Soorten lampen: verschil tussen led, spaar- en gloeilampen - Goedkoop.be

Verlicht je energiefactuur met led!

Anouk van Light Gallery
Door Anouk van Light Gallery. Geplaatst door Yvonne
Laatste update op 0 reacties

De tijd dat ledverlichting gelijk stond aan koud en ongezellig licht, ligt al een tijdje achter ons. Sinds eind jaren ’80 experimenteert Philips volop met deze techniek en de resultaten mogen er zijn. Met uitvindingen als WarmGlow en Living Colours lijkt led de strijd met de gloeilamp en de spaarlamp definitief te winnen. Toch is nog niet iedereen overtuigd van de voordelen, zo blijkt uit de verkoopcijfers van gloei- en spaarlampen. Hoog tijd voor een kleine vergelijkende studie!

Gloeilampen: warm licht… letterlijk

De gloeilamp staat bekend om zijn lage rendement. Dat komt omdat deze niet alleen licht, maar ook heel wat warmte produceert. Op die manier gaat er veel energie verloren, die normaal gezien voor licht gebruikt zou kunnen worden.
Als we de lichtopbrengst van een gloeilamp met die van een ledlamp vergelijken, dan wordt al snel één en ander duidelijk:

gloeilampen
  • Een gloeilamp van 60 watt heeft een lichtopbrengst van 600 lumen en dus 10 lumen/watt.
  • Een ledlamp met een vermogen van 5,5 watt heeft een lichtopbrengst van 550 lumen en dus 100 lumen/watt. Met andere woorden: een lichtopbrengst van tien keer zoveel per watt. Geen wonder dus dat je gloeilampen bijna nergens meer vindt.

Energiezuinig met spaarlampen. Of toch niet?

Eind jaren ’80 kwam de spaarlamp op de markt, een energievriendelijk alternatief voor de gloeilamp. Zo geeft een gewone spaarlamp drie tot vier keer meer licht per watt en kent ze een langere levensduur. In plaats van 1000 tot 1500 branduren halen spaarlampen 6.000 tot 10.000 uur. Er zijn dus duidelijke voordelen aan de spaarlamp t.o.v. de gloeilamp, maar toch is het niet al goud wat blinkt. Ze mag dan energievriendelijk zijn, vriendelijk voor het milieu is de spaarlamp allerminst: spaarlampen bevatten kwikdamp - een zwaar metaal -  dat terecht kan komen in het milieu. Als ze kapot zijn, moeten ze daarom worden verwerkt als klein chemisch afval. Helaas wijst alles erop dat slechts een klein deel van alle spaarlampen als chemisch afval aangeboden wordt, waardoor spaarlampen een aanzienlijke milieuschade tot gevolg hebben door het vrijkomen van kwik.

Dit milieuprobleem heeft ledverlichting dan weer helemaal niet en samen met nog enkele andere redenen groeide deze lichtbron uit tot de meest toonaangevende van de recente geschiedenis.

Ben je nog op zoek naar verlichting? Dan is dit hét moment om toe te slaan! Tot en met 8 mei pak je namelijk met de exclusieve kortingscode van Goedkoop.be maar liefst 10% korting op alle buitenverlichting bij Light Gallery, dé verlichtingswinkel voor jou.

Pak hier je 10% exclusieve korting op een enorm aanbod verlichting!

Led: L(icht) E(cht) D(uurzaam)

Led staat uiteraard niet voor de woorden die je hierboven kunt lezen, maar wel voor Light Emitting Diode. Dit betekent letterlijk: een lichtgevende diode. Een diode is een elektronisch component. Meestal wordt dit component in een zeer klein omhulsel geplaatst zodat het licht beter wordt weergegeven en de led zelf niet defect raakt.

Living colors philips

De eerste ledlampen hadden een erg koude lichtkleur. Daar is met het experimenteren met nieuwe technieken verandering in gekomen. Philips lanceerde recent WarmGlow, een techniek die de voordelen van een gloeilamp combineert met led.

De WarmGlow ledlamp geeft op volle sterkte een kleurtemperatuur van 2.700 kelvin, wat een warme lichtkleur is. Je kan de lamp ook dimmen, waardoor de lichtkleur nog warmer wordt. Sfeer creëren kan ook met de Philips Living Colors of met de Philips Hue, de slimme verlichting. Iets duurder in aankoop, maar door de energiezuinigheid heb je het bedrag in geen tijd terugverdiend.

Een ledlamp verbruikt ongeveer de helft van de energie van een spaarlamp en 90% minder dan een klassieke gloeilamp. De stijgende energieprijzen vragen om een duurzame vorm van verlichting. Niet alleen speelt led handig in op die behoefte, deze relatief nieuwe lichtvorm is ook erg milieuvriendelijk.

Gouden tip van Goedkoop.be

Bij Light Gallery profiteer je regelmatig van scherpe promoties en kortingsacties op heel veel verlichting. Benieuwd naar alle huidige kortingen? Ontdek ze hier en pak je voordeel!

Over de auteur

Anouk van Light Gallery

Anouk is content marketeer bij Light Gallery, dé verlichtingspecialist met al meer dan 90 jaar ervaring. Light Gallery is onderdeel van Philips en is vooruitstrevend op het gebied van van zuinige verlichting. Bovendien kun je er altijd terecht voor gedegen advies.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.