Registratierechten België: de veranderingen sinds juni 2018! - Goedkoop.be

Nieuwsflash: registratierechten woningen vanaf 1 juni gewijzigd!

Yvonne
Door Yvonne
0 reacties

Ben je van plan om op korte termijn een huis te kopen? Houd dan rekening met het volgende… Vanaf 1 juni 2018 is de hoogte van de registratierechten van gezinswoningen gewijzigd. Anders gezegd: het bedrag dat je extra op de aankoopprijs van je huis moet betalen is veranderd.

Of dit gunstig is voor jou hangt af van verschillende factoren. We zetten ze graag overzichtelijk voor je op een rijtje.

Hoe zit het precies? Vóór 1 juni betaalde je al registratiekosten (koopbelasting) bij de aankoop van een woning. Dit bedrag kwam bovenop de huidige koopprijs en dat zijn dus extra kosten. Wat dit extra bedrag is, hangt af van het kadastraal inkomen van de woning. Het kadastraal inkomen staat beschreven bij de overheid en je kunt je vast voorstellen dat hoe meer je huis waard is, hoe meer je moet betalen.

Had je een kadastraal inkomen van minder dan €745, dan betaalde je 5% koopbelasting. Boven dit inkomen betaalde je 10%.

Nu, na ingang van de nieuwe wet, betaal je voortaan 7% voor een koopwoning, ongeacht het kadastraal inkomen. Het doel hiervan is volgens de overheid om meer gezinnen een huis te kunnen laten kopen.

Mazen in de wet

Bovengenoemde regelgeving van vóór 1 juni klinkt volgens jou misschien als een ‘eerlijke regelgeving’, want als je een duurder huis kan betalen, heb je logischerwijs meer geld en zal je dus in verhouding ook meer betalen. Niets is echter minder waar. Hoe dat komt? Het kadastraal inkomen zoals dat geregistreerd staat, is al sinds 1974 niet meer bijgewerkt. Gevolg: als je bijvoorbeeld een kleine, oude landwoning hebt gekocht die is opgelapt tot villa, betaal je minder dan voor bepaalde kleine appartementen in de stad. De regel om meer te moeten betalen bij een duurder huis, schiet zo z’n doel voorbij.

Hetzelfde tarief voor iedereen

Aan het feit dat je nog steeds koopbelasting moet betalen is met de nieuwe wet niets veranderd, aan de hoogte van het bedrag wel! Of beter gezegd aan het percentage belasting. Het tarief is nu op 7% gezet, gunstig dus voor degenen die eerst 10% zouden betalen!

Je tarief is 7% als je:

  • Een bestaande woning aankoopt (dus geen bouwgrond).
  • De woning aankoopt als natuurlijk persoon (dus niet als vennootschap).
  • De woning die je hebt gekocht als hoofdverblijfplaats gebruikt (binnen 2 jaar na aankoop).

Uitzonderingen op de regel

Voldoe jij niet aan voorgenoemde voorwaarden, koop je bijvoorbeeld bouwgrond? Dan betaal je toch gewoon de 10% koopbelasting. Maar er zijn nog meer uitzonderingen, die mogelijk zelfs positief voor je uitpakken!

Bang dat je door de nieuwe regel 2% extra gaat betalen bij aankoop van een klein huis? Dat is niet zo! Als je namelijk een huis of appartement koopt voor minder dan €200.000 (of €220.000 in de Vlaamse rand of in kernsteden Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout of Vilvoorde) , dan kun je een vrijstelling krijgen waarmee je voor de eerste €80.000 van de aankoopsom geen koopbelasting hoeft te betalen. Dit scheelt je tot €5.600!

Ben je van plan om je huis binnen de 5 jaar na aankoop energiezuinig te renoveren? Wanneer je de verwarming en luchtcirculatie volledig vervangt én minimaal 75% van de muren en het dak isoleert, betaal je maar 6% koopbelasting. Tevens krijg je dan een vrijstelling van €4.800.

Heb je een nieuwbouwwoning aangekocht waarbij BTW wordt aangerekend op de constructie en verkooprechten op de grondwaarden? Dan zul je voor de verkooprechten op de grond toch het tarief van 10% moeten betalen.

Het gunstigst voor jou?

Of deze nieuwe wet nu financieel gunstig voor je uitpakt, hangt maar net af van je persoonlijke situatie. Zit jij net bij de grens van €200.000 voor de aankoop van je huis? Doe er dan alles aan om onder die grens te blijven, want het scheelt je echt duizenden euro’s!

Wil je bijvoorbeeld renoveren, maar vind je dat te duur? Reken dan even uit wat de werkelijke kosten zijn… Door te renoveren spaar je namelijk weer uit in koopbelasting, en wie weet kun je met die uitsparing weer een deel van je verbouwing bekostigen.

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.