Wat is een smartwatch? de voor- & nadelen. - Goedkoop.be

De smartwatch aan de pols gevoeld

Door
Laatste update op 22 reacties

Als je elektronicanieuws volgt of een liefhebber bent van Apple-producten, weet je ongetwijfeld dat Apple laatst een nieuwe Apple Watch gepresenteerd heeft. De Apple Watch of iWatch is een voorbeeld van een smartwatch, een apparaat waar ook bedrijven als bijvoorbeeld LG en Sony de laatste tijd steeds meer mee bezig zijn. Wat is eigenlijk een smartwatch en wat heb je eraan?

De smartwatch verovert stilaan de interesse van de consument en de markt. Waar de smartphone de “slimme” variant is van de bijna ter ziele gegane gsm, is de smartwatch de “slimme” variant van het horloge.

Het apparaat, dat je om je pols draagt, staat via Bluetooth in directe verbinding met je smartphone en moet ervoor zorgen dat je de telefoon niet uit je broekzak of tas hoeft te halen. Je telefoon moet echter wel binnen ongeveer 10 meter van de smartwatch zijn om die te laten functioneren, het is dus geen vervanging.

Waarom een smartwatch kopen?

De smartwatch wordt nu nog vooral gezien als een leuk hebbeding, maar wint aan populariteit. Je ziet meteen de binnenkomende berichten of e-mails en wie er belt. Antwoorden op berichten doe je via spraak. Door het kleine scherm kan je niet typen op de smartwatch. Bellen met je smartwatch kan door een headset te gebruiken, sommige hebben zelfs een ingebouwde speaker waardoor je deze niet nodig hebt.

Een smartwatch wil het je vooral makkelijker maken. Zo zijn er allerlei apps te downloaden. Die helpen je bijvoorbeeld tijdens het sporten of met het regelen van je muziek. Daarnaast kan je op je smartwatch je agenda bijhouden of je route plannen met een navigatie-app. Ontzettend handig dus als je bijvoorbeeld een fanatiek hardloper bent of met de fiets reist. Ook hebben de meeste smartwatches een camera, waardoor je snel een foto maakt.

Uiteraard zou de smartwatch niet “smartwatch” heten als je de tijd niet kon zien. Gebruik je de smartwatch niet, dan zie je de klok. Je stelt hierbij zelf het uiterlijk van de klok in. Wil je bijvoorbeeld dat de klok eruitziet als een Rolex of Omega horloge, doe je dit in een handomdraai.

Functies

We sommen nog even kort de functies van een smartwatch op. Hou er wel rekening mee dat er lichte verschillen per toestel mogelijk zijn:
• Klok,
• Berichten ontvangen in de vorm van e-mails, sms’jes, Whatsapp, Facebook e.d.,
• Binnenkomende telefoongesprekken laten zien, beantwoorden kan via een headset (in sommige gevallen is ook bellen zonder headset mogelijk),
• Muziek regelen,
• Fitnesscoach (stappenteller, hartslagmeter e.d.),
• Navigatie,
• Agenda beheren,
• Weerbericht,
• Micro-USB-ingang

Stof om over na te denken

De smartwatch is een schitterend apparaat, toch zijn er een aantal punten om over na te denken voor je er een koopt:

De smartwatch is voor de échte horlogeliefhebber onbegaanbaar terrein. Een smartwatch heeft niet de authentieke looks en feel van een “normaal” horloge. Het heeft volgens velen weinig emotionele waarde. Het is geen antieke Rolex die je van je opa hebt gekregen en zelf zal je het ook nooit doorgeven aan je kleinkinderen. Wel raken steeds meer traditionele horlogemakers geïnteresseerd in smartwatches. Zo heeft Tag Heuer eind 2015 een smartwatch in de markt gezet.

Gouden tip van Goedkoop.be

Is jouw interesse voor de smartwatch inmiddels gewekt? Bij Coolblue vind je een zeer ruim aanbod en service met een glimlach. Je kan hier met alle vragen over smartwatches terecht en deze bovendien meteen aanschaffen voor een voordelige prijs.

Ook accessoires als nieuwe bandjes voor je smartwatch vind je bij Coolblue. Alles wat je nodig hebt vind je hier dus op een plek.

Dit brengt ons meteen bij de beperkte levensduur. Een smartwatch is over enkele jaren aan vervanging toe, net als een smartphone, pc of tablet, vanwege de specificaties die onherroepelijk verouderen.

Er is nog een minpuntje. Net als een smartphone moet hij regelmatig opgeladen worden, zo niet iedere dag. Verwacht niet dat je een weekend weg kan, zonder de oplader van je horloge mee te nemen. Sommige smartwatches gebruiken echter een zwart/wit “e-ink” scherm, deze gebruiken veel minder stroom en lopen ongeveer een week op een volle accu. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de smartwatches van Pebble.

Daarnaast begrijpen sommige spraakbesturingen momenteel alleen Engels. Als het spreken van Engels je niet ligt, is de spraakbesturing vrij nutteloos en moet je alsnog je telefoon tevoorschijn halen om te reageren op berichten.

Spreek je goed Engels en wil je reageren op een berichtje? Houd er rekening mee dat de ontvanger een Engelstalig bericht krijgt, die persoon moet dus ook Engels begrijpen. Bij bellen kan je uiteraard wel gewoon Nederlands spreken zo gauw je aan de lijn bent.

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.