Zelf zeep maken en goedkoop wassen; dit moet je weten! - Goedkoop.be

Kleine wasjes, grote wasjes; zo bespaar je op iedere draaibeurt

Door
Laatste update op 0 reacties

Kleine wasjes, grote wasjes, gooi ze in de wasmachine… Om je kleding en beddengoed weer schoon en fris te krijgen, is wassen noodzakelijk. Noodzakelijk en als je het niet slim aanpakt, ook best wel prijzig. Denk alleen al aan het wasmiddel, om over het watergebruik nog maar niet te spreken.

Hoe pak je het dan slim aan, zal je je misschien nu afvragen? Wel, daar zijn verschillende trucjes voor. Al een beetje nieuwsgierig? Aarzel dan niet en ontdek hier snel alvast een paar van die trucjes.


Schuim dealsites af

Dreft wasmiddel, Ariel pods, Omo of Dash, waar koop je deze wasproducten het voordeligst? Verstandig is het om in ieder geval de aanbiedingen van de supermarkt in de gaten te houden. Vergeet ook zeker niet de acties van een winkel zoals Kruidvat te checken. Regelmatig stunten ze daar met giga korting op allerhande verpakkingen wasmiddel.

Tip: Heb je thuis een beetje ruimte voor een voorraad, sla dan zeer groot in, wasmiddel bederft niet zomaar!

Heb je dan vette pech wanneer er geen actuele acties zijn bij de supermarkt of Kruidvat? Het antwoord daarop luidt ‘nee’. Wat je dan kunt doen is eens op dealsites zoals Groupon of ActievandeDag.be kijken. Wasmiddelen zoals Lenor, Ariel en Dash staan daar soms wel met €10 afgeprijsd. Ook bol.com heeft een interessante afdeling waar je meer dan eens getrakteerd wordt op straffe korting.

Zelf zeep maken

Nog een manier om te besparen op je wasmiddel is om zelf aan de slag te gaan. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is zeep, soda en schoonmaakazijn. Voor Sunlight zeep betaal je zeer weinig. Zo kost het nog geen €1,50 voor 300 gram. Volg onderstaand recept en binnen een mum van tijd heb je een zelfgemaakt wasmiddel.

Recept voor 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel:

 • 40 gram Sunlight zeep
 • 40 gram huishoudsoda
 • Een beetje schoonmaakazijn
 • 2,5 liter water

Rasp de zeep en doe het in een pan. Schenk een halve liter koud water bij de zeep en verhit dit geheel. Blijf roeren totdat de zeep is opgelost in het water en voeg dan de soda toe (en eventueel een paar druppels etherische olie).  Giet het mengsel in een emmer en schud er dan nog eens 2 liter heet water bij. Roer nog even en laat het dan voor een nachtje staan. Als je alles goed hebt gedaan, is het de volgende dag een hard, glibberig goedje dat je makkelijk kunt overscheppen in diverse plastic bakken.

Zuinig wassen

Goedkoop wasmiddel – check! Om je nog meer euro’s te laten besparen op je wasbeurten, geven we je graag nog wat tips mee. Sommige liggen wellicht voor de hand, maar het is altijd handig om er nog even aan herinnerd te worden:

 • Draai je wasje tijdens de daluren. In de avond en in het weekend betaal je minder voor je energieverbruik. Alles over het nachttarief lees je in ons artikel ‘Is het nachttarief ook voor jou effectief?
 • Was altijd met een volle trommel. Nog geen volle trommel en wil je wel wassen? Vraag eens aan je broer, zus, papa of buurvrouw of zij nog iets gewassen moeten hebben.
 • Het is logisch, hoe lager de temperatuur waarop je wast, hoe lager het energieverbruik is. Kies dus altijd voor de juiste temperatuur en was nooit heter dan nodig. Niet al te vuile kleding of doekjes kun je gemakkelijk op 30 graden wassen.
 • Het is belangrijk om het juiste wasprogramma te kiezen. Een fijnwasprogramma verbruikt bijvoorbeeld per kilogram wasgoed meer water en stroom.
Embed code
Waskosten
Wastemperatuur Kosten voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden € 0,02
30 graden € 0,07
40 graden € 0,10
60 graden € 0,18
90 graden € 0,29

 

Wasmachine kopen

Tenslotte nog het laatste advies. Komt er heel binnenkort een nieuwe wasmachine, dan is het goed om de volgende dingen in je achterhoofd te houden:

 • Zoek een machine uit met een capaciteit die past bij jouw huishouden. Ben je maar alleen, zoek dan een wasmachine uit met een niet al te grote trommel. Uiteraard is dit ook precies andersom van toepassing.
 • Heb je de juiste capaciteit bepaald, vergelijk dan de energielabels binnen deze selectie wasmachines. Kies bij voorkeur voor een wasmachine met energielabel A+++.
 • Programma’s die een praktische machine zeker moet hebben zijn

• Katoen op 40o C en 60o C
• Gemengde was/mix op 40o C
• Synthetisch op 40o C
• Fijne was op 30o C

 • Vergeet ook zeker niet op praktische zaken te letten, zoals: hoe sluit de deur, maak ik de machine makkelijk schoon en heeft het automatische wasmiddeldosering.

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.