Tweedehands caravan of mobilhome kopen? Zo financier je het! - Goedkoop.be

Mobilhome of caravan kopen? Zo financier je dit het best!

Jana Van Breusegem van TopCompare.be
Door Jana Van Breusegem van TopCompare.be. Geplaatst door
0 reacties

Rondtrekken met een mobilhome: wat een zalig gevoel! Vrijheid, comfort en gemak terwijl je met je vrienden of partner nieuwe horizonten verkent. Krijg je op een dag zin om er een weekendje op uit te trekken? Laad snel wat spullen in, sluit je woning af en je bent klaar voor vertrek! Gedaan met het gedoe wat betreft reservaties, te krappe huurauto’s en een tegenvallende vakantiebestemming. Jij rijdt overal naartoe, maar ook onderweg hoeft het niet aan gezelligheid en sfeer te ontbreken! Is het een lange rit? Dan kan je copiloot het sturen overnemen en jij even wat bijslapen.

Maar hoe financier je de aankoop van zo’n voertuig nu het beste als je momenteel wat krap bij kas zit? En welke kosten moet je zoal in acht nemen? Wij lichten je graag in!

Persoonlijke lening of koop op afbetaling

Via een persoonlijke lening op afbetaling kan men lenen om een mobilhome of caravan te kopen. Je bespreekt op voorhand het bedrag af met de bank, net als de looptijd en de opgelegde interestvoet. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan wordt het geld op je rekening gestort. De rente ligt vast gedurende de looptijd van de lening en kan dus niet meer veranderen doorheen de tijd. Je moet ook geen aankoopbewijs of bestelbon voorleggen, iets wat wel bij een autolening zal worden gevraagd. Daartegenover staat dat de vereiste rentevoet hoger zal liggen dan bij een gewone voertuiglening. Dit vloeit voort uit het feit dat de bank geen garantie via een factuur of aankoopbewijs heeft.

Wil je de caravan bij een concessiehouder aankopen? Dan bestaat de kans dat je een koop op afbetaling met de tegenpartij kan afsluiten. Al komt deze vorm van afbetaling steeds minder voor. Het principe van een koop op afbetaling houdt in dat je de aankoopprijs feitelijk in termijnen betaalt, waardoor het wat weg heeft van een gewone lening. Wel ben je direct eigenaar van het voertuig.

Voertuiglening

Met een voertuig- of autolening kan je meer dan enkel een eenvoudige auto financieren. Vaak vallen moto’s, bestelwagens, mobilhomes en caravans ook onder deze noemer, al raden wij je sterk aan om alle voorwaarden van de voertuiglening in kwestie na te lezen. Sommige financiële instellingen bieden namelijk iets andere voorwaarden aan wanneer je voor een mobilhome en niet voor een gewone auto geld leent. Afhankelijk van je wensen en terugbetalingscapaciteit kan je zo voordeligere voorwaarden bekomen dan bij een klassieke autolening van dezelfde bank. Wel zal je een factuur of aankoopbewijs van het voertuig aan de instelling moeten voorleggen. Dit laatst genoemde geeft zo een extra garantie dat je het geld wel degelijk voor de aankoop van de mobilhome aanwendt. De caravan is het voorwerp van garantie voor de bank: kan je de lening niet meer afbetalen, dan mag de financier beslag leggen op het roerend goed. Dankzij deze waarborg betaal je een lagere rentevoet dan bij een persoonlijke lening.

Handig bij een voertuiglening is dat je, afhankelijk van de gekozen instelling, tot 110% of 120% van de aankoopprijs kan lenen. Zo kan je de extra kosten die bij de verwerving van de mobilhome komen kijken, eveneens financieren. We geven enkele kostensoorten en wat extra tips mee.

Wat je niet mag vergeten

Ga je op zoek naar een autolening? Vergeet dan niet om eerst voor jezelf te beslissen of je in een nieuwe of wat oudere mobilhome wil investeren. Dit heeft namelijk een invloed op de rente die je aan de bank zal moeten betalen. De opsplitsing wordt veelal gemaakt tussen nieuw of tweedehands, als in jonger dan 3 jaar versus ouder dan 3 jaar.

Ook de extra kosten houd je best in het achterhoofd wanneer je deze investering overweegt. Onderhoud en reparatie zijn noodzakelijk en kunnen een grote kostenpost vormen: technische controle, gaslektesten, keuring, groot en klein onderhoud zijn enkele voorbeelden. Kampeergerief, kosten voor staanplaatsen en stalling vullen het kostenplaatje aan. En vergeet de verzekeringen niet: gedekt zijn tegen storm, hagel, waterschade, diefstal en slippen is geen overbodige luxe!

Wees steeds voorbereid en voorzichtig op de weg. Het gevaar schuilt immers vaak in een klein hoekje. Heb je alle kosten en de voor- en nadelen van elke financieringsmethode tegen elkaar afgewogen? Kies dan voor de optie die jou het meest geschikt lijkt en geniet van de vrijheid!

 

Over de auteur

Jana Van Breusegem van TopCompare.be

Jana Van Breusegem is medewerker bij TopCompare.be en informeert mensen graag over diverse financiële producten in België.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.