Cocktails maken: tools, basics & tips in de mix - Goedkoop.be

Zelf cocktails maken: tools, basics & tips in de mix

Door
Laatste update op 3 reacties

De zomer komt er weeral aan, daar horen lekkere cocktails op het terras bij. Of wat is er heerlijker dan een zomerse cocktail om zelf bij druilerig weer het vakantiegevoel te laten zegevieren?

Je kunt natuurlijk naar een cocktailbar trekken om je te laten verwennen, maar cocktails zelf maken is ontzettend leuk. Bovendien bespaar je er heel wat geld mee! Ontdek welke materialen je het best in huis haalt en welke cocktails echt de moeite waard zijn. Zo word je in geen tijd een cocktailexpert!

Cocktailtools voor elke creatie: een checklist

 1. Kurkentrekker: Cocktailtool één natuurlijk, om alle flessen te openen.
 2. Ijs: een vast onderdeel in bijna elke cocktail.
 3. Gepaste glazen: een gegarneerd en welgevormd glas maakt jouw cocktail feestelijker.
  - highball: een lang breed glas,
  - lowball: een kort breed glas,
  - martini cocktailglas: het alom bekende kegelvormige glas op een lange voet.
 4. Bar spoon: nodig om lagen te leggen in cocktails en diep in het glas te reiken om daar ingrediënten te mengen.
 5. Blender: Dit populair stuk keukengereedschap heb je nodig om alle ingrediënten perfect te mixen. Vooral voor daiquiris en margarita’s heb je een blender nodig.
 6. Muddler: fan van mojito en caipirinha? Dan mag een handige stamper niet ontbreken tussen je tools. Met de houten staaf maak je extra smaak los uit de limoen, munt en andere ingrediënten.
 7. Juicer: om sap uit citrusvruchten te extraheren, mooi woord voor citruspers.
 8. Ice crusher:in de meeste cocktails worden de grote blokken ijs gereduceerd tot crushed ice. Vooral voor mojito en caipirinha is dit heel belangrijk.
 9. Maatbeker: een tool om centiliters mee af te meten, ook wel ‘jigger’ genoemd.
 10. Cocktail shaker: ongetwijfeld de bekendste tool, wordt gebruikt om de cocktails goed te mixen met de nodige show erbij.

Je kunt natuurlijk nog verder gaan in het uitbouwen van je cocktailgadgets, maar met deze 10 maak je een goede start! Onder meer bij Blokker en Bol.com shop je het nodige.

Aan de slag: Basics die je in huis moet hebben

Wat een cocktail echt een cocktail maakt zijn de paar centiliters sterke drank. De basis die je het best in huis hebt om altijd iets te kunnen shaken zijn gin, wodka, rum, tequila en whisky.

Al is gin tonic de cocktail van 2013, ook in 2015 is hij nog steeds even lekker. Eén basic heb je alvast in huis, dan hoef je enkel nog maar tonic toe te voegen en een extraatje zoals een schijfje komkommer.

Tonic is natuurlijk maar een van de aanlengers. Ze vormen een ‘aanvulling’ bij de hoofdsmaak. Eigenlijk kan je de meeste frisdranken het best in huis hebben, want de meeste sterke dranken kan je met een frisdrank combineren. Denk bijvoorbeeld aan Wodka Cola, Rum Cola, Tequila Sunrise, Gin Gini en zoals hiervoor gezegd: Gin Tonic. Zo heb je in geen tijd een lekker aperitiefje bij elkaar gemengd, zonder enige moeite.

Veel hangt af van welke cocktail je het liefst drinkt. Munt, limoen en rietsuiker zijn bijvoorbeeld essentieel voor een frisse mojito. Ook siropen of room worden in veel cocktails gebruikt. Daarnaast bevatten flink wat cocktails fruit zoals sinaasappels, aardbeien, citroenen en zelfs watermeloen. Ontdek hieronder een speciaal recept met watermeloen!

Kortom, vul je barkast met een voorraadje alcoholische dranken en de koelkast met wat frisdranken. Daarna kun je eindeloos variëren en naar wens extra ingrediënten voorzien.

Wist je dat... Whisky de nieuwe drank is van 2015? Zou die even populair worden als Gin tonic?

Onze top 3 cocktails geshaket

1. Strawberry Daiquiri

Ingrediënten: 3 cl Witte rum, 3 cl limoensap, 4 aardbeien, 1 eetlepel poedersuiker, ijsblokjes

Bereiding: De bereiding van een Strawberry Daiquiri is heel gemakkelijk. Doe alle ingrediënten in de blender, inclusief enkele ijsblokjes en blend ze totdat alles fijn is. Schenk de cocktail in een cocktailglas. Garneer bijvoorbeeld met een schijfje limoen op een prikker. Op deze cocktail bestaan veel varianten met ander fruit, een experimentje kan altijd!

2. De Vesper van James Bond

In het boek Casino Royale zei James Bond: ‘Three measures of Gordon's, one of wodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it's ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it?' Ter plaatse vond Bond een nieuwe cocktail uit die hij vernoemde naar Vesper, zijn geliefde dubbelagente.

Ingrediënten: 1 schep gepileerd ijs, 6 cl droge gin, 2 cl wodka, 1 cl Lillet Blanc, 10 ijsblokjes, 1 citroen

Bereiding: Koel een martiniglas met gepileerd ijs. Vul een mixglas met de gin, de wodka en de Lillet Blanc. Voeg de ijsblokjes toe en roer ongeveer tien seconden. Nadat je het ijsuit het martiniglas haalde, zeef je de cocktail in het glas.

Snijd met behulp van een dunschiller de citroenschil boven het martiniglas, knijp de zeste uit, met het gele van de schil over de cocktail. Wrijf de schil nog even over de rand van het glas en voeg ze dan toe aan de cocktail.

3. Watermelon Rum

Ingrediënten: ¼ watermeloen, 6 eetlepels witte rum, 2 eetlepels suikersiroop, 1 limoen en ijs.

Bereiding: Mix de watermeloen tot een vloeibare substantie. Voeg de witte rum en de suikersiroop toe. Crush het ijs en voeg ook dit toe. Ten slotte nijp je de limoen gedeeltelijk uit over de cocktail en zet je de andere helft op het glas.

Welke cocktails maak jij graag om een echt zomergevoel te krijgen?

Bron: Bartenders on the Road, Njam

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.