Winterse opwarmertjes: 5 hemelse drankjes voor de ijskoude dagen

Lieke
Door Lieke
0 reacties

Sneeuw, kou, autoruiten krabben, de winter kent wat trubbels, maar het is niet alleen maar ellende. Soms moet je er gewoon het beste van maken. Lekker binnen blijven, je neerzetten bij de open haard en jezelf trakteren op een typisch warm winterdrankje. Een kop dampende chocolademelk met een flinke toef slagroom, dat is toch ook winter?

De chocolademelk verruilen voor iets nieuws? Lees snel verder, want in onderstaand artikel geef ik je alvast 5 hemelse recepten mee voor winterse dranken waarvan je het spontaan warm krijgt. Laat die vrieskou maar komen!

Glaasje glühwein

Je hoeft maar een kerstmarkt te bezoeken en je komt er zeker één tegen: een kraampje waar ze glühwein schenken. Wil je thuis van een glaasje glühwein genieten? Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar het zelf maken is natuurlijk nog lekkerder.
Dit heb je nodig:

  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 liter soepele, rode wijn

Snijd de citroen en sinaasappel in partjes en breek het kaneelstokje doormidden. Giet de wijn in een grote pan en doe er de kruidnagels, sinaasappel, citroen en kaneel bij. Warm dit geheel nu rustig op, maar zorg er zeker voor dat het niet gaat koken. Laat de smaken minimaal 15 minuten intrekken. Zeef vervolgens het mengsel en voeg suiker naar smaak toe.

Iers genot

Na een lange winterwandeling warm je zeker en vast weer op met deze traditionele Ierse lekkernij: de Irish coffee. Hou je wel van een tas koffie en op z’n tijd van een borrel? Dan is het volgende recept zeker de moeite waard om te bewaren.

Voor 2 glazen Irish coffee (neem hiervoor de speciale Irish coffee glazen of in ieder geval hittebestendige glazen) gebruik je deze ingrediënten:

  • 30 ml Ierse whiskey
  • 2 schepjes bruine basterdsuiker
  • 1 kopje sterke, hete koffie
  • Slagroom

Schep eerst de suiker in het glas en voeg hier de whiskey bij. Schenk de koffie erbij en roer wat door. Maak af met de ongezoete slagroom. Klop de slagroom niet helemaal stijf, maar klop zodanig dat de room nog net van de lepel afloopt.

Koffie is heel goed te mengen met verschillende likeuren en borrels, beetje afhankelijk van je smaak. Denk bijvoorbeeld aan Hasseltse koffie, Italiaanse koffie of Baileys koffie.

Eggnog

In de typische kerstfilms wil de Eggnog, oftewel de eierpunch, nog wel eens voorbij komen. Dit nog nooit geproefd? Tijd om de keuken in te rennen met onderstaand recept en kennis te maken met een eewenoud drankje.

Wat zit er in eierpunch:

  • 200 ml volle melk
  • 2 eierdooiers en twee theelepels eiwit
  • 60 ml room
  • 40 gr suiker
  • 25 ml whiskey of rum
  • Snufje nootmuskaat
  • 2 kaneelstokjes

Breng de melk samen met de suiker aan de kook. Doe de eierdooiers en het eiwit in de blender en giet, terwijl je blendt, de warme melk erbij. Laat ongeveer 20 tot 30 seconden draaien. Voeg de room, de versgeraspte nootmuskaat en de whiskey toe en laat vervolgens de blender nog even draaien.

Chocolademelk met een twist

Hoe lekker is het om op een gure winteravond op de bank neer te ploffen met een kop dampende chocolademelk (en uiteraard een flinke toef slagroom :)) in de hand? Klinkt dit al goed in de oren? Dan moet je zeker deze speciale variant eens proberen.

Ingrediënten 2 koppen chocolademelk:

  • 400ml volle melk
  • 2 el pure, gehakte chocolade
  • 1 el cacaopoeder
  • Paar druppels vanille-extract

Vul twee koppen met de cacaopoeder en de gehakte chocolade. Warm vervolgens de melk samen met het vanille-extract op. Roer door en voeg eventueel nog wat suiker toe.

Een uitmuntende combi

Chocolade en munt, een prima combinatie en makkelijk te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is een handjevol , fijngehakte munt, te mixen met 250 gram slagroom en 50 gram suiker. Deze muntroom schep je bovenop de, eerder gemaakte, chocolademelk. Smullen maar!

Tijd voor thee

Met koffie en een toevoeging maak je de lekkerste winterdranken. Ben je niet zo’n koffiedrinker? Niet getreurd, ook liefhebbers van thee komen hier aan hun trekken. Wat te denken van een kop heerlijke, hete sinaasappelthee?

Deze thee maak je met de volgende ingrediënten:

  • 1 sinaasappel
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 theezakjes Earl Grey

Boen de sinaasappel schoon en snij deze in dunne schijven. Schil de gemberwortel en maak ook hier dunne plakjes van. Doe de sinaasappel, gember en kaneel in een theepot en hang hier de theezakjes bij. Giet er een liter kokend water bij en laat het voor ongeveer 5 minuten trekken. Schep er nog wat honing bij voor een extra volle smaak.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

 

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.