste deals!

4. Zingend rendier in Birmingham

Kerstshoppen en Londen worden doorgaans in één adem genoemd, maar voor een typische kerstmarkt zak je in Groot-Brittannië toch best af naar Birmingham. Duitse lekkernijen en geschenkjes shop je op de Frankfurt Christmas Market, voor typisch Brits handwerk ga je naar de Christmas Craft Fair, net ernaast.

Traditionele kerstliederen, een magische paardenmolen en een zingend rendier bezorgen de kerstmarkt in Birmingham zijn heerlijke eindejaarssfeer.

Praktisch

Kies nu de goedkoopste vlucht richting Birmingham uit.

5. Van plein naar plein in Praag

Tijdens de kerstperiode wordt Praag helemaal omgetoverd tot kerststad. Op verschillende pleinen kuier je langs grote en iets kleinere kerstmarkten. De combinatie van de goed bewaarde historische gebouwen, de vele fonkelende lichtjes en gezellige kraampjes maken van Praag een topbestemming in de kerstperiode.

Proef zeker een trdelnik, een Tsjechische lekkernij die bestaat uit deeg dat rond een rol gewikkeld wordt en zo wordt gebakken. Daarna wordt de rol door suiker of nootjes gerold. Of kies typische Tsjechische geschenkjes uit, origineel om mee uit te pakken onder de kerstboom...

Praktisch

Complete citytrips naar Praag boek je voordelig bij TUI.

Heb je een favoriete kerstmarkt? Of kun je het lijstje aanvullen met extra tips? Doe gerust!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.