Tuinadvies: tuin budgetvriendelijk inrichten? - Goedkoop.be

Hoe je tuin budgetvriendelijk inrichten?

Door
Laatste update op 2 reacties Meer Buitenleven

Zonnige momenten in België worden gekoesterd, mensen trekken massaal naar buiten zodra de zon na een donkere winter komt piepen. Liefst vanal doen we dat in onze eigen tuin, een plekje dat dus wel wat aandacht verdient.

Hoeveel je investeert in je tuin en welk soort tuin je verkiest, hangt een beetje van jezelf af. Misschien droom je wel van een zwembad, of ben je vooral van plan in je moestuin te werken. Dit zou Goedkoop.be niet zijn, als we niet op zoek gingen naar goedkope manieren om je tuin in te richten. Je zult hier dus niet lezen welk zwembad je best installeert, wij zochten leuke tips uit om er je eigen plekje van te maken voor weinig geld.

 

Checklist voor een budgetvriendelijke tuin

Tuinafscheiding: privacy en sfeer
Terras: de perfecte barbecueplek
Tuinmeubels: volop genieten
Tuinverlichting: tot in de late uurtjes
Potten: originele vervangers van volle borders
Planten: kleurrijke bloemen en lekker geurende kruiden

Afscheiding voor meer privacy

Een tuinafscheiding heeft meer dan één functie. Het bezorgt je niet alleen privacy, maar kan ook een bepaalde sfeer scheppen.

Voor sommigen is privacy zeer belangrijk. Een houten afrastering die helemaal dicht is, lijkt hier wel de beste oplossing. Met die houten panelen heb je meerdere mogelijkheden. In een kleine tuin zorgen witgeschilderde panelen voor meer ruimte, een donkere tint creëert een natuurlijker effect. Ook een dikke haag schermt je tuin mooi af, bedenk wel dat die haag wat aandacht vraagt en geregeld gesnoeid wil worden.

Staat privacy niet bovenaan je prioriteitenlijstje, dan bestaan er ook wel andere zeer natuurlijke afscheidingen, zoals paaltjes of een gevlochten afsluiting met wat meer doorkijk.

Verf doet wonderen

Staat er al een afscheiding in de tuin, maar ziet die er niet meer uit? Een oude muur fleur je op met een likje verf. Ook houten panelen blaas je nieuw leven in met verf of met wat vernis. De perfecte budgettip dus!

Een knus terras

Liefst van al heb je in je tuin ook een terras. Ontelbare barbecues, dé plaats om te zonnen in je loungezetel... Welke verharding je ook kiest, je betaalt er wel wat voor. Een terras is natuurlijk geweldig om te hebben, maar overweeg vooraf goed hoe groot je het wil.

Een hoekje als terras voldoet misschien al aan jouw wensen? Zo spaar je flink wat eurootjes uit bij de inrichting van je tuin.

Heerlijk loungen in de tuin

Tuinafscheiding, terras en graspartij mogen er nog zo perfect bij liggen, zonder tuinmeubelen is er nogal weinig aan. Hoe ga je anders comfortabel in de tuin zitten?

Het voorjaar ontluikt nog maar, of er liggen al stapels folders in de bus met de mooiste tuinsets. Laat je budget al dat moois niet toe, geen probleem. Met een klein beetje creativiteit maak jij er echt iets bijzonders van.

De kringwinkel drijft mee op de golven van de seizoenen. Met Kerstmis ontdek je er een speciaal hoekje vol kerstversiering, in de zomer gaat alle aandacht naar de tuin. Je tikt er gegarandeerd spotgoedkope tuinmeubelen op de kop. Ze zien er dan wel niet meer nieuw uit, met een likje verf of een kleurrijk kussentje los je dat zo op.

Kunststof in een verfbad

Bij houten tuinmeubels twijfelen we er niet aan, die kun je makkelijk schilderen en een laagje vernis geven.
Wist je echter dat ook kunststof geschilderd kan worden? Kunststof tuinmeubelen raken wel eens mat of de kleur bevalt je niet meer, tijd om ook die aan te pakken.

Voor je met de geschikte verf aan de slag gaat, reinig en schuur je de ondergrond voldoende. Je legt best ook een grondlaag of primer aan. Daarna werk je af met de kleur naar wens.

Ben je echt een handige Harry, ga dan op zoek naar afvalhout of materiaal uit een afbraak om er zelf tuinmeubelen mee in elkaar te timmeren.

Laat je creatieve kant het afweten, dan nog hebben wij de ultieme tip. Net zoals zomerkledij na het seizoen in solden staat, krijg je ook flinke kortingen op tuinmeubelen. Koop dus na het seizoen een tuinset, het bespaart je een hoop geld. Misschien geniet je er nog van in het najaar, zoniet staat ie al klaar voor volgend voorjaar.

Sfeervolle lichtjes

Blijf je tot in de late uurtjes op je terras zitten, dan zorgt wat extra licht voor nog meer sfeer. In een natuurljke omgeving als de tuin past artificieel licht niet echt.

Experimenteer daarom met vrolijke windlichten die je her en der zet of hangt. Op de tuintafel passen er wel enkele, maar ook aan een boom kun je eentje ophangen. Je hoeft er trouwens geen groot budget aan te spenderen. Met een grote bokaal en een dikke kaars heb je al een leuk windlicht. Om het op te hangen hang je er een ijzerdraadje rond. Klaar!

Toch niet zo’n fan van kaarsen? Dan kun je nog steeds tuinlichtjes zonder elektriciteit plaatsen. Momenteel zijn er heel wat tuinlichten op zonne-energie beschikbaar. Je prikt ze in het gras of in een border, overdag doen ze energie op die ze ’s avonds afgeven in licht.

Hier en daar wat groen

En dan zijn er uiteraard nog de planten! Een goed begin zijn enkele potten – snuister maar eens rond in de kringwinkel - met planten – bijvoorbeeld eenjaarsbloeiers -  in. Zelfs kapotte bloempotten of enkele leuke blikken of dozen uit de keuken kunnen dienen. Plaats ze op een origineel plantenrek en je krijgt een sfeervol geheel. Die planten moet je dagelijks water geven, te veel potten is dus ook niet zo’n goed idee.

Eenjaarsbloeiers zijn best goedkoop, maar bedenk hier dat je elk jaar opnieuw moet beginnen. Iets meer investeren in basisbeplanting die jaar in jaar uit blijft, lijkt dus een betere optie. Informeer je voldoende in het tuincentrum, elke plant heeft zijn eigen karakter. Sommige vragen zon, andere dan weer niet of vereisen specifieke aandacht.

In potten of in volle grond, kruiden zijn dankbare planten. Ze zijn behoorlijk goedkoop, vragen niet oneindig veel verzorging en ze verspreiden heerlijke geuren. De kruiden fleuren niet alleen je tuin op, je gebruikt ze eveneens om gerechten te pimpen.

Wat mag er in jouw tuin zeker niet ontbreken of welk element zorgt voor de perfecte sfeer?

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.