Prijs zonnepanelen: bespaartips & gratis offerte aanvragen - Goedkoop.be

Voor niets gaat de zon op: je teller op 0 met zonnepanelen!

Orin Koeteeuw
Door Orin Koeteeuw. Geplaatst door Yvonne
Laatste update op 0 reacties

Geschrokken van de energiefactuur? Maak dan van 2018 het jaar waarin je zonnepanelen installeert. Zonnepanelen zijn al jarenlang populair en vanwege de steeds toenemende technische efficiëntie nog steeds de nummer één voor duurzame energieopwekking. In deze blog lees je over twee onderwerpen die vaak een discussiepunt vormen. De terugdraaiende teller en zonnepanelen in de winter.

 

Terugdraaiende teller

Dankzij zonnepanelen word je zelf energieproducent. Meestal wordt het verbruik van het huishouden als richtlijn gebruikt voor het vermogen dat de zonnepanelen moeten leveren, maar afhankelijk van je voorkeur zou je ervoor kunnen kiezen slechts een gedeelte van je totale verbruik op zonne-energie te laten verlopen. Dat vertaalt zich dan in een aantal panelen dat je laat installeren. Die installatie laat je dan het best aansluiten op het elektriciteitsnet, zodat je daar stroom van kan gebruiken op momenten dat de zonnepanelen te weinig energie opwekken.

Die aansluiting gaat er ook voor zorgen dat je de energie die je opwekt terug kan geven aan het elektriciteitsnet. Stel je voor dat je in een zonnig weekend niet thuis bent. Je zonnepanelen wekken energie op, maar van de opgewekte energie wordt geen gebruik gemaakt. Die energie wordt dan teruggegeven aan het elektriciteitsnet. Dankzij een terugdraaiende teller wordt de energie die je nog van het net gebruikt gecompenseerd. Daardoor is het mogelijk dat de energiefactuur op het einde van het jaar 0 is.

Installaties met een vermogen tot 10kW komen in aanmerking voor een terugdraaiende teller. Daardoor is het mogelijk dat de energiefactuur op het einde van het jaar 0 is.

Zonnepanelen installeren begint natuurlijk met een investering, voordat je er aan kunt verdienen. Weten of het voor jou financieel haalbaar is om het te laten plaatsen? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan, definitief beslissen kan later nog.

Zonnepanelen in de winter?

Een tweede punt waar misverstanden over kunnen bestaan, is de aantrekkelijkheid van zonnepanelen in de winter. Een zonnepaneel wekt vanwege zijn naam de indruk dat de zon nodig is om energie te leveren. En dat is waar. Toch is het nuttig dit beeld enigszins te nuanceren. Het is namelijk makkelijk te denken dat zonnepanelen alleen renderen als het hoogzomer is; wanneer dus een branderige zon schijnt aan een gladgestreken blauwe hemel. Het is echter niet de temperatuur die energieopwekking mogelijk maakt, maar zonlicht. Ook in de winter is er zonlicht, alleen wordt de zon geblokkeerd door een vrijwel ondoordringbaar wolkendek. Dat betekent ook dat zonnepanelen in de winter energie opwekken, alleen niet zoveel als in de zomer. Wist je bijvoorbeeld dat grofweg 30% van de energieproductie van zonnepanelen in de wintermaanden plaatsvindt? Best indrukwekkend!

zonnepanelen offerte

De overige 70% van de energie wordt dus in de zomermaanden opgewekt. Ongeacht de tijd van het jaar waarin de energieproductie plaatsvindt, zijn er voordelen van zonnepanelen te noemen die jarenlang gelden:

  • Compensatie van de energierekening dankzij een terugdraaiende teller. Dat maakt een energiefactuur van 0 mogelijk.
  • Zonnepanelen gaan jarenlang mee. Een levensduur van 20 jaar is eerder regel dan uitzondering.
  • De waarde van je woning neemt toe. Nieuwe kopers zullen een dak met zonnepanelen zien als absolute meerwaarde. Het rechtvaardigt een hogere verkoopprijs.
  • Zonnepanelen zijn beter voor het milieu, zowel tijdens de levensduur als erna. Doordat ze geen broeikasgassen uitstoten en de onderdelen voor 90% gerecycled kunnen worden, draag je bij aan een betere leefwereld in de toekomst.
  • Afhankelijk van de ligging van de woning en het aantal zonnepanelen dat je installeert, is een rendement van 6% haalbaar (een voorzichtige schatting). Dat is vele malen hoger dan de rente die je bekomt op je spaarrekening.

Klaar voor de overstap?

De overstap op zonnepanelen is een slimme waar je jarenlang profijt van hebt. Vind jij het interessant om te weten in hoeverre zonnepanelen de moeite waard zijn? Start dan met het aanvragen van een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen bij Solvari.

Solvari Logo

Solvari heeft dagelijks contact met de beste zonnepaneleninstallateurs van Vlaanderen en helpt je graag verder met een gratis offerte, zonder verdere verplichtingen.

Start hier je gratis offerte-aanvraag voor zonnepanelen.

Over de auteur

Orin Koeteeuw

Dit artikel is geschreven door Orin Koeteeuw, expert bij Solvari.be. Solvari gaat voor jou op zoek naar de beste en voordeligste vakmannen. Je vraagt er vrijblijvend je offerte aan.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.