Slimme thermostaat: kan jij energiekosten besparen? - Goedkoop.be

Bespaar energie met een slimme thermostaat

Door
Laatste update op 0 reacties

Daar is ie weer, de energierekening die een groot deel van je bankrekening wegsnoept. Iedereen kent de trucjes wel om deze energierekening zo laag mogelijk te houden: de verwarming uitzetten als je gaat slapen of werken, maximaal vijf minuten douchen, led- of spaarlampen gebruiken in plaats van gloeilampen, et cetera. Deze tips hebben we eerder al behandeld in het artikel Acht eenvoudige tips om energie te besparen in huis”. De techniek, die zich constant ontwikkelt, bedacht iets nieuws om energie te besparen: de slimme thermostaat!

Een slimme thermostaat is een apparaat dat, net als een ‘normale’ thermostaat, zorgt voor de verwarming van je huis. Het verschil is dat een slimme thermostaat op afstand bestuurd kan worden met een smartphone, tablet of computer. Ook past hij zich aan naar het leefgedrag van de bewoner. Hij weet wanneer je thuis bent en hoelaat je naar bed gaat. Hierdoor kan je veel geld besparen op je energierekening.

Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Een slimme thermostaat heeft een aantal energiebesparende functies. Er zijn echter verschillende varianten met verschillende functies.

- Aanwezigheidsdetectie: Een slimme thermostaat beschikt meestal over aanwezigheidsdetectie. Via een speciale sensor (geofencing) ziet het apparaat of je thuis bent. Hij kan hierdoor bijvoorbeeld de verwarming uitzetten als je niet thuis bent. De meeste zien wanneer het licht uitgaat, na een tijdje zullen ze dan ook stoppen met verwarmen. Dit is handig wanneer je gaat slapen.

- Besturen op afstand: Ga je eerder naar huis dan gepland? Geen probleem, de slimme thermostaat is te besturen op afstand. Je kunt de verwarming vast aanzetten als je naar huis gaat, zodat de temperatuur al comfortabel is. Wanneer je later naar huis gaat dan gepland, kan je natuurlijk instellen dat de verwarming later aan gaat.

- De perfecte leerling: De slimme thermostaat leert na een tijdje hoe laat je ongeveer van huis gaat en wanneer je weer terug bent. Ook hoe laat je naar bed gaat en opstaat heeft hij na een tijdje door. Dit bepaalt hij voor elke dag en maakt zo een vast weekschema. Je hoeft dus zelf haast niets te doen. Niet alle slimme thermostaten beschikken over de leerfunctie, soms moet je de tijden zelf instellen.

Dankzij de slimme thermostaat is het geen probleem als je een keer vergeet de verwarming uit te zetten. Je bespaart door de hoeveelheid verspilde energie te verkleinen. Gemiddeld bespaar je hiermee ongeveer 8% op je energiekosten.

Gouden tip van Goedkoop.be

Als klant Essent heb je de mogelijkheid om voor slechts €1 Nest te kopen bij je Comfort Pack. Ideaal dus als je al klant bent of wanneer je overweegt een nieuwe energieleverancier te nemen!


Wat zijn de nadelen?

We zouden Goedkoop.be niet zijn als we je niet zouden wijzen op de eventuele nadelen. Een slimme thermostaat is een goede manier om energie te besparen, maar het is belangrijk te weten dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

- Een slimme thermostaat kan in bijna alle gevallen geen afzonderlijke kamers verwarmen. Hierdoor worden kamers wel eens onnodig verwarmd. Voor kleinere woningen geen probleem, bij een huis met veel kamers minder handig.

- Verwacht niet dat je direct je investering terugverdient, dit duurt wel een jaar of twee.

- Een aantal slimme thermostaten hebben betaalde maandelijkse updates nodig om optimaal te functioneren.

- Een slimme thermostaat moet aangesloten worden. Dit is over het algemeen vrij eenvoudig. Totaal niet technisch? Je kan een installatieservice inhuren, maar hier betaal je wel extra voor.

We hebben een aantal slimme thermostaten voor je op een rijtje gezet om een beeld te krijgen van het aanbod. De toestellen zijn te verkrijgen bij elektrozaken als Coolblue, Bol.com en Media Markt. De prijzen zijn hierbij genoteerd.

Nest
Nest is de slimme thermostaat van Google en is daarmee een van de grootste namen op dit gebied. De Nest is zelflerend en weet na verloop van tijd dus exact hoe jouw gemiddelde weekschema er uitziet. Verder wordt de Nest bediend met bijvoorbeeld je smartphone via een speciale app die gratis te downloaden is. 

Ook voor updates betaal je geen extra’s. Nest maakt naast thermostaten ook slimme rookmelders en camera's en is voor €249 te koop in België. Via Coolblue koop je bovendien een Nest thermostaat + rookmelder voor slechts €366. Als klant van Essent is het mogelijk de Nest te kopen in combinatie met een Comfort Pack voor slechts €1. 

Anna
Anna wordt de laatste tijd met regelmaat, ook telefonisch, in België aangeboden door energiemaatschappij ENI. Ook deze hebben we daarom verwerkt in onderstaand schema. Anna is een slimme thermostaat die speciaal ontwikkeld is voor Belgische en Nederlandse cv-ketels en ziet er werkelijk prachtig uit. Bovendien werkt hij heel gemakkelijk en hoef je bijna niet na te denken bij de besturing ervan.

Het grootste voordeel van Anna is dat de thermostaat ziet wat voor weer het buiten is en zich daaraan aanpast. Je hoeft hier zelf dus niet meer op te letten. Nadeel is echter wel dat Anna slechts voor één zone in te stellen is en dus niet per ruimte in je huis een apart schema kan maken. 

Anna is verkrijgbaar voor €249 of voor €3,99 per maand als klant van ENI. Anna is echter niet gemakkelijk te installeren en de installatiekosten bedragen €70. Toch zelf doen? Via YouTube vind je verschillende handige instructievideo's.

Nefit Easy
Nefit is binnen de wereld van de cv-ketels al een autoriteit. De Nefit Easy slimme thermostaat gebruik je niet alleen bij cv-ketels van Nefit, maaer sluit je met een adapter ook aan op andere cv-ketels. Ook de Nefit Easy is een zelflerend apparaat.
Updates voor de Nefit Easy zijn gratis, Nefit belooft dat er bij de Easy geen verborgen kosten komen. Veel andere handige extra functies, zoals de openhaardfunctie en een weersafhankelijke regeling zijn ook te gebruiken. De Nefit Easy kost momenteel €209, een adapter voor gebruik met andere cv-ketels dan Nefit kost €37,99.

Thermosmart
De Thermosmart is ontwikkeld in Nederland. De Thermosmart, met een modern design, is zelflerend en zeer eenvoudig te installeren via computer, smartphone of tablet. De Thermosmart is geschikt voor OpenTherm- en aan/uit-ketels. Bovendien heb je via de webportal eenvoudig inzicht in je energieverbruik, je ziet dus meteen hoeveel je bespaart. Veel concurrenten bieden deze mogelijkheid niet.

Met €229 voor de reguliere uitvoering is de Thermosmart iets duurder dan de Nest en de Nefit Easy. Je betaalt geen extra kosten voor updates.

ICY 
De slimme thermostaat van ICY is de meest eenvoudige thermostaat van het bedrijf. Deze beschikt over aanwezigheidsdetectie en klokprogramma, maar is helaas niet op afstand te besturen.
De ICY slimme thermostaat is relatief goedkoop en verkrijgbaar voor ongeveer €160. Andere varianten van ICY hebben een wat hoger prijskaartje, maar ook meer functies.

Hieronder vind je nog een klein overzicht van de belangrijkste functies van bovenstaande thermostaten:

Embed code
Slimme thermostaten
Slimme thermostaten
  Nest Anna Nefit Easy Thermosmart Icy
Zelflerend 10 zones 1 zone Ja Ja Nee
Op afstand besturen Ja Ja Ja Ja Nee
Weersafhankelijk Ja Ja Ja Ja Nee
Aanwezigheidsdetectie Ja Ja Ja Ja Ja
Klokprogramma Ja Ja Ja Ja Ja
Lichtsensor Ja Nee Nee Nee Ja
Opslag gegevens Cloud Cloud Lokaal Cloud Cloud
           
Aanschafkosten €249 €249 €209 €229 €165
Update kosten - - - - -
Extra kosten adapter - - €49,99 - -
Voordeligste koop Koop nu Koop nu Koop nu Koop nu Koop nu

 

Uiteraard is dit slechts een greep uit het aanbod slimme thermostaten, dat zeer uitgebreid is. Bij sommige energieleveranciers krijg je gratis een slimme thermostaat wanneer je een contract afsluit. Bedenk vooraf goed welke functies je belangrijk vindt en schaf er niet zomaar eentje aan, hij kan namelijk ook juist voor extra kosten zorgen als je je niet goed ingelezen hebt. Lees je goed in door middel van bijvoorbeeld de reviews die te vinden zijn op DeMorgen.be.

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.