Isolatiepremie en tips goed & goedkoop isoleren - Goedkoop.be

In 4 tips naar een goed geïsoleerde woning

Wouter de Jong van Skydreams
Door Wouter de Jong van Skydreams. Geplaatst door
0 reacties

Je woning goed isoleren een te grote investering? Als je het slim aanpakt zal dit enorm meevallen. Want naast het feit dat de investering niet groot hoeft te zijn, verdien je ze snel terug. Dit omdat je minder hoeft te stoken en dus bespaart op je energierekening. Lees verder en ontdek 7 tips om je huis goedkoop te isoleren.

1. Isolatie? Zo veel soorten!

1. Goedkope spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur, de spouw, voorzien van isolatiemateriaal. Die methode is vele malen goedkoper dan muurisolatie aan de binnen- of buitenkant van de muur. Het zorgt ervoor dat de warmte in huis de woning niet zo gemakkelijk meer verlaat. De spouwmuurisolatie specialist boort een aantal gaten in je buitenmuur en spuit vervolgens het materiaal in de spouw. Deze klus wordt binnen één dag geklaard. Zo hoef je maar weinig arbeidskosten te betalen waardoor het een goedkope manier van isoleren is. Je geniet dus binnen één dag al van je extra geïsoleerde woning.

2. Goedkope vloerisolatie

Koude lucht uit de grond straalt door de vloer je huis binnen. Met vloerisolatie zorg je ervoor dat je geen sloffen meer aan hoeft en omdat het warmer aanvoelt, zal je ook minder stoken. Als je een kruipkelder hebt waar een volwassen persoon in past, kan de specialist de onderkant van je vloer gemakkelijk voorzien van isolatiemateriaal. Hiervoor wordt vaak gespoten PUR gebruikt. Het is ook een klus die binnen enkele dagen geklaard is.

3. Goedkope dakisolatie

Van dakisolatie is er een goedkope en een dure variant. De goedkoopste manier is om je hellende dak aan de binnenkant te voorzien van isolatieplaten of PUR-schuim. Aangezien warmte opstijgt en de meeste warmte je huis via het dak verlaat, heeft deze methode een zeer positief effect op je energierekening.

4. Goedkope zoldervloerisolatie

Zoals gezegd verlaat veel warmte je huis via het dak, om dit te minimaliseren kun je natuurlijk je dak isoleren. Maar wat als je je zolder eigenlijk niet als leefruimte gebruikt? Dan is het toch zonde om je dak te isoleren. Je kan dan beter je zoldervloer isoleren. Dit is goedkoper dan de meeste dakisolatie en het houdt de warmte nog voor het dak tegen, waardoor je dus niet zinloos een extra ruimte verwarmt.

Gouden tip van Goedkoop.be

Wil je wel energie besparen in huis, maar is er momenteel toch geen budget om extra te isoleren? Geen nood, Goedkoop.be zet enkele eenvoudige tips op een rij om meteen energie te besparen.

Een minimum aan inspanning met een maximum aan effect!

2. Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Er zijn verschillende isolatiematerialen in verschillende prijsklassen. Het is daarom moeilijk te zeggen welke de goedkoopste zijn. Meestal zijn minerale materialen zoals glas- en steenwol goedkoper dan chemische materialen zoals PUR of EPS. De isolatiewaarde is echter ook belangrijk aangezien die uiteindelijk bepaalt hoeveel je bespaart op je energierekening.

3. Heb ik recht op een premie?

Als je de isolatie laat plaatsen door een specialist kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een isolatiepremie. De premies verschillen per isolatiemethode en per gemeente en bedragen meestal tussen de €6 en €8 per m². Je kunt eveneens in aanmerking komen voor een belastingvermindering. Op de website van de Vlaamse overheid vind je hier meer informatie over en vraag je de premie aan.

4. Doe-het-zelf kan ook!

De doe-het-zelvers onder ons schaffen zelf isolatiemateriaal aan bij een isolatieleverancier en plaatsen het zelf. Het is uiteraard goedkoper, maar niet eenvoudig omdat er bij een foute plaatsing koudebruggen en vochtophopingen kunnen ontstaan.

Je merkt het al, de investering hoeft niet de drempel te zijn bij het aanschaffen van isolatie. Als je goed zoekt en de juiste beslissingen maakt, kan isoleren ook relatief goedkoop. Daarnaast bespaart een goed geïsoleerd huis enorm op de energielasten waardoor de investering snel, vaak binnen 10 jaar, wordt terugverdiend. Laat die strenge winter maar komen!

Bronnen afbeeldingen: Gevelenwand.nlLivios.be, Knack.be

Over de auteur

Wouter de Jong van Skydreams

Wouter de Jong beheert een aantal websites waarop hij interessante weetjes verzamelt over dakwerken, schilderen, isolatie, tuinen en zo meer. Hij weet dan ook alles over bouwen & verbouwen en deelt die kennis geregeld met jou via Goedkoop.be.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.