Gin-tonic, vermouth...De zomerdrankjes van 2016 - Goedkoop.be

Dat klinkt lekker! Het zomerdrankje van 2016

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Buitenleven

Het kwik stijgt, de lucht is blauw, zomerdrankje kom maar gauw! Het is zomer en elke zonnestraal is dan ook een goede reden om het terras op te duiken. Terras in eigen tuin of bij je favoriete café, het maakt niet uit. Zolang er maar genoten kan worden van de zon en uiteraard van een heerlijk, verkoelend drankje.

In 2015 waren Hugo, Gin-tonic en de radler bieren helemaal hot! Waar moet je volgens de ‘kenners’ dit jaar zeker van proeven? Ik stel je voor, het zomerdrankje van 2016: vermouth!

Shaken not stirred

‘Shaken not stirred’, een uitspraak die wellicht velen van jullie bekend in de oren klinkt. Mister 007, James Bond, is misschien wel één van de beroemdste liefhebbers van vermouth.

Vermouth is een wijn die versterkt is met extra alcohol, suiker, kruiden en aromatische planten. Denk daarbij aan kruiden zoals jeneverbessen, kruidnagel, kaneel, tijm, koriander, vanille en alsem. Na één cocktail met vermouth zal het al lichtjes naar je hoofd stijgen, het alcoholpercentage ligt namelijk tussen de 15% en de 25%.

Met de verschillende soorten vermouth kun je voor cocktails alle kanten op.

Dry vermouth

De variant met meestal het hoogste alcoholpercentage, is de dry vermouth oftewel de droge vermout. Deze licht sprankelende drank is de ideale basis voor cocktails zoals de klassieke Martini (shaken not stirred).

Voor de klassieke Martini heb je nodig:

 • Gin (60 ml)
 • Vermouth (15 ml)
 • Olijven

Je kunt de cocktail roeren (stirred)  in een gekoeld glas, maar ook schuddend door elkaar mixen met ijs (shaken). Olijven erin en voilà, een deftig drankje in een handomdraai. Over smaak valt te twisten, de verhoudingen gin en vermouth zijn uiteraard op eigen wensen af te stellen.

Welke materialen en basisingrediënten heb je nodig om een goede cocktail te maken? Je leest het in ons artikel 'Zelf cocktails maken: tools, basics & tips in de mix'.

‘Martini’ is een zeer bekend merk vermouth, maar Martini is tegelijk een cocktail met vermouth als één van de ingrediënten.

Witte (zoete) vermouth

De witte, zoete vermouth leent zich uitstekend als ingrediënt voor een frisse, zomerse cocktail. Door de fruitige, lichte smaak vormen witte vermouth en limonade, bruiswater of vruchtensappen het perfecte koppel. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sensationele Bijou cocktail?

Een Bijou voorproefje:

- 30 ml zoete vermout
- 30 ml Chartreuse Verte (kruidenlikeur)
- 30 ml gin
- Ijs
- Scheutje oranjebitter

Schenk de zoete vermouth, Chartreuse Verte en de gin in een mixglas en voeg een scheutje oranjebitter toe. Vul vervolgens aan met ijs en roer totdat het voldoende gekoeld is. Schenk over in een voorgekoeld coupeglas.

Van glazen tot ijscrusher, al het materiaal voor je cocktail shop je hier bij Collishop

Rode vermouth

De rode vermouth is net zoals de witte vermouth ook zoet, maar bevat daarnaast ook nog een bittertje.  De rode vermouth drink je dus prima puur, maar is ook uitstekend te gebruiken als basis voor een cocktail.

Negroni

 • 30 ml gin
 • 30 ml Campari
 • 30 ml rode, zoete vermouth
 • ijsblokjes
 • Sinaasappelschil als garnering


Shake de gin, Campari en vermouth met ijsblokjes in een cocktailshaker en zeef in een cocktailglas. Garneer met sinaasappelschil en extra ijsblokjes.

Zelf proeven van deze zomertrends? Je vermouth inkopen doe je gemakkelijk en snel hier online

Gin-tonic en radlerbier

Geen grote fan van vermouth? Toch trek in een zomerse, hippe cocktail? Probeer eens een Gin-tonic. Deze mix was vorige zomer niet weg te denken van de drankkaarten, maar ook dit jaar is het een populair drankje.

Zo serveer je een perfecte Gin-tonic:

 • Vul een glas met ijsblokjes;
 • giet er 35 ml gin bij;
 • voeg een botanical toe zoals citroen, limoen of jeneverbes;
 • vul aan met 100 ml tonic;
 • roer het geheel goed door.


Een andere lekkernij die niet aan populariteit inlevert deze zomer, is radler bier. Radler bestaat voor de helft uit bier en voor de helft uit vruchtensap. Dat maakt het een fris en dorstlessend drankje. Bovendien kun je er meerdere van drinken zonder teut te raken, het alcoholpercentage ligt rond de 2%.

Een verfrissende radler bij de barbecue? Bestel hier meteen!

Een gezonde twist

De wijn slushi; een mix van bevroren fruit en drank, een wat vreemde combinatie lijkt me. Het valt wellicht te proberen. Misschien is het wel verrassend lekker!


 

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.