Een verrukkelijk kerstdiner à la minute: maximaal resultaat met minder!

Lieke
Door Lieke
0 reacties

Kerst, de tijd van het jaar waarin we weer eens gezellig met familie en vrienden om de tafel schuiven. Genietend van elkaars gezelschap én van een lekkere maaltijd en een drankje.

Zijn er wel eens jaren geweest dat je uren in de keuken hebt lopen stressen om je ‘gasten’ een verrukkelijk kerstdiner voor te zetten? Wil je die tijd, die je aan koken en bakken besteedde, nu liever met dierbaren doorbrengen en kerst vieren zonder dat het een (vr)eetfestijn wordt? Met kleine inspanningen en/of een minimaal budget kun je ook culinaire lekkernijen op tafel toveren. Hier alvast de eerste ingrediënten voor een goddelijk kerstdiner à la minute.

Hoe meer zielen

Bjina iedereen heeft verlof en dus zijn de kerstdagen het ideale moment om weer eens wat tijd door te brengen met de hele familie. Broers, zussen, ooms, tantes, nichtjes en neefjes, grootouders, iedereen is van harte welkom. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

En hoe meer zielen, des te minder werk in de keuken. Tenminste, als je het een beetje slim aanpakt. Laat ieder uitgenodigd koppel, paar of persoon één gang van het kerstdiner voorbereiden. Tante Annie en nonkel Guy zorgen voor de amuses, Koen en Sarah regelen het hoofdgerecht en Rita en Eddy maken bijvoorbeeld het dessert in orde. Het bespaart tijd, een hoop eurootjes en het is super leuk, want het blijft tot op het laatst een verrassing hoe het menu er in z’n totaliteit uitziet.

Aan tafel ‘koken’

Wat kleine voorbereidingen in je kookpaleisje en de overige tijd koken aan tafel. Hoe gezellig is het om het gourmetstel uit de kast te trekken en ieder z’n eigen kostje te laten koken. Geef niet meer uit dan nodig is en bestel geen duur, samengesteld gourmetpakket, maar maak er zelf één. Hou tijdig de vleesaanbiedingen van de supermarkt, slager en de bioboer in de gaten en koop op het moment van keiharde korting. Vries je vlees in en haal het met de feestdagen weer uit.

Een verzorgd en bezorgd menu

Helemaal geen zin om na te denken over een kerstmenu, geen plezier in koken en toch met z’n allen thuis lekker eten voor een prikkie? Waarom probeer je het niet eens via een website zoals Vakantieveilingen.be.? Niet alleen gaan daar vakanties de deur uit aan zeer interessante prijzen, je biedt er ook al vanaf €1 mee op goed gevulde BBQ-pakketten, gourmetpakketten en meer. Kijk wel eerst even wat je normaal gesproken kwijt zou zijn voor bepaalde hoeveelheden eten. Ga daar uiteraard nooit overheen met je bod.

Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld de Sushi afhaalbox en wijndegustatie bij je thuis, voordelig te bestellen via Groupon.be.

Helpende handen

Bakken, braden, mixen, kloppen, kruiden, waarom beginnen aan deze helse klus als het zoveel gemakkelijker kan? Verschillende supermarktketens, denk bijvoorbeeld aan de Lidl, hebben een fijn kerstassortiment samengesteld. Dranken, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en hapjes, je hoeft er je hoofd niet meer over te breken, het staat ‘kant en klaar’ voor je in de schappen. Het enige wat jij nog mag doen, is een keuze maken en zorgen dat de boodschappen in huis komen.

Goedkope kerstdiner alternatieven

Vind je het juist wel wat hebben om samen achter het fornuis te kruipen, maar wil je ook nog budget overhouden voor wat mooie presentjes? Misschien dat de volgende recepten op jouw kerstmenu belanden:

Paprikasoep

Een soepje vooraf valt meestal goed in de smaak. Het is relatief goedkoop en je hoeft geen topkok te zijn om er een succes van te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een paprikasoep? Net even wat anders dan de standaard tomatensoep en met croutons in de vorm van een ster geef je je voorgerecht een feestelijke twist. Paprikasoep voor 4 personen:

  • - Snijd twee grote paprika’s in vieren en verwijder zaden en zaadlijsten;
  • - snijd vervolgens in blokjes;
  • - rasp 1 grote wortel en snijd ook deze in blokjes;
  • - snipper een ui;
  • - hak 2 teentjes knoflook fijn;
  • - verhit 2 eetlepels olie in een pan en fruit de paprika, ui en wortel (10 min);
  • - snijd 2 tomaten in kwarten en voeg deze met de knoflook en twee theelepels paprikapoeder toe aan paprika, ui en wortel. Bak dit twee minuten mee;
  • - voeg 1 liter water toe en breng het geheel aan de kook;
  • - doe vervolgens 2 bouillontabletten toe en roer goed door;
  • - laat alles nog 10 minuten pruttelen;
  • - pureer alles met een staafmixer;
  • - breng op smaak met zout en peper;
  • - roer er 125 ml crème fraiche doorheen.

Beef wellington met gehakt

Wil je lekker eten tijdens de feestdagen, dan is biefstuk of wild, waar je normaal best wel wat voor betaalt, niet per se noodzakelijk. Een hoofdgerecht zoals Beef Wellington met gehakt is misschien wel net zo lekker en een pak vriendelijker voor je budget. Ook een gevulde kip met bijvoorbeeld rijst of couscous is een goed idee wanneer er maar een beperkt budget is.

Chocolademousse

Heb je een flinke stapel chocolade letters gekregen van de sint en krijg je deze van z’n leven niet opgegeten vóór 6 december volgend jaar? Dan hebben we een absolute aanrader voor je; maak er een op de tong smeltende chocolademousse van!

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

 

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.