13 mei is Wereld Cocktail Dag - Goedkoop.be

13 mei is Wereld Cocktail Dag

Door
0 reacties

Het is Wereld Cocktail Dag! Van deze datum dateert de eerste definitie van het woord cocktail in de krant 'Balance and Colombian Repository' op 13 mei 1806. Vier jij vandaag mee? Een lekkere cocktail maken, er eentje gaan drinken met vriend(inn)en of gewoon deze blog lezen en enkele leuke weetjes te weten komen over jouw favoriete drankje, jij kiest!

Wie vond cocktails uit?

Dat begint natuurlijk bij de vraag wat een cocktail eigenlijk is. De Romeinen en de Grieken maakten reeds mixdrankjes met bier en wijn. In principe bestaat de cocktail in de brede zin van het woord dus al duizenden jaren.

De cocktail zoals we die nu kennen, die uitgeschonken wordt in een kegelvormig glas en typische alcoholsoorten als whiskey, gin en rum bevat, is echter van vrij recente datum, en ontstond in de 19e eeuw in de V.S. Tijdens die periode duiken de eerste recepten van cocktails op. Een echte uitvinder was er dus niet en een exacte datum valt er ook niet op te plakken.

In de jaren 20 van de 20e eeuw werd alcohol in de V.S. verboden. Daardoor gingen de Amerikanen stiekem alcohol stoken, meer bepaald o.b.v. koren, en gingen ze volop smokkelen. Zo werd er vaak gin en rum uit respectievelijk Engeland en de Caraïben illegaal geïmporteerd. Om de slechte smaak van de gesmokkelde alcohol te verdoezelen werden er tal van ingrediënten aan toegevoegd, zoals allerhande fruitsappen. Op die manier ontstonden de meeste cocktails die we vandaag de dag kennen.

Sommige cocktails zijn gezond

Gin tonicDe meeste cocktails zijn natuurlijk caloriebommen, daar maken we ons geen illusies over. Toch zijn er sommige cocktails die gezond zijn, of in ieder geval toch bepaalde gezondheidsvoordelen hebben. Zo bevatten cocktails met veel citroensap of andere citrusvruchten massa's vitamine C, wat supergoed is voor je immuunsysteem.

En wist je dat gin een positief effect heeft op je metabolisme omdat je door het drinken van gin sneller calorieën gaat verbranden? Onderzoekers van de Universiteit van Sigulda (Letland) kwamen tot deze conclusie door verschillende groepen muizen ofwel water ofwel gin te geven. De muizen die gin hadden gekregen bleken nadien een beter werkend metabolisme te hebben dan de waterdrinkende muizen. Hoewel er nog geen testen op mensen zijn gebeurd, is het toch een hoopgevende vaststelling. Goed nieuws voor alle ginliefhebbers dus!

De 10 populairste cocktails te wereld

Wat is jouw favoriete cocktail? Kan je ook nooit kiezen wanneer je de lijst op de menukaart ziet? Inderdaad, er bestaan honderden cocktails. Uit een navraag bij honderden bars, verspreid over de hele wereld, bleek recentelijk dat de best verkopende cocktails nog steeds de klassiekers zijn. Zo haalden Mojito, Manhattan, Margarita en Daiquiri o.a. de top 10 .

Op nummer 1 staat overduidelijk de Old Fashioned, die zowel sterk is (door de bourbon of brandy) als verfijnd (door de sinaasappelzest en kers). Heb je deze nog niet geprobeerd? Dan moet je de volgende keer niet twijfelen als de menukaart onder je ogen geduwd wordt!

Wil jij vanavond of dit weekend een cocktail maken voor een feestje, maar heb je geen inspiratie? Op de website recepten.be vind je enkele originele recepten om van jouw aperitiefdrankje een overdonderend succes te maken!

Je kan alcohol voor cocktails online kopen en personaliseren

Gepersonaliseerde ginflessenIk neem aan dat jij meestal naar de supermarkt gaat om jouw alcoholvoorraad in te slaan. Bij Aldi, Lidl, Colruyt en Makro (toch voor grote aankopen) betaal je doorgaans het minst. Dat geldt in feite algemeen, en dus ook voor sterke drank voor jouw cocktails.

Maar wist je dat je ook online drankflessen kan bestellen en deze zelf kan laten personaliseren met een naam en of boodschap? Een leuk cadeau-ideetje voor de die hard cocktail liefhebbers, als je het mij vraagt!

Bij Ginsonline heb je bijvoorbeeld keuze uit honderden soorten gins, dus veel meer dan je in de supermarkt vindt. Bovendien kan je deze laten personaliseren met een leuke boodschap en gratis thuis laten leveren. Dat kan ook bij Makeyourownspirit. Daar kan je zelfs de kleur en vorm van je fles kiezen!

Bij Drankdozijn vind je niet alleen gin, maar ook andere likeuren en sterke dranken. Denk aan rum, vodka en jenever. Bij deze webshop lopen momenteel trouwens tal van interessante acties, zoals hoge kortingen, gratis tonic bij aankoop van een ginfles, 2 voor de prijs van 1, enzovoort.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.