Goede zonnebril: hier moet je op letten! - Goedkoop.be

Nieuwe zonnebril? Houd dan dit in het oog!

Door
Laatste update op 0 reacties

De zonnebril, in de zomer kan je bijna niet zonder. Zo’n bril is ideaal om in het zonnetje toch goed te kunnen kijken, zonder verblind te worden en kan bovendien kwaaltjes als hoofdpijn voorkomen. De prijs van zonnebrillen verschilt echter enorm, maar waarom? We gingen op onderzoek.

Pas op met UV-straling!

Waar velen niet bij stilstaan is dat een zonnebril niet als hoofddoel heeft om je zicht te verbeteren of je outfit compleet te maken. Een zonnebril is in eerste instantie bedoelt om je ogen te beschermen. Niet tegen stof, zand of andere viezigheid, maar tegen ultraviolette straling, wat zeer schadelijk is voor je ogen.

Ultraviolette straling, ook wel UVB of UV-straling genoemd, komt onder andere van de zon. Langdurig in de zon kijken kan flinke schade aanrichten aan je ogen, zowel aan de binnen- als buitenkant. De glazen van een zonnebril zijn gemaakt om UV-straling tegen te houden.

Goedkoop = duurkoop!

Zonnebrillen zijn er in allerlei soorten en maten. De glazen kunnen variëren van 0% UV-bescherming tot 100% UV-bescherming en hoe hoger, hoe beter uiteraard.  Het nadeel is echter dat dit de zonnebril ook duurder maakt.

Goedkope zonnebrillen die je bijvoorbeeld koopt op de markt of misschien wel gratis ontvangt bij een evenement, hebben in bijna alle gevallen een zeer lage absorptie van de UV-stralen, variërend tussen de 0% en 20%. Dit heeft tot gevolg dat de bril er misschien tof uitziet en hij slechts een paar euro kostte, maar hij weinig tot geen effect heeft tegen de straling van de zon. Dit heeft niets te maken met de donkere kleur van de glazen.

Heeft zo’n zonnebril dan nut? Het antwoord is nee, niet voor de straling in ieder geval. Sterker nog, een bril die geen bescherming biedt tegen UV-straling is enkel nóg schadelijker dan als je geen bril op zou hebben.  Door de kleur van de glazen heb je namelijk wel minder last van het felle zonlicht, maar je houdt hiermee ook je ogen voor de gek. In plaats van je ogen lichtjes dicht te knijpen houd je je ogen namelijk volledig open, waardoor je alleen maar méér UV-straling op je netvlies krijgt. Geen goed idee dus.

Gouden tip van Goedkoop.be

Wil je graag een zonnebril van uitstekende kwaliteit van een bekend en modieus merk, maar heb je hier niet het budget voor? Dan moet je zeker eens een kijkje gaan nemen bij Zalando Lounge.

Met de dagelijkse sales, waarbij de kortingen oplopen tot wel 75%, ontvang je gegarandeerd regelmatig een flinke korting op een chique zonnebril!

Naast het ontbreken van bescherming tegen UV-straling, is een goedkope zonnebril vaak gemaakt van een mindere kwaliteit. Hierdoor zal hij sneller breken of voor pijn zorgen tijdens het dragen.

Tips

Goed, een zeer goedkope zonnebril is dus geen goed idee, maar waar moet dan op letten? We hebben enkele tips voor je:

  • Koop je zonnebril altijd bij een gespecialiseerde optiek of webshop, bijvoorbeeld Hans Anders of onderzoek de absorptie van de glazen. Een optiek of webwinkel kan je meestal uitstekend hierover adviseren.
  • Een goede zonnebril heeft toch wel een prijskaartje van minimaal €50. Je ogen moeten echter de rest van je leven nog mee. Wees slim en spendeer die paar tientjes extra voor het behoud van je ogen.
  • Een zonnebril op het oog? Controleer altijd of er een “CE”-logo aan de binnenkant van de bril staat. Heeft de bril dit niet, laat hem dan links liggen. Enkel brillen van een bepaalde kwaliteit mogen dit kwaliteitslogo tonen.
  • Zonnebrillen zijn vaak volgens Europ Assistance ook wel ingedeeld in verschillende categorieën van UV-absorptie. Die zijn als volgt:
Embed code
Zonnebrillen UV-absorptie
UV-absorptie
Categorie Beschermingspercentage Geschikt voor
0 0% tot 20% Niet efficiënt, alleen voor de "looks"
1 20% tot 57% Grijs weer of bewolkt
2 57% tot 82% Zonnige weer voor korte tijd
3 82% tot 92% Langdurig buiten in de zon
4 93% tot 99% Wintersport, niet dragen in auto of op (motor)fiets!

 

  • Koop ook voor je kinderen geen goedkope zonnebrillen, de ogen van een kind zijn namelijk nog gevoeliger voor UV-straling.
  • De looks van een bril zijn natuurlijk erg belangrijk, maar zorg ook zeker dat de bril lekker zit. Niets zo vervelend als pijnlijke oren na een dagje in de zon.
  • Een veel gehoorde reden om een goedkope zonnebril te kopen is: “Ik raak ze toch altijd kwijt”. Wat velen echter niet beseffen, is dat je door de prijs van een zonnebril hier ook minder waarde aan hecht. Het is getest en bewezen dat je een duurdere aanschaf als een goede zonnebril echt niet zo snel kwijtraakt als zijn goedkope alternatief, puur en alleen doordat hij dus duurder is en je er beter op let.
  • Wist je dat je ook een zonnebril op sterkte kan kopen? Zo geniet je ook als brildrager van optimale bescherming tegen straling en een scherp zicht. Bovendien hoef je dan niet met gekke zonneclips te lopen.
  • Wil je een zonnebril kopen in het buitenland? Koop deze dan altijd bij een optiek. In landen als Italië, Spanje en Turkije vind je veel straatverkopers die zogenaamde “replica’s” verkopen als echte merkbrillen. Die brillen lijken dan wel van bekende merken, maar zijn slechts kopieën. Het gevolg is dat de kwaliteit én de UV-bescherming aanzienlijk minder zijn.

Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo. Voor een échte Ray-Ban, Persol, Fossil of Oakley betaal je nu eenmaal een bepaald prijskaartje. Betere kwaliteit ga je echter niet vinden.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.