Dieren in de winter: zo help jij ze de winter door, tips! - Goedkoop.be

Verzorgen & eten geven, met deze tips help jij dieren de winter te overleven

Yvonne
Door Yvonne
0 reacties

Het is winter en we kruipen dan graag binnen op de zetel, het liefst zo dicht mogelijk bij de kachel of verwarming. Maar niet voor iedereen is dit vanzelfsprekend, want de dieren buiten zullen het toch echt met het buitenshuis interieur moeten doen. Hoewel ze natuurlijk bestand zijn tegen winterweer, kun je ze wel een handje helpen om het seizoen fijner door te komen. We geven je hier een aantal tips.

Voeren & eten, deze richtlijnen moet je niet vergeten…

Heb je de vetbollen al ingeslagen of ben je zelf aan de slag gegaan met het rijgen van pinda’s? Misschien wacht je beter nog even met je bomen vol lekkernijen hangen. Het is namelijk niet altijd goed voor de diertjes om ze teveel bij te voeren. Wat zijn precies de do’s en don’ts?

  • Voer ‘wilde dieren’ met mate. Als je ineens een overload aan voer biedt, dan zal een groot deel blijven liggen. De kans op schimmel vergroot en dit trekt juist alleen ongedierte aan. Voer liever wat vaker kleinere porties.
  • Let op met wat je te eten geeft. Ging je vroeger vaak naar het park om de eendjes brood te geven? Hier kunnen ze dankzij de toevoeging van zout helemaal niet zo goed tegen. Kies bijvoorbeeld liever voor eendengraan. Ook is niet standaard al het vogelvoer geschikt. Als je let op een keurmerk van de Vogelbescherming dan kun je ervan uitgaan dat het geschikt is.
  • Leg niet overal random eten neer, want er liggen kapers op de kust. Dat heerlijke vetbolletje dat je aan een tak hangt, kan zomaar gegrepen worden door de kat van de buren. Voor vogels kun je wel nestkasten plaatsen, een gezellig en warm thuis waar ze bescherming vinden.
  • Houd er rekening mee dat sommige dieren een winterslaap houden, zoals egeltjes. Hoe je hen kunt helpen? Door niet alle takken en bladeren op te ruimen, maar er een aantal te laten liggen als beschermplek.
winter overleven
  • Drinken is natuurlijk minstens zo belangrijk voor de diertjes. Bij vorst help je ze een handje door te zorgen dat ze een drinkbakje hebben of dat er op meren en plassen een gat in het ijs zit waardoor de dieren kunnen drinken. Dek drinkbakjes af met gaas om te voorkomen dat vogels in de bakjes gaan zitten. Gebruik overigens geen ijzeren bakjes, vogels kunnen daaraan vastvriezen.

Een beest in de wei maak je op deze manieren blij…

Heb je een lief paard of een ander weidedier? Kom niet teveel aan hun beschermende vacht. Paarden teveel borstelen is bijvoorbeeld een no-go, omdat je dan hun warme wintervacht kan aantasten.

Wat je wel kunt doen?

  • Zorg voor een fijne stal voor je weidedieren. Hier kunnen ze zich altijd terugtrekken bij sneeuw, vorst en/of regen.
  • Geef weidedieren droog stro en hooi, zodat ze zich warm kunnen houden.
dier in de winter
  • Wist je dat het goed is voor weidedieren om een deel van hun wei met steen te bestraten? Als het hard heeft geregend kan een drassige weide gezondheidsproblemen veroorzaken. Door te bestraten voorkom je dit.
  • Hou je struisvogels, emoes, lama’s of alpaca’s? Zorg dat ze een plek hebben waar ze voor regen kunnen schuilen.
  • Kippen in de wei? Stel ze niet bloot aan vorst, hun kammen en lellen zijn namelijk gevoelig voor bevriezing.

Kwispelen, fluiten & spinnen, hou je je huisdier beter buiten of binnen?...

Honden, katten, vogels, vissen, knaagdieren, wat kun je precies voor jouw lieve huisdiertjes doen? Heel wat, want waar wij mensen bijvoorbeeld snowboots en winterbanden gebruiken om warm te blijven en niet uit te glijden, zijn er ook manieren om je huisdier ‘op de poot’ te houden in de winter.

  • Neem je je huisdier mee de kou in? Ook zij krijgen koude voeten. Door hun voetzolen in te smeren met vaseline of speciale teer van de dierenarts, bescherm je hun zooltjes tegen invloeden van buitenaf.
  • Laat je huisdier niet zomaar in de sneeuw of op het ijs spelen. Ze kunnen het heel koud krijgen. Op ijs hebben ze geen inschattingsvermogen qua uitglijden, waardoor er kans is op blessures.
dier verzorgen winter
  • Heb je een kat? Dubbelcheck even of het kattenluikje werkt en je huisdier naar binnen kan.
  • Zorg dat je huisdier een warme slaapplek heeft. Geef eventueel extra stro en dekens. Voorkom dat het hok van je dier in de tocht of tegen de verwarming aanstaat.
  • Laat honden geen sneeuw eten, hier worden ze ziek van.
  • Vogels worden dan juist weer ziek als jij gaat gourmetten of koken. ‘Ik?’ Jazeker, want op veel pannen en gourmettoestellen zit een antiaanbaklaag van PTFE, die bij hitte een damp afgeeft die dodelijk is voor vogels. Hou ze dus liever buiten de keuken.

De tips zijn op advies van de Dierenbescherming, Heb je zelf nog tips voor het verzorgen en helpen van dieren? Deel ze gerust in een reactie onder dit artikel.

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.