Maakt geld gelukkig? Dit is waarom wel! - Goedkoop.be

Waarom geld wél gelukkig maakt!

Door
Laatste update op 0 reacties

Het is een gezegde dat de revue regelmatig passeert: “Geld maakt niet gelukkig”. Is dit eigenlijk wel zo, waarom zou je dan immers nog een goede baan willen? Wat zeker is, is dat geld veel dingen in het leven gemakkelijker kan maken. Daarom een aantal reden waarom geld wél gelukkig maakt.

Laatst hoorde ik een bekend persoon met een grote grijns op tv zeggen: “Ik ben ‘sportwagen-en-landhuisrijk’, maar ik ben nog niet ‘privé-vliegtuigrijk’.” Dit zette mij aan het denken over of geld gelukkig maakt, want dat wil ik ook! Het liefst zou ik zoals Dagobert Duck een duik nemen in mijn pakhuis vol geld, maar zeg nu zelf: wie wil dat nu niet?

Je hele leven, van kleins af aan, word je gemotiveerd om hard te werken, veel te leren en vooral je best te doen, zodat je later een goede baan krijgt, waarmee je zoveel mogelijk geld binnenharkt. Daar ben je vervolgens mooi klaar mee, als je eindelijk die baan gevonden hebt en een goed salaris ontvangt om vervolgens geregeld te horen dat geld toch niet gelukkig maakt. Zou je zonder dat salaris dan net zo gelukkig of misschien wel gelukkiger zijn?

Enkel het geld dat je niet hebt maakt niet gelukkig

Gezien we je via Goedkoop.be proberen te helpen met besparen, leek het me een goed idee om je te vertellen waar je dat nu eigenlijk voor doet. Daarom bij deze een aantal redenen waarom geld wél gelukkig maakt:

1. Hakuna matata
Geldzorgen zorgen voor zeer veel stress, een van de belangrijkste factoren voor geluk. Wetenschappelijk is aangetoond dat mensen met schulden en weinig bestedingsruimte minder gelukkig zijn.

2. EHBG (Eerste Hulp bij Geluk)
Ken je de piramide van Maslow? Die piramide laat de behoeften van mensen zien aan de hand van vijf waarden, van onder naar boven gerangschikt op basis van belang. Heb je de zelfontplooiïng en daarmee de top bereikt, dan behoor jij tot de gelukkigste groep mensen ter wereld. Onderaan de piramide vind je de lichamelijke behoeften, dit zijn de funderingen van het leven en daarmee belangrijker dan bijvoorbeeld sociaal contact en erkenning.

Onder lichamelijke behoeften verstaan we onder andere eten, drinken, onderdak en zelf seks. Voor de jeugd van tegenwoordig zouden we misschien WiFi hier nog toe moeten rekenen (grapje natuurlijk). Laten die primaire behoeften van de mens nu allen te koop zijn, een beetje geluk is ook geluk.

Gouden tip van Goedkoop.be

Inspiratie nodig voor een tof uitje bij jou in de buurt? Bekijk dan het aanbod lokale en internationale deals van Groupon en ontvang korting op de tofste ervaringen, belevenissen en etentjes in België!

3. Op naar de sterren en daar voorbij!
We worden gelukkig van het aftroeven van anderen. Waarom denk je dat veel spelletjes een zogenaamde “highscore” hebben? Ze zeggen wel eens dat het gras groener is aan de overkant, maar als jouw gras toch écht groener is, mag iedereen dit weten ook. Ontvangen we een goed salaris? Dan laten we dit graag zien met een groot huis, merkkleding of een chique wagen. Moet je die glimlach in je eigen weerspiegeling eens zien als je een oude schrootbak met topsnelheid inhaalt op de autoweg!

4. De ervaring leert
Een grote hap van ons budget besteden we al shoppend. Hoewel fysieke producten, zoals een paar schoenen, een tablet, eten of een mooi schilderij je een kortstondig gevoel van puur geluk geven, is dit voor de langere termijn geen succes. Je betaalt voor de eenmalige ervaring, maar raakt zeer snel gewend aan je aankoop, waardoor het speciale gevoel van geluk vervaagt. Hier vindt het gezegde “geluk is niet te koop” dan ook zijn oorsprong. Denk maar eens aan de kleding die je vorig jaar kocht voor het voorjaar: ben je na een jaar nog steeds overal gelukkig mee of ga je toch weer een nieuwe garderobe bij elkaar shoppen?

Om het echte geluk van geld te ervaren, doe je er verstandig aan het te besteden aan ervaringen. Wat dacht je van een vakantie met je gezin, een muziekfestival of een avondje op café? Ga de deur uit, ontmoet nieuwe mensen, trek op wereldreis!
Die ervaringen hebben over de lange termijn veel meer waarde en zijn daardoor van groot belang op je geluk. Je kan ze immers telkens herleven. Meer ervaringen, meer geluk!

5. Een helpende hand bieden
Wil jij het absolute toppunt van financieel geluk ervaren? Doneer dan aan een goed doel, werp wat geld in de koffer van die ene straatmuzikant of help een zwerver aan een kopje koffie. Dit zorgt niet alleen voor een brede glimlach en een vreugdekreetje van de ontvangers, maar een ander gelukkig maken brengt ook jou tot een absoluut hoogtepunt van je geluk. Probeer het eens!

Deze jongens geven het goede voorbeeld:

Geld mag dan nog voor meer mogelijkheden zorgen en volgens studies gelukkig maken,  het kent zijn grenzen. Bepaalde situaties wennen snel, we vinden de meeste dingen al snel ‘gewoon’. Zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd door de Universiteit van Nederland dat je niet langer gelukkiger wordt bij een salaris boven de €65.000 per jaar. Dit bedrag is dan ook de zogenaamde gulden snede.

Ook de uitspraak dat geld stinkt zie ik nog wel eens opduiken, maar de oorsprong hiervan zal ik je besparen.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.