Huizenmarkt België: Lenen wordt duurder en moeilijker - Goedkoop.be

Lenen wordt duurder en moeilijk: wordt een eigen huis kopen onmogelijk?

Yvonne
Door Yvonne
Laatste update op 0 reacties

Een eigen huisje jouw grote droom? Als je een starter bent dan kan deze droom je nog wel eens flink gaan tegenvallen. Momenteel is er namelijk sprake van het duurder maken van leningen. En dat niet alleen, want er is ook steeds meer opspraak tegen het verstrekken van leningen die 100 procent de aankoopprijs omvatten. Kortom, een eigen stekje kopen als starter wordt alsmaar lastiger. De details vind je in dit artikel.

Velen van ons verlangen naar een knus eigen huisje of appartement. Het leven wordt echter alleen maar duurder en dit is ook terug te zien in de huizenprijzen. De laatste jaren ondergingen woningprijzen een flinke stijging. Natuurlijk fijn voor iedereen die al een huis in bezit had, maar daarentegen minder fijn voor starters. Zij moeten tegenwoordig heel wat geld ophoesten voor een eigen stekje.

Gelukkig voor starters kunnen zij naar de bank om een aanvraag te doen voor een lening. Tot nu toe werd die, indien je aan de juiste eisen voldeed, gewoon gegeven door de bank. Dankzij die lening kon je de koop van je huis financieren.

Veranderingen op de woningmarkt

Er zijn echter veranderingen op komst… Maatregelen die door de regering genomen worden om de huizenmarkt af te koelen. Waarom? Omdat De Nationale Bank zich zorgen maakt over de leningen die banken geven. Deze bedragen rijzen tegenwoordig de pan uit. In cijfers: in 2017 wordt er zo’n 187 miljard euro aan hypothecaire kredieten verstrekt door Belgische banken, een stijging van 400 procent sinds het jaar 2000.

huizenmarkt lenen

Wat het gevolg is voor iedereen die graag een lening neemt om een huis te bekostigen? Als het aan De Nationale Bank ligt moeten banken vanaf nu verplicht een spaarpot aanleggen als buffer tegen iedereen die zijn of haar lening niet op tijd afbetaalt. Dit geld moet natuurlijk ergens vandaan komen en wordt simpelweg doorgerekend aan iedereen die geld leent en wel netjes betaalt. Kortom, lenen gaat zo duurder worden.

Maar 80% van de koopprijs lenen

Het duurder worden van de lening is niet de enige verandering die mogelijk op komst is. Volgens KBC-baas Johan Thijs is het beter om het leningsbedrag te beperken tot 90%, of zelfs 80% van de vraagprijs. Een grote domper voor iedereen die geen startkapitaal heeft, maar wel graag zelf een huis wil kopen. Hierdoor zijn zij afhankelijk van kapitaalkrachtige ouders die voor hen het verschil kunnen bijleggen. Heb je die steun niet, dan kan het zomaar eens zijn dat dat eigen huisje er (voorlopig) niet in zit.

De regel is – gelukkig voor starters -  momenteel nog niet bij banken doorgevoerd. Wel zijn er tot nu toe maatregelen genomen voor iedereen die de maximale som van de koopprijs wil lenen. Zo verstrekken bijvoorbeeld BNP Paribas en AXA Bank wel de lening, maar ‘straffen ze de lener af’ door het vragen van een hogere rente.

Zonder startkapitaal een eigen huis kopen?

lenen krediet

Het is dus nog een lastige kwestie, want waar ligt de grens van geld lenen? Voorstanders van de ‘80%-regel’ stellen dat de leningen te hoog oplopen en dat België hierdoor als ‘kwetsbaar land binnen de EU’ wordt gezien. Nu is het namelijk zo dat Belgische gezinnen gemiddeld een hogere schuldenlast hebben dan andere gezinnen elders in de EU. Uiteraard niet goed, maar deze maatregel doorvoeren heeft natuurlijk ook een keerzijde.

Tegenstanders stellen dat je hiermee mensen afstraft die geen kapitaalkrachtige familie hebben. Hierdoor zou deze regel niet eerlijk zijn en mensen zonder rijke familie een eigen huisje ontnemen. Volgens Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) moeten mensen die naar verwachting de lening kunnen betalen, het nodige kunnen lenen om hun woning te verwerven of te behouden.

Hoe nu verder?

Of de regel van maximaal 80 procent lenen ook werkelijk doorgevoerd wordt, is nog niet bekend. Het is nu in ieder geval zo dat banken al heel wat strenge regels hebben waarop zij bepalen of zij een lening vrijgeven of niet. Banken moeten echter wel hun reserves op orde houden, waardoor zij nu toch echt moeten gaan nadenken om de procedure voor lenen aan te scherpen. Hoe dit er dus precies uit gaat zien, dat is nog de vraag. De minimale reserve gaat er in ieder geval hoogstwaarschijnlijk komen, aangezien de regering achter dit voorstel van De Nationale Bank staat.

startkapitaal lenen

Wat je nu zelf het beste kunt doen als je een huis wilt kopen en niet weet of je het kunt financieren? Stap simpelweg naar je bank en vraag om advies. Breng ze op de hoogte van je huidige situatie en zoek samen naar de beste oplossing voor jouw vraagstuk. Wie weet woon je binnen de kortste keren in jouw droomhuis! Je ontdekt bovendien hier of het voor jou verstandiger is om een huis te kopen of huren.

 

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.