Deze munten zijn veel geld waard - Goedkoop.be

Deze muntstukken heb je misschien liggen en zijn veel geld waard

Leila
Door Leila
0 reacties

De meeste mensen weten best wel dat oud zilver en gouden sieraden verkopen heel lucratief kan zijn, maar wist je dat ook munten wel wat waarde kunnen hebben? We hebben het dan niet over bitcoins en cryptomunten, maar wel over oude munten van tientallen of honderden jaren oud. Bij sommige munten draait alles om de verzamelwaarde en bij andere munten gaat het eerder om de metaalwaarde. Een bekend voorbeeld hiervan is het gouden tientje. We bespreken enkele munten die in België regelmatig te vinden zijn en we hebben het over hun waarde. Het gaat om ruwe schattingen. De exacte waarde is namelijk afhankelijk van de staat en is door een expert te bepalen.

Het gouden tientje

Het 'gouden tientje' is een muntstuk dat vroeger een wettig betaalmiddel was. Meestal worden gouden tientjes verhandeld voor de goudwaarde. Op het moment van schrijven kan je een gouden tientje met 6,048 gram puur goud voor 284,50 euro verkopen. Slechts uitzonderlijk zal de verzamelwaarde hoger liggen. Enkel indien dat het geval is, heeft een gouden tientje waarde voor een verzamelaar. Dit is bijvoorbeeld het geval voor gouden tientjes uit het jaar 1892, toen er slechts 61 stuks zijn geslagen. De verkoopwaarde kan dan oplopen tot 25.000 euro. Professionele inkopers hanteren natuurlijk marges.

De 5 francs Leopold I

Een stuk dat we in Vlaanderen nog vaak zien verschijnen, is de '5 francs Leopold I'. Het gaat om een zilveren circulatiemunt (900/1000) van 25 gram. Het is een Belgische klassieker die door numismaten wordt gewaardeerd omwille van de imposante afmetingen en de afwerking. Zo'n stuk is goed voor een 12 à 13 euro zilverwaarde, maar de verzamelwaarde ligt over het algemeen hoger. Zeker stukken van 1858, toen de oplage heel beperkt was, leveren al snel meer dan 100 euro op. De munt moet dan wel van goede kwaliteit zijn. Ook zeldzaamheden kunnen echter een rol spelen. Er zijn bijvoorbeeld zeldzame stukken waarbij de ster met de beginletter D van 'Dieu' overlapt. Dit heeft gevolgen voor het prijskaartje.

Munten uit Belgisch-Congo

De verzamelwaarde van een munt hangt altijd samen met de populariteit, het aanbod en de vraag. De laatste jaren is vooral de vraag naar munten uit Belgisch-Congo sterk toegenomen, terwijl deze munten redelijk schaars zijn. Een voorbeeld hiervan is de zilveren 'Olifant van Congo'. Dit is een munt van 50 frank die in 1944, te midden van de Tweede Wereldoorlog, werd uitgegeven door de Bank van Belgisch Congo. Op de achterzijde van de munt is een olifant afgebeeld. Het gaat om een zilveren munt (500/1000) van 17,5 gram. Deze Belgisch-Congolese frank bleef tot in 1960 een wettig betaalmiddel in Congo en is nadien steeds zeldzamer geworden. Omwille van het kostbare zilvergehalte werd het namelijk vaak omgesmolten. Volgens uCoin loopt de verkoopprijs op tot meer dan 140 euro, afhankelijk van de kwaliteit van de munt.

2 euromunten uit Monaco

Ten slotte kan de verzamelwaarde ook hoger liggen dan de nominale waarde. Net daarom trek je maar beter even je portemonnee open, want ook 2 euromuntstukken kunnen best wel wat opleveren. Het Malta-muntstuk van 2011 dat de eerste verkiezingen van 1849 herdenkt, levert je bijvoorbeeld 20 euro op. Dat is toch 18 euro winst voor een munt waarvan er zo'n 430.000 in omloop zijn gebracht. Veel lucratiever zijn de Monegaskische 2 euromuntstukken en zeker de munten die in 2007 ter ere van de Amerikaanse actrice Grace Kelly werden geslagen. Het gaat om heel zeldzame euromunten waarvan de waarde de afgelopen jaren is geëxplodeerd. De verzamelwaarde van deze munt kan oplopen tot maar liefst 2.000 euro.

Over de auteur

Leila

Als echte avonturier en levensgenieter vind ik het belangrijk om geld te besparen. Zo kan ik steeds nieuwe uitdagingen aangaan. Je kan wel zeggen dat ik altijd op zoek ben naar de beste deals. Natuurlijk deel ik deze graag met anderen zodat iedereen optimaal kan genieten van het leven.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.