Lenteschoonmaak: tips voor goedkope herinrichting - Goedkoop.be

Grote schoonmaak – Originele en goedkope oplossingen voor herinrichting

Door
Laatste update op 0 reacties

In de lente lijkt het alsof ook wij ontwaken uit onze winterslaap. We ruilen een avondje cocoonen in de zetel liefst van al voor een terrasje in de zon – als de weergoden het toelaten. Noem het een lenteritueel of versteende gewoonte, maar bij het voorjaar hoort ook een grote lenteschoonmaak.

Terwijl we met stofvod en dweil in de aanslag staan, begint het stilletjes te kriebelen om de woonkamer niet alleen te poetsen, maar ook opnieuw in te richten. Een nieuw kleurtje tegen de muur, enkele originele details... het doet wonderen. Gaat je bankrekening niet akkoord met je grootse interieurplannen? Het kan ook goedkoop!

De muur in een nieuw jasje

Een nieuw kleurtje aan de muur of ander behangpapier laat onmiddellijk een frisse wind door de woonkamer waaien. Verf en behangpapier zijn niet goedkoop en het kost je best wat moeite om de hele woonkamer te schilderen of behangen. Afplakken, alle meubels wegzetten of bedekken tegen verfspatten... Tijd dus voor andere, goedkopere ideetjes!

Een nieuwe trend in ‘behangland’ zijn ongetwijfeld de muurstickers. Van klein detail tot muurvullende tekening, de keuze is oneindig. Een strak, romantisch of vintage interieur? Voor elke stijl kies je muurstickers uit.

Met eigen fotomateriaal kom je ook een heel eind ver. Het digitale tijdperk maakt de gekste fotoproducten mogelijk. Online fotoservices zoals Albelli of Foto.com stapelen de ideeën voor wanddecoratie op.

Afhankelijk van het soort interieur kies je een passende wanddecoratie zoals een fotocanvas, foto op plexiglas, aluminium of nog een andere afwerking. De decoratie heeft alleen maar voordelen. Je haalt een echte blikvanger in huis die moeiteloos de aandacht afleidt van verf of behang. Geen onpersoonlijke prent in een lijstje, je pakt uit met eigen foto’s op een prachtige manier verwerkt. Dat dit een pak goedkoper is dan de hele muur aanpakken, maakt het alleen maar beter.

Een gezinsfoto, prachtig panorama van op vakantie of een collage van meerdere leuke kiekjes, de opties zijn ongelofelijk uitgebreid. Het enige wat jij moet doen, is je favoriete foto’s uitkiezen en ze via een online fotoservice verwerken tot wanddecoratie. O ja, en een gaatje boren in de muur. Moet lukken, niet?!
 

Pimp die meubels

Nu de wanden er als nieuw uitzien, is het tijd om de meubels in de woonkamer aan te pakken. Wat je ermee doet, hangt vooral af van je budget. Stel dat je toch enkele andere meubels wil, dan hebben wij een heleboel goedkope oplossingen klaar.

Ikea blijft de absolute prijzenkampioen voor meubels en accessoires die er ook nog eens hip uitzien en makkelijk in elkaar te steken zijn. Enige nadeel: je interieur lijkt al snel weggeplukt uit een Ikea-folder en de buren hebben misschien net hetzelfde staan.


Het blijft hoe dan ook een perfect vertrekpunt. De meubels die je in heel wat woonkamers ziet opduiken, geef je gewoon een persoonlijke toets. Laten we even een open boekenkast nemen. Voor je de rug bevestigt, schilder je die of je plakt er een opvallend retrobehangpapiertje op. Het maakt een lege boekenplank minder kaal en je kast zal veel minder ‘Ikea’ schreeuwen.

Toch op zoek naar meubels vol karakter? De kringwinkel in je buurt heeft gegarandeerd een ruim aanbod. Voor de meubels in de winkel terechtkomen, worden ze op punt gezet in het atelier. Ze zijn wel tweedehands, maar perfect bruikbaar. Rommelmarkten of tweedehandssites maken het aanbod nog een stuk uitgebreider.

Ofwel vind je je tweedehandsvondst perfect zoals die is, ofwel sla je ook hier aan het pimpen. Wat schuurpapier of een bijtend middeltje verwijderen verf en vernis. Een nieuw kleurtje erop en het meubel heeft karakter en een unieke afwerking. Top!

Wat een stofje al niet kan doen!

Om je meubels te pimpen hoef je geen bijzondere cursus te volgen. Een beetje goede smaak en een goedkoop idee volstaan.

Met een kleurrijk stofje kom je al een heel eind vooruit. Je maakt er kussens van voor op de stoelen, de restjes doen het prima als stoffen servietten.

Een tafellaken of originele plaid maken je interieur des te persoonlijker. Wie niet zo goed overweg kan met naald en draad, kiest kant-en-klare kussens, plaids en accessoires uit. Je meubels gepimpt met een minimum aan budget!

Het zit hem in de details

Voor je de woonkamer onder handen neemt, bedenk je best eerst wat je er allemaal in wil. Voldoende opbergruimte mag je niet vergeten. Al te veel rondslingerende spullen maken er al snel een rommelboel van. Tref je in de kringwinkel of op de rommelmarkt een heleboel spulletjes aan die helemaal je ding zijn, ga dan maar even op de rem staan. Het is niet de bedoeling dat bezoek eerst over een hoop overtollige meubels moet klimmen voor ze in de zetel kunnen zitten. Plannetjes tekenen lijkt overdreven, maar is het helemaal niet.

Met een lightversie van herinrichten tover je de woonkamer ook snel om tot een extra gezellige plek. Een dressoir vol kadertjes met prachtfoto’s, een opvallende vaas of nieuwe kussens doen wonderen.

Creatief met ‘afval’

Wat je normaal gewoon in de vuilnisbak gooit, krijgt een nieuw leven. Laat er een gezonde portie creativiteit op los en je hebt weer wat spotgoedkope accessoires voor in huis.

Houten fruit- of wijnkistjes worden leuke kastjes aan de muur. Een oud blik is de perfecte blikvanger voor kleine spulletjes zoals kleingeld of sleutels. Klop je er gaatjes in, dan hoef je niet meer op zoek naar een sfeervolle kaarsenhouder. Een verzameling toffe glazen bokaaltjes creëren een zee van flikkerende lichtjes als je er kaarsjes in stopt. Een houten palet doet dienst als lage salontafel – eventueel met grote wielen onder -, of vormt de basis voor een gezellige zithoek.

Heb je zelf een toffe tip om ‘afval’ een nieuw leven te geven? We horen het graag!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.