Verhuizen checklist: 9 tips voor een efficiënte verhuisdag! - Goedkoop.be

In 9 stappen klaar om te verhuizen

Leon Markus van Skydreams
Door Leon Markus van Skydreams. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Ga je binnenkort verhuizen en wil je weten of je aan alles hebt gedacht? Een verhuizing brengt namelijk veel werkzaamheden met zich mee waardoor je gemakkelijk taken over het hoofd kunt zien. Op deze pagina vind je 9 stappen met de belangrijkste werkzaamheden die je niet mag vergeten. Stressloos verhuizen was nog nooit zo makkelijk.

Stap 1: inschrijven bij de nieuwe gemeente

Wanneer je gaat verhuizen is het belangrijk om je in te schrijven bij jouw nieuwe gemeente. Dit doe je tot maximaal 8 dagen nadat je verhuisd bent bij de dienst Bevolking. Je riskeert namelijk een boete wanneer je jouw nieuwe adres niet op tijd doorgeeft. Vervolgens komt binnen 3 weken een wijkagent controleren of je er ook echt woont. Blijf je in dezelfde gemeente wonen? Ook dan hoor je jouw nieuwe adres door te geven.     

Stap 2: adreswijziging melden

Naast het melden van jouw nieuwe adres bij de gemeente zijn er nog een aantal belangrijke personen en organisaties die je adreswijziging nodig hebben. Geef je adreswijziging daarom tijdig door aan:

  • Familie en vrienden;
  • Huisarts, tandarts en apotheek;
  • Werkgever en bank;
  • School of crèche van uw kinderen;
  • Sportclubs of andere verenigingen.

Stap 3: meterstanden opnemen

Controleer voor aanvang van de verhuizing de meterstanden van de oude en nieuwe woning. Vraag je leverancier uiterlijk op de dag van je verhuizing om de leveringen op het oude adres stop te zetten. Zo voorkom je dat er problemen ontstaan. Ook het gas en water is belangrijk. Je wilt toch niet de eerste dagen in de nieuwe woning zonder gas en water zitten? Direct €250 besparen bij je nieuwe energieleverancier? Dat kan zo!

Stap 4: maak een goede planning

Gouden tip van Goedkoop.be

Wil je geen verhuisfirma inhuren, maar doe je het zware werk liever zelf? Bij Europcar kan je aan zeer voordelige prijzen bestelwagens van verschillende formaten huren voor privégebruik. Ideaal voor een verhuizing!

Wil je zorgeloos verhuizen op je verhuisdag? Het maken van een goede planning is de perfecte oplossing. Je gaat dan namelijk veel effectiever en efficiënter te werk, waardoor je veel tijd en geld bespaart. Bij het maken van een goede planning is het handig om de volgende punten mee te nemen: Plan je verhuisdag niet te strak, pak kamer per kamer in en label je verhuisdozen zodat je snel kunt verhuizen, zonder dat je belangrijke spullen kwijt raakt.

Stap 5: opmetingen uitvoeren

Meet voor de zekerheid je deuren en trappengat op, zodat je weet of de inboedel door het trappengat past. Op deze manier weet je of je jouw inboedel voor een gedeelte uit elkaar moet halen. Is het niet mogelijk om je spullen door het trappengat naar boven te sjouwen? Een verhuislift huren is dan de beste optie.

Stap 6: doordeweeks of in het weekend verhuizen?

Welke dag van de week is het voordeligst om te verhuizen? Dit is een van de meest gestelde vragen over verhuizen. Wanneer je bereid bent om doordeweeks een dag vrij te nemen, dan is dit de beste optie. In het weekend rekenen de meeste verhuisfirma’s namelijk een extra toeslag. Op zaterdag is deze toeslag gemiddeld 25% extra en op zondag zelfs 75%. Kies dus zorgvuldig de juiste verhuisdag uit. Vergelijk offertes om te zien welke verhuisfirma’s deze tarieven toepassen. 

Man pakt spullen in en schrijft op wat in de doos zitStap 7: Breekbare spullen inpakken

Maak je gebruik van een verhuisbedrijf? Dan laat je breekbare spullen best inpakken door het verhuisbedrijf. Een verhuisbedrijf beschikt namelijk over speciaal inpakmateriaal en weet die spullen op de juiste manier te vervoeren. Plak daarnaast een speciaal label op deze verhuisdozen, zodat deze altijd herkenbaar zijn. 

Stap 8: Zorg voor je zware inboedel

Zware inboedel zoals een koelkast en vriezer worden vaak vergeten, waardoor je tegen extra kosten aanloopt. Ontdooi daarom tijdig jouw koelkast en vriezer. Daarnaast is het belangrijk om bij de wasmachine de trommelbeveiliging vast te zetten. De schokken tijdens een verhuizing kunnen er namelijk voor zorgen dat de wasmachine blijvend beschadigd raakt.  

Stap 9: Parkeerplaats voor de verhuiswagen

Om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het handig om voor de woning een parkeerplaats te reserveren voor de verhuiswagen. Je kunt dit op 2 manieren doen: zet op de dichtstbijzijnde parkeerplaats een auto neer zodat je deze kunt wegrijden wanneer de verhuiswagen aankomt. Als je niet mag parkeren, is het mogelijk om een parkeervergunning aan te vragen bij de gemeente. De kosten voor een parkeervergunning verschillen per gemeente, maar liggen tussen de €20 en €50.

 

Over de auteur

Leon Markus van Skydreams

Leon Markus werkt voor een aantal websites waarop hij interessante weetjes verzamelt over dakwerken, schilderen, isolatie, tuinen en zo meer. Hij weet dan ook alles over bouwen & verbouwen en deelt die kennis geregeld met jou via Goedkoop.be.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.