Dry January: goed voor je lichaam en je portemonnee! - Goedkoop.be

Dry January: goed voor je lichaam en je portemonnee! 

Eveline
Door Eveline
0 reacties

De maand januari staat traditiegetrouw in het teken van goede voornemens. Niet voor niets is deze maand uitgeroepen tot Dry January. Het is daarbij de uitdaging om de hele maand geen druppel alcohol te nuttigen. Het concept is inmiddels ook overgewaaid naar België.

Is dat nu echt zo’n goed idee, een hele maand niet drinken? Absoluut! Al in een maand tijd kun je de voordelen ervaren van een alcoholloos bestaan! Doe jij mee?

Een maand niet drinken is natuurlijk nooit een slecht idee. Je wordt je eens goed bewust van je eigen alcoholgebruik en uit onderzoek van de universiteit van Sussex is gebleken dat maar liefst 72% van de Britse deelnemers aan Dry January in het half jaar na de uitdaging nog altijd een stuk minder alcohol consumeert. En dat heeft behalve een gunstige uitwerking op het lichaam, ook financiële voordelen.

Puur vergif

We weten eigenlijk allemaal wel dat alcohol slecht is voor ons lichaam, maar toch is het voor ongeveer de helft van de bevolking niet ongewoon om dagelijks gemiddeld één glaasje alcohol te drinken. Hoeveel kwaad kan dat nou? Nu, best veel. Veel wetenschappers zijn het erover eens dat het ’t beste is om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is immers een giftige stof die niet thuishoort in ons lichaam en die aan vrijwel alle organen schade kan aanrichten. Niet alleen levercellen kunnen ontstoken raken, alcoholconsumptie veroorzaakt ook hart- en vaatziekten en richt schade aan in onze hersenen. Bovendien lopen alle organen die met alcohol in aanraking komen extra risico op kanker.

Veel voordeel

Wanneer je een maand stopt, zul je al merken dat je fitter bent, beter slaapt, gewicht verliest en meer geld overhoudt. Je hebt bovendien meer energie en bent alerter. Het mooie is ook dat je hersenen en je lever zich kunnen herstellen. Wanneer je stopt met drinken, is de reeds aangerichte schade aan je lichaam dus deels terug te draaien. En het spreekt voor zich dat je nu minder geld uitgeeft aan lekkere streekbiertjes, dure Franse wijnen of cocktails, waardoor je dus meer overhoudt voor andere dingen.

Mocktails

Tijdens het uitgaan zijn alcoholvrije dranken en cocktails gelukkig steeds populairder, waardoor je vaak genoeg keuze hebt in de kroeg. Ook thuis hoef je je niet te beperken tot fris. Veel supermarkten hebben een ruime keus uit alcoholvrije bieren en wijnen, die vaak goedkoper zijn dan alcoholhoudende dranken. Je kunt  zelfs eigenhandig de lekkerste alcoholvrije cocktails maken, mocktails genaamd. Het is een stuk goedkoper en wanneer je ze eens hebt geproefd, wil je echt niet meer anders! Het mooiste is nog, dat je er de hele avond van kunt blijven genieten, zonder de dag erna last te hebben van een vervelende kater. Wanneer je nu nog niet overtuigd bent, moet je het wellicht eens zelf ervaren. De onderstaande recepten zijn daarvoor uitermate geschikt. Probeer het uit en proef zelf hoe heerlijk een alcoholvrije cocktail kan zijn!

Mojito met granaatappel

Benodigdheden voor 4 glazen: 800 ml (bruis)water, 4 scheutjes siroop, 4 schijfjes limoen, ijsblokjes, takjes munt en 200 ml granaatappelsap. Vul ieder glas met een schijfje limoen, siroop, een takje munt en druk het een beetje aan met een lepel. Verdeel de granaatappelsap over de glazen, voeg wat ijsblokjes toe en vul de glazen af met het (bruis)water. Maak het glas mooi met wat blaadjes munt en klaar is kees!

Kruidige gember-mocktail

Benodigdheden voor 4 glazen: 600 ml gemberbier, 200 ml vers sinaasappelsap, takjes munt, flink veel crushed ice (ook zelf te maken door ijsblokjes in een zak te pletten met een houten lepel), plakjes gember en sinaasappel voor de garnering
Vul alle glazen voor de helft met crushed ice, verdeel het gemberbier over de glazen en vul de glazen af met sinaasappelsap. Garneer de glazen met een takje munt en de plakjes gember en sinaasappel. Proosten maar!

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.