De 50/30/20 budget regel: wat is dat? - Goedkoop.be

De 50/30/20 budget regel: wat is dat? 

Laurens
Door Laurens
1 reactie

Het nieuwe jaar betekent vaak nieuwe voornemens. Naast meer sporten is het verkrijgen van financiële stabiliteit een vaak gehoorde wens. Wat veel mensen echter nog te weinig beseffen, is dat een vermogen bij elkaar gespaard kan worden. Je hoeft zeker en vast geen riant loon te verdienen om leuke cijfers op je bankrekening te zien. Daarom introduceerde voormalig senator Elizabeth Warren het 50/30/20-model, een spaarsysteem waarbij je 50% van je loon houdt voor vaste kosten, 30% voor plezier en 20% voor de toekomst. Hier alvast een introductie!

50% vaste kosten

Behoeften zijn rekeningen die je absoluut moet betalen en zijn de dingen die je nodig hebt om te overleven. Dit omvat onder meer vaste kosten zoals huur, hypotheek en autoleningen, maar ook verzekeringen, gezondheidszorg, nutsvoorzieningen, boodschappen en schuldbetalingen. Kortom, dit zijn producten en diensten die je zeker nodig hebt, met inbegrip van zaken die je contractueel verplicht bent om te betalen. Hier vallen dus geen leuke extraatjes onder zoals Telenet, Netflix, restaurantbezoeken en plezierreisjes.


De helft van je inkomen zou na aftrek van de belastingen voldoende moeten zijn om al deze kosten te dekken. Als je meer uitgeeft aan vaste kosten, zal je dit moeten compenseren door te bezuinigen in één van de overige categorieën. Of je kan ervoor kiezen om kleiner te gaan wonen, een bescheiden auto aan te schaffen of te veranderen van energieleverancier. Zelfs het openbaar vervoer of carpoolen kunnen enorme bespaartips zijn op dat vlak!


30% leefgeld

Dit heeft betrekking op alle uitgaven die niet absoluut noodzakelijk zijn. Dit omvat lekker gaan uiteten, het aankopen van nieuwe kleren, het bijwonen van sportevenementen, vakanties en alles wat daarbij komt kijken. Alles wat tot deze categorie behoort is optioneel in het leven en is je eigen vrije keuze. Wil je hierop besparen maar toch nog graag profiteren van het leven? Train dan thuis in plaats van in een dure gym of kijk sport op TV in plaats van op de hoofdtribune in het stadion. Kortom, je begrijpt de boodschap wel, je kan je favoriete hobby nog altijd uitvoeren als je er financieel een mouw aan past!


Onder deze categorie vallen ook alle upgrades die je maakt in het leven. Zoals het kiezen voor een dure rib-eye steak in plaats van een goedkope burger, of het kopen van een BMW in plaats van een zuinige Citroën. Het meerverschil op deze uitgaven worden dus ook ondergebracht in deze categorie. Wees je hiervan bewust!


20% sparen

Probeer tenslotte 20% van je netto-inkomsten te besteden aan sparen en beleggen. Dit omvat ook het toevoegen van geld aan je noodfonds op je bankspaarrekening, het betalen van sociale bijdragen aan een beleggingsfonds rekening en het investeren in de aandelenmarkt. Je moet minstens 3 maanden kunnen noodsparen in het geval je je baan verliest of er een onvoorziene gebeurtenis plaatsvindt. Daarna moet je ook pensioensparen en investeren in andere financiële projecten met het oog op de toekomst.

Sparen kan ook de aflossing van schulden omvatten. Terwijl de minimale betalingen deel uitmaken van de categorie "vaste kosten", verminderen eventuele extra betalingen het principe en de toekomstige verschuldigde rente, dus het zijn besparingen.

Over de auteur

Laurens

Als kotstudent in Leuven ging ik altijd op zoek naar de scherpste deals. Van superpromo's in de lokale fakbar tot kortingen in restaurants, niets ontglipte aan mijn alziend oog! Daarom deel ik mijn expertise graag met jou, want ondanks mijn lengte sta ik garant voor korting! 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.