Huren of kopen in België: de voordelen en nadelen - Goedkoop.be

Kopen of huren, wie worden jouw nieuwe buren?

Door
Laatste update op 0 reacties

Inhoudsopgave
  1. Kopen
  2. Huren
  3. Conclusie

Op zoek naar een nieuw huis? Dan heb je jezelf vast de vraag al gesteld of je beter koopt of huurt. Beide hebben voordelen en nadelen, maar heb jij aan alles gedacht? Om je een compleet overzicht te geven hebben we alle voor- & nadelen voor je op een rijtje gezet. Alleen met een volledig overzicht kan je immers een goede afweging maken.

 

Kopen

Het kopen van een woning lijkt leuk en dat is het natuurlijk ook, maar het is wel verstandig alles goed te overwegen en de spreekwoordelijke “roze bril” af te zetten. Een woning is enorme aanschaf en je wil niet achteraf tegen gebreken en ergernissen aanlopen. Als je niet veel te besteden hebt, is het kopen van een woning echter meestal niet verstandig.

Voordelen van kopen

  • Het huis is jouw eigendom, jij maakt de beslissingen en je hoeft met niemand te overleggen wanneer je bepaalde veranderingen aan het huis wilt aanbrengen (mits er geen vergunning nodig is). Aanpassingen, zoals een nieuwe badkamer of een nieuwe vloer, leveren daarnaast een meerwaarde voor je huis op, mocht je het ooit weer willen verkopen.
  • Via je hypotheek bouw je vermogen op, waar de kosten bij een huurhuis rechtstreeks naar de eigenaar gaan. Je ziet dus echt iets terug van je geld.
  • Een huis kopen biedt over de lange termijn financiële zekerheid en je huis heeft een blijvende waarde.
Gouden tip van Goedkoop.be

Op zoek naar zeer voordelige decoratie, accessoires en andere handige dingetjes voor je nieuwe huisje? Shop dan zeker eens bij de webshop van Blokker!

Nadelen van kopen

  • Verhuizen? Bij het verkopen van je huis ben je afhankelijk van een geïnteresseerde koper. Je bent dus niet zomaar van je huis af. Aan het inschakelen van een makelaar zijn bovendien kosten verbonden.
  • De woningmarkt fluctueert, het is dus niet zeker dat je woning zijn waarde behoudt. Je huis kan zomaar meer waard worden, maar met een beetje pech is je huis minder waard dan voorheen.
  • Bij het aankopen van een huis dien je al een behoorlijk bedrag aan spaargeld te hebben, dat moet je natuurlijk wel hebben liggen.
  • Een hypotheek is vaak duurder dan de huurprijs van een huurwoning. Dit moet je wel kunnen dragen.
  • Naast de hypotheek dien je bij het kopen van een woning bovendien rekening te houden met extra kosten als woonbelasting, eigendomsbelasting, grondlasten, rente, notariskosten, makelaarskosten en onvoorziene kosten.
  • Alle kosten zijn voor jouw rekening. Gaat bijvoorbeeld je kookplaat of raam kapot? Dan zijn de kosten altijd voor jou, waar dit bij een huurhuis vaak kosten zijn voor de eigenaar.

Ga jij een tweede of derde woning kopen? Houd dan zeker even de nieuwe woonbonus in de gaten die vanaf 1 januari 2016 geldig is. Deze kan voor jou dan mogelijk erg voordelig uitpakken!

Huren

Vooral voor jonge mensen is huren vaak interessanter. Het is relatief goedkoop en je blijft behoorlijk flexibel. Toch kent ook huren zeker zijn nadelen, waarom zou je anders immers nog een huis kopen. We beginnen met de voordelen.

Voordelen van huren

  • Je blijft flexibel. Een huurcontract is vaak maximaal voor een jaar of zelfs vrij opzegbaar. Als je wilt verhuizen, is dit bijna altijd binnen korte tijd mogelijk.
  • De huurprijs van een woning is vaak goedkoper dan het dragen van een hypotheek. Zo houd je iedere maand dus meer over.
  • Bij gebreken aan de woning (bijvoorbeeld lekkages of defecte keukenapparatuur) dient de eigenaar over het algemeen de kosten te dragen. Dit kost jou als huurder dus niets, tenzij het door jouw toedoen kapot is natuurlijk.
  • Het huren van een woning is relatief snel en eenvoudig, waar het aanvragen van een hypotheek een veel langer en lastiger proces is.
  • Soms zijn huurhuizen al gemeubileerd en heb je hier dus geen extra kosten meer aan. Het moet uiteraard wel je smaak zijn dan!

Nadelen van huren

  • Je huur gooi je als het ware door het afvoerputje. Dit geld zie je nooit meer terug en belandt linea recta in de portemonnee van de eigenaar. Je bouwt niets op.
  • Ook bij het huren van een woning komen vaak kosten kijken waar je van tevoren mogelijk geen rekening mee hebt gehouden. Denk aan een waarborgsom, stoffering, verf en energiekosten.
  • Wil je aanpassingen maken aan de woning, dan zal je dit altijd moeten overleggen met de eigenaar. Bovendien zie je hier bij een verhuizing niets meer van terug, tenzij je het mee kan nemen (bijvoorbeeld een laminaatvloer).
  • De huurprijs van je woning zal waarschijnlijk elk jaar stijgen en blijft niet stabiel.
  • Woon je in een huurcomplex? Dan is de kans groot dat er regelmatig mensen zullen verhuizen en tref je regelmatig nieuwe medebewoners. Dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn.

Tips bij een bezichtiging
Je droomhuis gevonden en binnenkort een bezichtiging gepland? Er zijn een aantal belangrijke tips bij een bezichtiging:

- Neem iemand mee die objectief naar de woning kan kijken en er geen belang bij heeft. Deze persoon zal geen zogenaamde “roze bril” op hebben en mogelijk sneller beperkingen of gebreken zien. Ga in ieder geval nooit alleen.

- Ga minimaal tweemaal kijken en houd het niet bij één keer. De kans is groot dat je een tweede keer andere dingen zult zien. Kijk bovendien op verschillende tijdstippen, bijvoorbeeld ‘s morgens en ‘s avonds.

- Vraag tijdens bezichtiging naar de isolatie van de woning. Bij een slecht geïsoleerde woning zal je meer last hebben van de buren en zullen je energiekosten aanzienlijk stijgen.

- Onderzoek of deuren en ramen dicht en op slot kunnen. Je wilt immers niet later een onveilig gevoel hebben.

- Vraag naar de leeftijd van schilderwerk, keukenapparatuur en de CV-ketel. Dit zal immers na verloop van tijd vervangen moeten worden en je wilt niet onvoorzien tegen deze kosten aanlopen.

- Doe vooronderzoek naar de wijk waar je een woning gaat bezichtigen. Een student wil niet in een wijk vol bejaarden wonen en andersom ook niet. Rijd bovendien even een rondje door de wijk voor of na een bezichtiging. Je kan natuurlijk ook eventjes bij de buren aanbellen om te vragen hoe het is om daar te wonen.

- Houd rekening met de toekomst. Heb je nu geen kinderen, maar wil je deze in de toekomst mogelijk wel? Zorg dan dat er voldoende slaapkamers aanwezig zijn en deze groot genoeg zijn. Zeker bij een koopwoning is dit erg belangrijk!

- Kan je een auto, brommer of fiets gemakkelijk ergens veilig neerzetten? Dit ga je bij aankoop of aanhuur bijna dagelijks ervaren, zorg dat dit geen irritatiepuntje wordt.

- Let niet op de inrichting en meubelen van het huis, maar op de ruimtes en de constructie. Een muurtje verven en je eigen meubelen maken een enorm verschil.

- Houd er bij een koopwoning rekening mee dat de koopprijs gemiddeld in België nog 10-15% daalt tijdens de onderhandelingen. Onderhandelen voor een hogere daling staat echter vrij. Zo kan je wellicht ook naar huizen kijken die net een maatje duurder zijn. Het is echter nooit een garantie dat de prijs daalt. Bovendien is het belangrijk wel realistisch te blijven.

Conclusie

 

Heb je niet veel te besteden, ben je nog erg jong of ben je op zoek naar een tijdelijke woning? Dan is het voor jou waarschijnlijk verstandiger om te kijken naar een huurwoning.

Klaar met studeren, een goede stabiele baan en op zoek naar een woning om voor lange tijd te kunnen wonen? Dan is de kans groot dat het voor jou slimmer is om een huis te kopen, je moet het dan uiteraard wel kunnen betalen.

Overweeg je een huis te kopen? Maak dan eens een afspraak met de bank of een hypotheekverstrekker, zodat je weet wat je te besteden hebt en een compleet kostenplaatje krijgt. Zij kunnen je bovendien adviseren als je wellicht toch beter kan huren.

En, ga jij kopen of huren? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.