Energie besparen: 8 eenvoudige tips om energie te besparen in huis - Goedkoop.be

Acht eenvoudige tips om energie te besparen in huis

Door
Laatste update op 1 reactie

Energie besparen, het blijft een hot item, zeker in tijden van crisis. Je kunt de energiebesparende ingrepen makkelijk onderverdelen volgens grootte. Wie een eigen woning heeft, kan aan de slag met extra isolatie - zeker van het dak, maar ook de vloeren, buitenmuren en ramen zijn belangrijk. Andere grote ingrepen zoals zonnepanelen leggen, leveren prachtresultaten.

 

Gouden tip van Goedkoop.be

Er beweegt wat in energieland. Je zit niet langer vast aan een eindeloos contract bij deze of gene energieleverancier. Je stapt over wanneer je wilt, zonder extra kosten.

Het loont dus meer dan de moeite om de V-Test van de VREG in te vullen op zoek naar de voordeligste leverancier. Succes!

 

Woon je in een huurhuis, dan kun je moeilijk gaan verbouwen. Toch blijven er heel wat bespaaropties over. Om te beginnen zoek je best de voordeligste energieleverancier uit. Via de website van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, beter gekend als VREG, pluis je uit welke leverancier de goedkoopste is in jouw buurt en of hij al dan niet groene energie produceert. Je vult de V-test in en krijgt een handig overzicht, zowel voor elektriciteit als gas.

Als dat gebeurd is, blijven er nog heel wat eenvoudige tips over om nog wat extra te besparen. Is je energieverbruik laag, dan daalt je factuur automatisch mee. Niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu zal je dankbaar zijn. In dit artikel focussen we dus niet op de grote ingrepen, wel op kleinere bespaarpostjes. We bewijzen graag dat je niet of nauwelijks hoeft te investeren om energie te besparen.

1. Een heleboel gratis energiebronnen

In de natuur zijn verschillende gratis energiebronnen voor handen. Zonde om ze niet te gebruiken! Laat die droogkast voor wat hij is en laat voortaan een fris windje door je was waaien. Buiten droogt de was perfect aan een rek, maar ook binnen lukt het perfect.

Daglicht is de ideale lichtbron. Waarom zou je de gordijnen voortdurend dicht houden? Gooi ze open, zet het kunstlicht af en geniet met volle teugen van het natuurlijke (zon)licht. Makkelijker op lange zomerdagen dan in de donkere winter, maar een mooie bespaarpost.

2. Zeg niet zomaar ‘lamp’

Nu we toch bij de verlichting beland zijn, gaan we er nog even op door. Kunstlicht is onvermijdelijk, dat beseffen we ook. Toch maak je ook hier best een weloverwogen keuze.

Kijk maar eens rond in huis hoeveel traditionele gloeilampen er nog hangen. Die zijn dringend aan vervanging toe, want het zijn echte energievreters. Er zijn een heleboel alternatieven op de markt, die een stuk zuiniger zijn.

De absolute top zijn de led-lampen. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en formaten, zelfs ter vervanging van energieslurpende spotjes. Kies voor een warmwitte kleur om dezelfde sfeer als voordien in huis te creëren. Het aankoopbedrag ligt iets hoger, maar led-lampen gaan veel langer mee dan gloeilampen. De nieuwe generatie TL-lampen en spaarverlichting volgen de led’s op de zuinigheidsladder.

Welke verlichting je ook gebruikt, die hoeft niet te branden wanneer je er niet bent. Durf je het wel eens te vergeten, plaats dan tijdschakelaars voor het licht in de garage, kelder of hal.

3. Sluipverbruik: Halt!

De TV, printer, verschillende opladers en modems... het zijn stuk voor stuk stiekeme verbruikers. Zelfs als een oplader gewoon in het stopcontact zit zonder een toestel op te laden, verbruikt hij. Sluit ze aan op een stekkerdoos met aan/uitknop, zo kun je ’s avonds in een keer alles helemaal uitzetten. Stand-bylampjes hoeven helemaal niet te blijven branden.

Andere toestellen zoals vaatwas en wasmachine sluit je aan op een automatische schakelklok. Er is pas elektriciteitstoevoer wanneer het toestel effectief gebruikt wordt.

4. Graadje minder, truitje meer

Je hoeft natuurlijk niet in te boeten op comfort. Toch bekijk je best even hoe hoog de verwarming doorgaans staat. Met een graadje minder bespaar je al flink wat. Een extra trui en lekker warme sloffen vangen dat graadje met plezier op.

5. Energiezuinig in de badkamer

Het is een klassieker die we allemaal kennen: een douche nemen is zuiniger dan in bad gaan. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan. Een spaardouchekop verbruikt 40% minder energie, maar biedt hetzelfde comfort. Laat je de douche alleen lopen wanneer het echt nodig is, dan ben je helemaal goed bezig.

 

Van de badkamer naar de tuin

Het duurt altijd even voor er warm water uit de douche stroomt. Met een gieter of emmer bij de douche, vang je het eerste koude water op. Perfect om elke dag alle bloemen en planten in huis water te geven.

6. Bedrijvigheid in de keuken

In de keuken staan best veel elektrische toestellen. We bedachten zoveel tips en info, dat we er een apart artikel aan wijden. De diepvries geregeld ontdooien en meer, je leest het allemaal in ‘Slim omspringen met keukentoestellen’.

Wil je weten welke toestellen het meest verbruiken? Plaats een energiemeter tussen het stopcontact en het toestel en je komt er snel achter.

7. Strijken of afstoffen?

Goed nieuws voor wie strijken maar niets vindt! Strijken vraagt nogal wat energie. Probeer dus te selecteren wat je meteen kan opplooien, om een beperkte selectie over te houden die je wel strijkt.

De uitgespaarde tijd gebruik je om lampen en chauffages extra te ontstoffen. Het stof houdt de verspreiding van licht of warmte tegen.

8. Een rondje energie voor je op reis vertrekt

Vertrek je binnenkort op reis, dan rest er ons nog één energietip voor je een prettige vakantie te wensen. Maak je een extra rondje door het huis, dan ontdek je waarschijnlijk een aantal toestellen die je nog kunt uitschakelen.

Trek desnoods de stekker uit het stopcontact. Misschien is de koelkast wel leeg, waarom hem dan niet uitzetten? Ook de televisie en de computer hoeven niet stand-by te blijven.

Bron: Vlaams Energieagentschap

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.