Welke bril past bij mij? Tips voor online een bril kopen! - Goedkoop.be

Hoe online een bril kiezen?

Lien Smeets van Hans Anders
Door Lien Smeets van Hans Anders. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

De knoop is doorgehakt: je gaat een (nieuwe) bril kopen. Vandaag de dag wordt zowat alles online gekocht, dus waarom zou je geen bril online bestellen? Op de website hansanders.be kan je een foto van jezelf uploaden, waardoor je meteen alle monturen op jezelf kan passen. Handig, nietwaar? Zo zie je meteen wat jou staat. Toch willen we je graag nog enkele tips geven om de juiste bril online te kopen.

1. Kies het juiste montuur voor jouw gezicht

Het is dan wel overzichtelijk en handig om online een mooie bril te vinden, maar je wilt natuurlijk ook dat hij meteen goed zit. Bij het kiezen van je bril zijn de juiste montuurafmetingen belangrijk om irritaties te voorkomen en om de bril comfortabel te dragen.
Als je al een bril hebt, kijk je best eens naar de binnenzijde van de brillenpootjes. Hier staan drie cijfergroepen: dit zijn de afmetingen van respectievelijk de glasdiameter, brugbreedte en lengte van de pootjes van de bril in millimeters (zie onderstaande afbeelding). Deze drie cijfers vind je ook terug bij elk montuur dat je online bekijkt. Zo weet je meteen of het montuur jou past.

 • De glasdiameter is de glasbreedte van één glas. Deze diameter verschilt erg van bril tot bril en hoe breed je dit wil, hangt af van je persoonlijke smaak. Let er wel op dat je bril niet breder is dan je gezicht.
   
 • De neusbrug is de breedte tussen de twee glazen in. Met andere woorden: het gebied dat op je neus rust. Hiervoor zijn de grootte van je neus en de afstand tussen je ogen belangrijk. Enkele voorbeelden:
  - Heb je een smalle neus of staan je ogen dichter op elkaar? Dan kies je best voor een neusbrug met breedte 15 – 18 mm. Zo ben je zeker dat de bril niet van je neus afschuift.
  - Heb je een bredere neus of grotere afstand tussen je ogen? Dan neem je best een neusbrug met breedte 18 – 22 mm. Zo kan de bril je neus niet afknellen.
   
 • De lengte van de brillenpootjes/veren is vaak rond 140, 145 of 150 mm. Als je hier toch niet tevreden over bent na je aankoop, kan je altijd langskomen in de winkel en daar kunnen ze dit snel en gemakkelijk verhelpen.

Als je nog geen bril hebt, kan je de glasdiameter ook berekenen a.d.h.v. je pupilafstand (PD). Dit is de afstand tussen het midden van je twee pupillen en die kan je gewoon meten met een meetlat.

Ten slotte nog dit: kijk ook altijd naar de vorm van je gezicht. Denk hierbij in contrasten: als je een ronder gezicht hebt, kies je het best een vierkante bril. Dit maakt je gezicht wat langer. Als je een vierkant gezicht hebt, ga je het best voor ronde en ovale vormen. Die verzachten je gelaatstrekken. Heb je een langwerpig gezicht, dan passen zowel een vierkante als een ronde bril.

2. Vul je oogmeetgegevens in

De eerste horde is genomen: je hebt je montuur gekozen. Vervolgens ga je kijken waarvoor je de bril nodig hebt: om dichtbij of veraf goed te kunnen zien.

Hiervoor moet je online al je oogmeetgegevens invullen. Hoor je het in Keulen donderen? Geen probleem, lees even verder en je ontdekt er alles over. Als je bij de oogarts geweest bent, vind je jouw oogmeetgegevens op zijn voorschrift. Als je al in één van de Hans Anders winkels geweest bent voor een ogentest, kan je jouw oogmeetgegevens snel ophalen op onze website als je jouw bril bestelt. Je moet per oog 4 gegevens hebben:

 • Sterkte/SFR
  - Staat hier +? Dan ben jij verziend en heb je een bril nodig die je helpt om van dichtbij terug goed te kunnen zien.
  - Staat hier een -? Dan ben jij bijziend en heb je een bril nodig waarmee je terug op een lange afstand kan zien.
   
 • PD
  - Pupilafstand (zie hierboven)
   
 • Cilinder/CYL
  - Deze cijfers geven astigmatisme weer. Met astigmatismee zien de ogen onscherp, zowel dichtbij als in de verte.
   
 • As
  - Deze cijfers geven de graden en de richting van het astigmatisme weer.

3. Kies de juiste glazen

Vervolgens kom je bij de laatste stap: kies je glazen. Je weet ondertussen al welk montuur je wilt, je hebt je oogmeetgegevens ingevuld en nu ga je nog kijken hoe dik je jouw glazen wilt. Dit hangt een beetje af van jouw montuur: hoe dunner je montuur, hoe dunner je glazen. Dikke glazen op een dun montuur ogen niet mooi. Dunnere glazen zijn bovendien ook comfortabeler, want de bril voelt lichter aan.

Als je jouw glazen veel wilt laten verdunnen, kan dat als gevolg hebben dat je glas meer weerspiegelt. Daarom worden de glazen bij Hans Anders standaard van een aangepaste en gratis ontspiegeling voorzien. Ontspiegeling vermijdt hinderlijke reflecties in de glazen. Dit zorgt voor een beter beeld, een helder zicht en geen spookbeelden. Zo’n spookbeelden krijg je als je ’s nachts met de auto rijdt en je met niet-ontspiegelende glazen naar het verkeer kijkt. De koplampen van je tegenliggers kunnen zich dan verdubbelen. Een ontspiegelde bril biedt meer veiligheid, een helderder en completer zicht met meer details én zorgt ervoor dat je ogen minder snel moe worden.

Zo, je nieuwe bril is besteld! Even wachten tot hij geleverd is en dan kan je pronken met je nieuwe aankoop. Alvast veel plezier ermee!

Over de auteur

Lien Smeets van Hans Anders

Lien helpt de offline- en online marketingafdeling van Hans Anders België. Zo coördineert ze de maandacties, openingen van nieuwe winkels en regionale acties. Aan de andere kant helpt ze bij het optimaliseren van de website, neemt ze een stukje e-mailmarketing voor haar rekening en coördineert ze de affiliate marketing van Hans Anders.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.