Kerstcadeau tips: 5x besparen op je eindejaarsaankopen! - Goedkoop.be

5 tips om je kredietkaart slim te gebruiken deze kerst

Sofie van der Does van Topcompare.be
Door Sofie van der Does van Topcompare.be. Geplaatst door
0 reacties Meer Kerst

Sinterklaas is nog maar net voorbij of er staat alweer een feestperiode voor de deur: kerstmis! De decembermaand staat bekend als een gezellige maand, maar ook als een dure maand. Je loopt van winkel naar winkel en koopt cadeautjes alsof het niets is! Met je kredietkaart kan je gemakkelijk enkele duizenden euro’s uitgeven voor je aan het limiet zit, maar zo riskeer je wel de controle te verliezen. Wat heb je nu precies uitgegeven?! Het is daarom belangrijk om slim om te gaan met je kredietkaart. Wij geven je enkele tips!

1. Maak een shoplijstje

Voor je naar de winkel loopt om cadeautjes te kopen, kun je best eerst een lijstje maken met wat je precies nodig hebt. Stel eerst een budget op en wees daarbij realistisch. Kijk eerst naar je inkomen en trek daar de vaste kosten en andere geplande uitgaven van af. Dan zie je hoeveel je precies kan besteden aan kerstcadeautjes. Zoek vervolgens op internet wat de prijs van de cadeautjes ongeveer zal zijn. Past dit binnen je budget? Dan zit je goed! Wanneer je erover gaat, kies je best voor een ander cadeautje dat goedkoper is. Zo stel je een lijstje op met wat je precies wilt kopen en is de verleiding minder groot om ook geld uit te geven aan iets anders. Zo hou je kredietkaartuitgaven al goed in bedwang!

2. Laat in sommige gevallen je kredietkaart thuis

Moet je toevallig even snel de stad in om iets op te halen? Laat je kredietkaart dan thuis. Op deze manier voorkom je impulsaankopen! Het is gemakkelijk om langs een etalage te lopen en iets te kopen wat je écht wel goed kan gebruiken. Naderhand blijkt deze aankoop misschien toch niet echt nodig… Laat je niet verleiden en laat je kredietkaart thuis.

3. Betaal je uitgaven op tijd

Wanneer je aankopen doet met je kredietkaart, is het verstandig om je schulden altijd op tijd af te betalen. Met de meeste kaarten geniet je sowieso tot een maand van rentevrij krediet! Daarna beginnen de interesten te lopen en heb je er alle baat bij om snel af te betalen. Heb je meerdere kredietkaarten en moet je verschillende schulden afbetalen? Kies dan eerst voor degene met de hoogste interest en voeg desnoods al je kredieten samen met een lagere interest. Zorg er dus voor dat je je aankopen tijdig afbetaalt, zodat je geen onnodige kosten hoeft te maken.

4. Gebruik de app van de bank

Waarschijnlijk heb je deze app al gedownload, maar gebruik deze ook zeker tijdens de kerst! Je kunt op de app van de bank namelijk nauwlettend je rekeningen in de gaten houden en te weten komen hoeveel geld je al hebt besteed. Misschien merk je dat je iets te veel geld uitgeeft en wordt het tijd om het wat rustiger aan te doen. Weet dus zeker dat je deze app op je smartphone hebt staan.

5. Gebruik de voordelen van je kredietkaart

Met je kredietkaart kan je niet alleen betalen, maar deze kaart biedt ook tal van andere voordelen! Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een kredietkaart met cashback, krijg je een bepaald percentage op je aankopen terug. Dit kan variëren van 0,5% tot 5% op je (online) aankopen. Zo kun je tot een bepaald bedrag per kalanderjaar terugkrijgen, dat varieert tussen €100 en €350, afhankelijk van de kredietkaart.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van een kredietkaart met punten. Je spaart in dat geval punten bij al je aankopen, die je vervolgens kunt uitgeven bij één van de partners van het getrouwheidsprogramma. De meeste punten kaarten zijn aangesloten bij het Spaar & Pluk programma. Dit programma zorgt ervoor dat je 1 punt spaart bij elke uitgave van €25. Waar je je punten aan kunt uitgeven is heel gevarieerd. Je kunt sparen voor korting op de kerstboom, maar ook voor een hotelovernachting of een keertje uit eten met het gezin.

Zo zie je maar dat je kredietkaart ook financiële voordelen kan opleveren en je zo een hoop geld kan besparen. Kijk naar de voordelen van jouw kaart en misschien kan jouw kredietkaart je ook korting bieden. Heb je nog geen kredietkaart, maar ben je geïnteresseerd om de juiste kaart te vinden? Kijk dan eens hier, zodat je de kredietkaart vindt die bij jou past en je deze kerst een hoop geld kan besparen!

 

Over de auteur

Sofie van der Does van Topcompare.be

Sofie van der Does werkt voor TopCompare.be, waar ze financiële tips geeft en voor jou op zoek gaat naar de beste kredietkaart.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.