Sparen of beleggen, wat past bij jou? - Goedkoop.be

Sparen of beleggen, wat past bij jou?

Sofie van der Does van Topcompare.be
Door Sofie van der Does van Topcompare.be. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Eindelijk wat geld bijeen gespaard? Top! Maar wat nu? Ga je het op een spaarrekening zetten of denk je erover na om het te beleggen? Lastige keuze en zeker de moeite waard om even bij stil te staan. Wat past best bij je? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Over sparen

Gouden tip van Goedkoop.be

Kies jij voor sparen? Open dan een gratis rekening bij Hello bank!, onderdeel van BNP Paribas Fortis. Door een rekening te openen ontvang je hier namelijk direct €50 (extra) cash!

Wanneer je jouw geld op een spaarrekening zet, weet je in ieder geval waar je aan toe bent. De spaarrekening heeft tegenwoordig een laag rendement, maar het rendement is nooit negatief en je kan daarnaast het spaargeld op elk moment opvragen. Zelfs bij een faillissement van de bank zijn jouw spaartegoeden veilig tot €100.000. Wil je dus geen risico lopen en snel over jouw geld kunnen beschikken wanneer je dit nodig hebt? Dan kan je het beste sparen op een spaarrekening. Daarnaast zijn deze rekeningen, naast de gewone zichtrekeningen waarvoor je meestal moet betalen, vaak gratis.

Over beleggen

Is jouw eerste prioriteit winst maken? De rente op het spaarboekje zal altijd positief zijn, maar is vaak lager dan de inflatie. Dit zorgt ervoor dat je met jouw spaarpot morgen minder kunt kopen dan vandaag. Hierdoor kan je met jouw spaarpot morgen minder kopen dan vandaag. Bij beleggen is het rendement variabel, maar het biedt over de langere termijn wel een hoger rendement. Bij beleggen riskeer je een deel van de inleg, wat bij sparen niet het geval is. Bij beleggen geldt: hoe lager het risico van de investering, hoe lager het rendement.

Bij beleggen is het daarom slim om jouw investeringen te spreiden, waardoor je grotere kans maakt op winst en tegelijk het risico verlaagt. Niet alleen spreiden per land of bedrijf, maar ook per type belegging. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in aandelen, maar ook in obligaties, beleggingsfondsen, vastgoed(fondsen), opties en meer. Een goede regel is enkel te beleggen in een product dat je begrijpt.

Wat kies ik?

Wat je kiest, is volledig afhankelijk van hoe je met jouw geld wilt omgaan en hoeveel risico je wilt nemen.

Zo hoeft een spaarder maar een paar keer per jaar naar zijn of haar spaargeld om te kijken of de spaarrekening nog altijd het verwachte rendement biedt. Langzaam maar zeker zal de spaarder zijn geld dan zien groeien. Heb je snel geld voor iets nodig? Dan kun je dit geld gemakkelijk opnemen. Bovendien, vermijd je met sparen enkel risico en heb je geen financiële zorgen.

Dit is voor de belegger anders. Tenzij deze investeert in een gediversifieerd fonds (Dit is een fonds dat belegt in verschillende factoren, waardoor je minder risico loopt) moet de belegger continu de koersen in de gaten houden, in- en uitstappen, herbeleggen etc. Het gaat er dus om of je het interessant vindt en de tijd hebt om zich hiermee bezig te houden.
Daarnaast kun je het geld niet gemakkelijk opnemen, mocht je het geld nodig hebben. Aangezien de prestaties van een belegging instabiel zijn, kan je namelijk gedwongen worden uit te stappen op een moment dat jouw belegging net door een dal gaat.

Sparen én beleggen

Als je voldoende geld opzij kunt zetten, dan kun je altijd voor beide opties gaan. Zet wat geld op de spaarrekening dat je misschien in de toekomst nodig gaat hebben en waarop je geen risico wilt lopen, en gebruik het geld dat je kan missen en kan permitteren te verliezen voor beleggingen. Begin eerst met een klein bedrag te beleggen en naarmate je je er meer in kunt verdiepen, kun je jouw beleggingen uitbreiden.

Samengevat

Kies voor een spaar- en beleggingsstrategie waar je je comfortabel bij voelt en waarbij een verkeerde belegging je niet in de problemen brengt.

 

Over de auteur

Sofie van der Does van Topcompare.be

Sofie van der Does werkt voor TopCompare.be, waar ze financiële tips geeft en voor jou op zoek gaat naar de beste kredietkaart.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.