Uitgaven bijhouden en besparen met huishoudboekje - Goedkoop.be

Het huishoudboekje van onder het stof gehaald

Door
Laatste update op 0 reacties

Een huishouden runnen, er komt heel wat bij kijken. Er zijn niet alleen de maandelijkse kosten zoals huur of een af te betalen lening. Wekelijks en zelfs dagelijks ga je naar de supermarkt, hebben de kinderen een extraatje nodig voor op school of haal je voor nog wat anders je portemonnee boven. Nu en dan duiken er onverwachte kosten op omdat er iets stuk gaat in huis of er wat aan de auto scheelt. Je wordt uitgenodigd op een feestje, waar je niet met lege handen kunt binnenstappen...

Kortom, de inkomsten zijn relatief makkelijk bij te houden, maar waar al dat geld dan weer naartoe gaat, dat is een pak moeilijker te achterhalen. Gelukkig bestaat er een perfect hulpmiddel om het overzicht over inkomsten en uitgaven te bewaren. Helemaal terug van weggeweest: het huishoudboekje.


Een stukje geschiedenis

In de eerste helft van de 20e eeuw deed het huishoudboekje zijn intrede in heel wat huishoudens. Om te weten of de balans tussen inkomsten en uitgaven wat klopte, hielden huisvrouwen alles nauwgezet bij in een boekje of schriftje. Door het handige overzicht werd – en wordt - het een stuk makkelijker om her en der wat te beknibbelen. Bovendien konden gezinnen zo sparen voor een uitstapje of een grotere luxeaankoop. Iets wat een eeuw geleden niet altijd voor de hand lag, en voor velen de dag van vandaag ook moeilijker is...


Het huishoudboekje is nooit helemaal weggeweest, maar kent nu toch een opmerkelijke heropleving. Logisch eigenlijk, in nogal onzekere economische tijden letten we wat meer op onze uitgaven om zeker te zijn dat we rondkomen. We willen graag weten waar onze zuurverdiende centjes zo snel naartoe stromen. Tegelijk willen we zo min mogelijk inboeten aan levenskwaliteit en toch nog wat genieten. Het huishoudboekje helpt je alles in goede banen te leiden.

Het huishoudboekje: van papier tot digitaal

Waar vroeger een simpel schriftje gebruikt werd om netjes alle kosten in bij te houden, heb je nu een ruime keuze aan ‘huishoudboekjes’.

In dit computertijdperk kon de digitale versie natuurlijk niet uitblijven. Er zijn ondertussen complete softwarepakketten op de markt. Je koppelt ze moeiteloos aan het internetbankieren, het perfecte budgetbeheer zowaar! Of je het nu online of offline invult, aan jou de keuze. Wil je alles liever bijhouden op je smartphone, dan kies je voor een financiële app.

Met een eenvoudig notaboekje, handige app of overzichtelijke Excel-sheet ga je eenvoudig aan de slag. Toch levert het niet veel meer op dan een overzicht van inkomsten en uitgaven. Wij gaan graag nog een stapje verder. In 2014 testen we de Huishoudagenda van het Wit-Gele Kruis uit, tijd voor een eerste kennismaking.

Huishoudagenda 2014: Worden we beste maatjes?

Budgetbeheer

De Huishoudagenda is een behoorlijk lijvig boek waar je in de eerste plaats je dagelijkse uitgaven in kan bijhouden. Na een maand neem je per rubriek de uitgaven op in het maandoverzicht. Om te weten hoeveel je elke maand gespaard hebt, vul je inkomsten en uitgaven in in het jaaroverzicht. Maand- en jaaroverzicht neem je over in het kleine boekje dat aan de kaft hangt. Best handig, als je na een jaar de kerninfo wilt bewaren, volstaat het om het beknopte boekje bij te houden.

Het lijkt op het eerste gezicht wat omslachtig, maar een overzichtelijke gebruiksaanwijzing loodst je door de verschillende stappen. Eens je het principe onder de knie hebt, ben je vertrokken voor een volledig jaar.

Om precies te weten wat je waar aan uitgeeft, voeg je aan de uitgaven een rubriekcode toe. Wonen, Vervoer, Gezondheid en Kleding zijn maar enkele van de rubrieken. Het is best wel interessant om erachter te komen wat de grootste uitgavenposten zijn en hoe je die uitgaven wat kunt inperken. Toch ben ik nog niet helemaal overtuigd.Voeding en Onderhoud zijn bijvoorbeeld twee aparte rubrieken. Allemaal goed en wel, tot je een keer grote boodschappen doet in de supermarkt en spullen uit verschillende rubrieken in je karretje hebt liggen. Dan mag je de rekening beginnen uitpluizen en onderverdelen...

Nu goed, ik wil er best wel eens achter komen hoe het met mijn budgetbeheer gesteld is, dus ga ik de uitdaging helemaal aan. De agenda oogt mooi met zijn frisse kleurtjes en strakke indeling, ik zie het volledig zitten.

En nog veel meer...

Even door de Huishoudagenda bladeren levert enkele verrassingen op. Naast huishoudboekje is het ook een volwaardige agenda met plaats voor afspraken. Met de verjaardagskalender verlies je geen enkele verjaardag nog uit het oog.

Her en der staan handige budget- en consumententips, allemaal om je te helpen bij het besparen. Elke maand staat er een passend recept in, perfect wanneer de kookinspiratie eens ver zoek is. Het ‘gezond beheer van jouw budget’ wordt helemaal compleet met enkele voordeelbonnen en een leuke wedstrijd om een Bongo Familie te winnen. Wie weet worden je budgetinspanningen meteen beloond!

Het is misschien nog wat vroeg voor nieuwe voornemens, maar dit is alvast het mijne. Ik vul de Huishoudagenda nauwgezet in het komende jaar, en houd jullie op de hoogte van mijn bevindingen. Haalde je er ook eentje in huis, deel dan zeker je ervaring hieronder. We zijn benieuwd!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.