Nachttarief uren: heb jij al een dubbele meter? - Goedkoop.be

Is het nachttarief ook voor jou effectief?

Door
Laatste update op 0 reacties

De elektriciteitsrekening, niemand zit erop te wachten, maar toch krijgt iedereen hem. Ben je overdag niet thuis, maar op het werk en dus vooral ‘s avonds thuis? Dan kan je die elektriciteitsrekening mogelijk een beetje minder vervelend maken met een dubbele meter. We leggen je uit hoe het werkt.

Wat is een dubbele meter?

Een dubbele meter betekent dat je, zoals de naam al zegt, niet één, maar twee meters in huis hebt om je elektriciteitsverbruik te meten. Je hebt hierdoor een zogenaamde dagmeter en een nachtmeter. 

De dagmeter is doorgaans geactiveerd van 7 uur in de morgen tot 10 uur ‘s avonds, waarna de nachtmeter het van 10 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s morgen overneemt. Ze nemen het automatisch van elkaar over, de een meet dus niet als de ander dit wel doet en je hoeft zelf niets te doen om het te laten werken. Tijdens het weekend betaal je het nachttarief bovendien ook overdag.  Het grote voordeel? Het bedrag dat je betaalt voor de elektriciteit die de nachtmeter meet, het zogenaamde nachttarief, is aanzienlijk goedkoper.

Let er wel op dat de gemeente en netbeheerder ervoor kunnen kiezen om de tijd waarin de nachtmeter meet te laten afwijken. Zo kan het zijn dat de nachtmeter al actief wordt om 9 uur ‘s avonds of pas om 11 uur ‘s avonds. De totale tijd dat de nachtmeter meet, bedraagt echter altijd negen uur.  Hij zal dus ook in de ochtend langer of minder lang meten. Controleer dit altijd vooraf als je een dubbele meter overweegt!

Interessant voor jou?

Door een dubbele meter kun je dus aardig besparen op je energierekening, maar het is niet voor iedereen interessant. Het is sowieso verstandig om eerst energieleveranciers te vergelijken, de tarieven kunnen namelijk behoorlijk verschillen. Het varieert bovendien per woonplaats. Aangezien de nachtmeter altijd negen uur meet, maakt het niet uit of je voor bijvoorbeeld Electrabel, Essent, Luminus of ENI kiest.

Ben je overdag niet thuis, dan is een dubbele meter mogelijk erg interessant.Is er doorgaans overdag iemand in huis, zal het voor jou waarschijnlijk helemaal niet interessant of zelfs duurder zijn. Het dagtarief is bij een dubbele meter namelijk hoger dan bij een enkele meter.

Gouden tip van Goedkoop.be

Ook overdag profiteren van elektriciteit aan nachttarief? Word dan voor 1 mei 2015 klant van Essent en je betaalt tot 3 jaar ook overdag een voordeligere prijs voor je elektriciteit! Je hebt hier bovendien geen dubbele meter voor nodig, een eenvoudige is voldoende.

Benieuwd naar deze actie? Ga dan snel naar de website van Essent!

Het installeren van een dubbele meter kost doorgaans ongeveer €200 tot €300 euro, afhankelijk van je huidige situatie. De behaalde winst bedraagt voor een gemiddeld gezin echter slechts €15 per jaar. Dit kan oplopen tot ongeveer €50 per jaar als meer dan 50% van je totale verbruik binnen het nachttarief valt.  Het is maar de vraag of de behaalde winst de investering waard is, gezien de terugverdientijd dus best lang kan zijn.

Om je te helpen met je beslissing hebben verschillende energieleveranciers handige tests opgesteld. Over het algemeen kunnen we wel het volgende stellen:

  • Verbruik je ‘s nachts en in het weekend meer dan 50% van je totale verbruik en heb je alleen een enkele meter?Groen licht, een dubbele meter is interessant voor jou!
  • Heb je al een dubbele meter in huis en is je verbruik ‘s nachts en in het weekend hoger dan 30% van je totale verbruik?
    Top, dag- en nachttarief is een verstandige keuze.
  • Verbruik je minder dan bovenstaande percentages in het weekend en ‘s nachts?
    Code rood, laat die dubbele meter voor wat hij is en kies een enkele.

De test

Het is natuurlijk lastig te bepalen wanneer je de meeste energie verbruikt. Sowieso is het niet gemakkelijk om meer dan 50% van je dagelijkse verbruik binnen het nachttarief te houden. Zo is het eenvoudig besparen door de wasmachine, droogkast of vaatwasser ‘s nachts of ‘s avonds te laten draaien. Een koelkast of vriezer daarentegen verbruikt de gehele dag elektriciteit. Meer dan 50% van je elektriciteit verbruiken in slechts 37,5% (9 uur) van de dag is daardoor een behoorlijke uitdaging.

Voor veel gezinnen is een dubbele meter om bovenstaande reden geen verstandige keuze. Gelukkig kan je dit met een eenvoudige testje van Infrax, een van de twee Belgische nutsbedrijven die dubbele meters installeren, berekenen:

Van maandag tot en met vrijdag noteer je gedurende een week om 7 uur ‘s morgens en 10 uur ‘s avonds je meterstand. Noteer daarnaast de meterstand op de volgende maandagmorgen om 7 uur, zodat je ook weet hoe hoog je totale verbruik gedurende een week is. Tel de dagelijkse verbruiken (meterstand om 22:00u minus de meterstand om 7:00 uur) van overdag bij elkaar op en je hebt het percentage van je elektriciteit dat je verbruikt hebt van maandag tot en met vrijdag aan dagtarief en of dit lager dan 50% is. Is dit inderdaad minder dan 50%? Dan is de dubbele meter interessant voor jou!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.