Kerst bespaartips: zo overleef je Kerstmis financieel! - Goedkoop.be

Vijf keer financieel de Kerst overleven!

Jana van Breusegem bij TopCompare.be
Door Jana van Breusegem bij TopCompare.be. Geplaatst door
0 reacties Meer Kerst

Kerstmis is de leukste periode van het jaar. Althans, toch wat gezelligheid en decoraties betreft. Een versierde kerstboom in de woonkamer, familie die elkaar opzoekt en kinderen die kerstliederen zingen. En toch. Het kan best zijn dat jij bij het woord ‘Kerstmis’ al snel een lichte paniekaanval krijgt. Dat is ook niet abnormaal: jaar na jaar worden de verplichte uitgaven in december steeds maar groter. Gelukkig pak jij met onze tips dit jaar de kerstperiode op een slimme manier aan!

1. Maak jouw kerstbudget op

De kosten waarmee men geconfronteerd wordt tijdens Kerstmis en de eindejaarsfeesten zijn de laatste jaren flink gestegen. Laten we even ons licht opsteken in de hedendaagse maatschappij. De traditie van een lekker gerechtje op kerstdag is voor veel huishoudens getransformeerd in een zelfgemaakt zes-gangenmenu voor heel de familie. Is jouw huis of appartement het enige in de hele straat dat niet fanatiek meedoet met kerstversieringen? Dan val je uit de boot.

En kerstcadeautjes? Die moet je al lang niet meer enkel voor familieleden kopen. Vrienden, kennissen, buren en collega’s staan steeds vaker op de wenslijst. Populaire ideeën zoals het Secret Santa gebeuren (waarbij iedereen zijn naam in een mandje doet en je een geschenkje koopt voor de naam die jij trekt) trekken de kosten alleen maar meer omhoog.

Gouden tip van Goedkoop.be

Korting scoren op je kerstcadeautjes en zo wat geld besparen? Bekijk dan onze Kerstpagina en ontdek alle acties, kortingscode en tips voor je kerstcadeautjes. Merry Christmas!

Al klinkt dat alles enorm gezellig, het kan soms lastig zijn om de financiële eindjes aan elkaar te knopen op het eindejaar. Raam daarom op voorhand het totale budget op dat jij tijdens Kerst en de eindejaarsfeesten wilt spenderen. Is het lastig om ineens zo’n grote som vast te leggen? Begin dan met kleine stapjes: hoeveel wil ik uitgeven aan kerstdiners, etentjes en kookavonden voor de familie? Misschien is het wel een leuk idee dat elk familielid een gang van het menu voor zijn rekening neemt? Welk bedrag wil je maximaal besteden aan kerstcadeautjes? Investeer je dit jaar in nieuwe kerstverlichting voor in de tuin, of gebruik je die van vorig jaar nog even? Zo komt je persoonlijke kerstbudget al snel tot stand.

2. Voel je niet verplicht om voor iedereen Kerstman te spelen

Collega’s, aangetrouwde familie, vrienden uit je hobbyclub. Tegenwoordig wordt er al snel van je verwacht dat je aan iedereen een kerstgeschenkje moet voorzien. Denk zeker niet dat jij de enige op je werkafdeling bent wie het beter zou uitkomen dat er dit jaar eens geen Secret Santa werd georganiseerd. Een cadeautje uit onverwachte hoek ontvangen is fijn, maar impliceert wel de verwachting dat jij er ook eentje terug geeft.

Om situaties met een verplichte cadeautjessfeer te vermijden, kan je met jouw collega’s dit jaar voorstellen dat er geen pakjes voor elkaar worden gekocht. Wees niet bang om met zo’n idee af te komen: grote kans dat een hoop mensen jou dankbaar zullen zijn. Een andere optie is een prijslimiet opleggen voor cadeautjes op het werk, in je leesgroep of vriendenkring. Zo kan je tegelijk besparen én hoef je niet bang te zijn dat jouw gift onder het prijsniveau van de anderen zal liggen. Of knutsel zelf iets in elkaar: creatieve of grappige cadeautjes waar werk is in gestoken, scheren nog steeds hoge toppen!

3. Ga voor creatieve cadeau ideetjes

Kerstcadeau en kerstboomJe vrienden en familie verdienen niets minder dan het beste voor kerstmis, en het liefst zou je ze elk een mooi, duur cadeau willen schenken. Maar het moet financieel haalbaar voor je portemonnee blijven. Het is erg verleidelijk om in december door de drukke winkelstraten te lopen en voor duurdere cadeaus voor de bijl gaan. Een hulpmiddel is om vooraf de namen van de personen op te lijsten aan wie je een cadeautje wilt geven. Noteer ernaast enkele ideeën voor pakjes. Wees realistisch en creatief. Stap ook af van de gedachte dat enkel een duur cadeau een goed geschenk is. Een pakje waar een lief gebaar of attente gedachte achter zit, is tien keer meer waard dan een tegoedbon en wordt altijd dankbaar onthaald. Zo’n lijstje maakt het ook moeilijker om tijdens het shoppen van je (iets voordeligere) cadeau ideetjes af te wijken en geeft je de mogelijkheid om beter je uitgaven bij te houden.

4. Bespaar via je kredietkaart

Iets wat heel wat mensen door de drukke kerstchaos vergeten, is dat je jouw kerstinkopen slim kunt aanpakken door het gebruiken van de juiste kredietkaart. Er bestaan namelijk kredietkaarten die werken met een puntensysteem waarbij je punten verdient door aankopen met de kaart. Na een tijdje heb je aardig wat punten verzameld die je kan inruilen tegen allerlei kortingen, coupons of cadeaucheques. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kredietkaarten die deelnemen aan het Spaar & Pluk programma, waar je per aankoop van €25 1 punt verdient. Bij 5 punten krijg je een waardebon van €5, wat je misschien wel handig uitkomt om je Secret Santa cadeautje mee te kopen!

Ook cashback kredietkaarten zijn bijzonder interessant tijdens de kerstperiode. Hierbij krijg je een percentage van je aankopen terug, zelfs tot 2%! In België is Beobank momenteel nog de enige bank die deze kaarten aanbiedt. Zowel op aankopen in de winkel als online kan je geld terugkrijgen, afhankelijk van de kaart in kwestie. Vergeet dus niet je cashback kaart mee te nemen als je op koopjesjacht vertrekt!

5. Spreid je uitgaven

Kerstkaart en kerstcadeautjeWeet dat winkeliers en grote winkelketens hun graantje willen meepikken van de koopgekte. Laat je gewoonte om pas in december over kerstinkopen (cadeaus, kerstverlichting, versieringen, decoraties, …) na te denken dus thuis en houd deze dingen het hele jaar door in je achterhoofd. Je kan vaak hetzelfde artikel voor een goedkopere prijs een maand na kerstmis in dezelfde winkel al terugvinden. Ook tijdens de solden kom je vaak leuke hebbedingetjes tegen. Zo spaar je op je uitgaven en spreid je deze over een langere termijn. Komt kerstmis dichterbij? Geen paniek, want jij hoeft geen last-minute geschenkje meer te kopen. Lekker handig en voordelig tegelijk!

Vermijd financiële zorgen aan je hoofd en geniet van de leukste tijd van het jaar. Onthoud dat tijd doorbrengen met familie en vrienden centraal staat tijdens kerst, niet dure etentjes of exclusieve cadeaus. Wij wensen je alvast een gelukkig kerstfeest toe!

 

Over de auteur

Jana van Breusegem bij TopCompare.be

Jana Van Breusegem is medewerker bij TopCompare.be en helpt mensen graag bij het kiezen van het financiële product dat bij hen past.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.