Huren of kopen: wat is het voordeligste? - Goedkoop.be

Huren of kopen: wat is het voordeligste? 

Laurens
Door Laurens
0 reacties

Het zijn zo van die levensvragen waarover je nu en dan eens je hoofd breekt. Wat is nu echt het voordeligst, huren of kopen? Het is echter onmogelijk om hier een kort en eenduidig antwoord op te formuleren. Alles hangt per slot van rekening af van je persoonlijke voorkeuren en wensen. Maar Goedkoop.be zou Goedkoop.be niet zijn, zouden we geen poging wagen om je te adviseren!

Pro’s en con’s van huren

Huren is vooral populair onder jong volwassenen. De vrijheid die hiermee gepaard gaat, zorgt voor een enorme gemoedsrust. Je kan immers spontaan besluiten om je boeltje te pakken en de wereld te gaan verkennen. Voor jonge koppeltjes is het bovendien een uitstekende manier om elkaar op een risicoloze manier te leren kennen. Bovendien ben je als huurder goed beschermd in België. Grote onderhoudskosten mag je immers verhalen op de verhuurder. Daarnaast geniet je als huurder ook van een beperkte verzekeringskost. Ideaal, toch?

Iedere medaille heeft jammer genoeg ook een keerzijde. Een veelgehoord en terecht argument is dat huren niets opbrengt. Dat betekent concreet dat je huurgeld voor altijd weg is. Wie eigendom bezit, kan in een later stadium beslissen om het te verkopen met een meerwaarde. Bovendien heeft de eigenaar altijd het laatste woord, dus kan je zomaar op straat staan bij een verkoop. Verder speelt ook de indexatie van de huurprijzen in je nadeel. Dit betekent concreet dat de verhuurder de huurprijs jaarlijks mag herindexeren. Hierdoor kan het zijn dat je meer moet betalen dan in je eerste huurjaar.

Pro’s en con’s van kopen

Wie koopt wordt automatisch eigenaar van zijn woning. Dat betekent dat iedere baksteen aan jou toebehoort, maar ook een beetje aan de bank uiteraard. Hierdoor ben je rijker dan je denkt, want hoe meer je van je hypotheek aflost, hoe groter je vermogen wordt. Daarnaast ben je ook de baas van je eigen interieur. In tegenstelling tot bij een huurwoning, hoef je nu geen vrede te nemen met archilelijk stoffeermateriaal of gruwelijk kitscherige lampen. Decoreer naar hartelust en geef zelf karakter aan je woning. Het belangrijkste argument om te kopen blijft natuurlijk de stijgende waarde van eigendom. Wie op een strategische locatie koopt, ziet de waarde van zijn woonst op enkele jaren tijd met 30% stijgen.

We kunnen het gezegde tot in de treurnis blijven herhalen, maar lenen kost ook geld. Veel geld zelfs! Dit hypothecair krediet is een garantie voor de bank, dat je de lening met bijkomende intresten zal terugbetalen. Daarnaast is de factuur voor onroerende voorheffing niet bepaald weinig te noemen. Het is dus kort door de bocht om te stellen dat je geen geld verliest aan je investering.

Conclusie

Zoals verwacht is het onmogelijk om een definitief antwoord te formuleren op deze vraag. Voor zowel huren als kopen valt per slot van rekening iets te zeggen. Alles hangt af van je persoonlijke situatie en de levensfase waarin je zit. Daarom geven wij aan jongeren vooral het advies om de eerste jaren te huren. Dit zorgt immers voor veel flexibiliteit en een beperkte verantwoordelijkheid. Op latere leeftijd is het toch raadzaam om te investeren in vastgoed. Zo heb je altijd een appeltje voor de dorst achter de hand en ben je beter gewapend tegen tegenslag. Bovendien is kopen en verkopen de snelste manier om geld te verdienen. Weet jij al wat het wordt? Laat het ons weten in de reacties!

Benieuwd naar nog meer voor- en nadelen die verbonden zijn aan kopen of huren? Dat lees je hier

Over de auteur

Laurens

Als kotstudent in Leuven ging ik altijd op zoek naar de scherpste deals. Van superpromo's in de lokale fakbar tot kortingen in restaurants, niets ontglipte aan mijn alziend oog! Daarom deel ik mijn expertise graag met jou, want ondanks mijn lengte sta ik garant voor korting! 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.