Deel Een Koe: lees hier hoe het werkt! - Goedkoop.be

Ding Dong....... We zijn hier met uw koe!

David De Keyser
Door David De Keyser. Geplaatst door Yvonne
Laatste update op 2 reacties

Ooit al van deeleenkoe.be gehoord? Je koopt samen met anderen online een koe rechtstreeks van bij de boer en wanneer de koe 100% verkocht is wordt het vlees van de koe verdeeld onder alle deelnemers.

Het is lekker en heeft voordelen voor de consument, de lokale boer en vooral voor het welzijn van de dieren. Lees verder en kom alles over dit concept te weten!

Gouden tip van Goedkoop.be

Op zoek naar een leuk & origineel cadeau? Denk er dan eens aan om een cadeaubon van deeleenkoe.be te geven!

Deeleenkoe.be is een vorm van crowdbutchering, wat betekent dat je samen met anderen een volledige koe koopt, zodat er geen vlees van het dier verloren gaat. Deeleenkoe.be stak het eeuwenoude concept crowdbutchering in een nieuw jasje en introduceerde het in 2014 in België.

Fair Trade, maar dan ook voor de boer naast de deur

Je kan de laatste tijd geen krant of tijdschrift meer openslaan of je leest dat de boeren het hard te verduren hebben en nog nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Een gevolg van de alsmaar grotere druk van de supermarkten in hun strijd om de goedkoopste te zijn en zo klanten naar hun filiaal te lokken.

Water en paneermeel in vlees om het gewicht te manipuleren en dus te prijs te drukken zijn al lang geen uitzonderingen meer. Fair trade is een fantastische uitvinding, maar naar mijn idee is men onderweg vergeten om ook onze eigen lokale boeren in dit concept te betrekken. Daar willen wij van deeleenkoe.be iets aan veranderen.

Afzetmarkt voor lokale boeren

Ik zag ooit eens een bord staan voor een kleine winkel met daarop de boodschap ‘wanneer je lokaal koopt dan help je niet om de derde vakantievilla van één of andere CEO te betalen maar help je om de dochter van de boer balletles te laten volgen of de zoon van de boer een ieder jaar een paar nieuwe voetbalschoenen te krijgen van de Sint.’ Een boodschap die misschien iets kort door de bocht is maar waar naar mijn idee toch een grote vorm van waarheid inzit.

En toen heb ik besloten om te proberen daar iets aan te doen. Met deeleenkoe.be hebben lokale boeren een afzetmarkt en krijgen ze een eerlijke prijs voor hun werk.

Ook de consument en de koeien profiteren mee

Toen ik eind 2013 mijn plannen om via het internet een koe te delen aan mijn vader vertelde, keek hij me aan alsof hij het in Keulen zag donderen. ‘Welke gek gaat nu vlees kopen op het internet’ zei hij.

Nu ruim 2 jaar later zijn het er reeds meer dan 15.000 en ze allemaal gek, gek op een goed en (h)eerlijk stukje vlees want het verschil proef je echt wel goed.

Het grote verschil met het vlees uit de supermarkt is het feit dat je bij deeleenkoe.be enkel vlees koopt dat afkomstig is van vrouwelijke dieren die minstens 4 jaar op een onbespoten weide hebben rondgelopen en minstens 1 keer hebben gekalfd. Dus niet het minderwaardige stierenvlees van stieren die op 18 maanden in een stal zijn gekweekt met als enig doel zo groot en zo zwaar mogelijk te worden.

Pas wanneer het dier volledig is verkocht en verdeeld wordt het geslacht en gerijpt. En enkel de dag voor de levering wordt het vlees versneden en verpakt. Op die manier zorgen we ervoor dat de dieren niet onnodig worden geslacht, dat er geen verspilling is van vlees en vooral dat we onze klanten de garantie kunnen geven dat het vlees dat ze thuis geleverd krijgen 100% vers is en vrij van bewaarmiddelen, kleurstoffen of wat dan ook.

Heerlijk vlees

Black Angus, Wagyu, Limousin, Brasrund zijn slechts enkele van de mogelijke rassen waar mensen een deel van kunnen reserveren op de website. Hiervoor werkt deeleenkoe.be samen met Jo Ferdinande, een hoeveslager die zijn eigen koeien kweekt en het vlees op de boerderij zelf versnijdt zodat er geen tussenpersonen aan te pas komen.

De koeien worden op een natuurlijke manier gevoed en eten voornamelijk gras. Wanneer ze in de winter in de stallen staan worden ze bijgevoederd met o.a. aardappelen, macaroni, kokosmelk, bierdraf en olijfolie zodat het vlees enkel onverzadigde, gezonde, vetten bevat die mee de smaak van het vlees bepalen.

Zelfs aan de mest van de koeien is gedacht want die wordt weggevoerd naar de Eneco fabriek te Aalter en gebruikt voor het produceren van alternatieve, groene, energie.

Wie wil kan zelfs een kijkje komen nemen op de boerderij om met eigen ogen te zien waar zijn stukje vlees vandaan komt. Mail bij interesse naar [email protected] om een afspraak te maken.

Nauwelijks duurder

Door het feit dat het vlees rechtstreeks van de boerderij bij je thuis geleverd wordt is het nauwelijks duurder dan het vlees in de supermarkt.

Ooit hebben ze in de weekendrubriek van de grootste krant van België de prijs van het vlees van deeleenkoe.be eens vergeleken met het vlees van de goedkoopste supermarkt en daaruit bleek dat het nauwelijks duurder was (6 euro op een prijs van +/- 130 euro voor 10kg). Daarbij werd ook vermeld dat het vlees gratis aan huis geleverd wordt doorheen gans België, Nederland en Luxemburg waardoor men eigenlijk kan stellen dat het bijna dezelfde prijs heeft.

Ook bij de consumentenorganisatie Test-Aankoop zijn ze volledig overtuigd van deze nieuwe manier van vlees kopen. In de editie van april dit jaar hebben ze er zelfs een heel artikel aan gewijd met als titel: ‘deeleenkoe.be: Wij zijn fan’. Iets waar we bij deeleenkoe.be heel trots op zijn want ‘service en kwaliteit zijn voor ons het belangrijkst. En (h)eerlijk duurt nog altijd het langst.

Enthousiast geworden over deeleenkoe.be? Bestel dan hier jouw heerlijke portie vlees.

Ben je gek op kippen- of varkensvlees? Bekijk dan ook eens de andere initiatieven van deeleenkoe.be, namelijk koopeenkip.be en deeleenvarken.be.

Over de auteur

David De Keyser

David De Keyser is de oprichter van deeleenkoe.be, het eerste crowdbutchering platform in België waar mensen online een deel van een koe kunnen reserveren. Terug naar de essentie en geïnspireerd op de recepten en de werkwijze van zijn grootvader, Firmin de Keyser. Door het instant succes is ondertussen deeleenvarken.be, koopeenkip.be en recent barbecuebox.be erbij gekomen.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.