Microgolf recepten: snel en makkelijk koken - Goedkoop.be

Microgolf Magie: makkelijk en snel aan de kokkerel

Door
3 reacties

Keukenprins(es) is een begrip dat niet snel met jou in één zin genoemd zal worden. Je eet graag gezond, maar je hebt niet altijd even veel tijd om te koken. Of geen zin. Je bent vaak langer bezig met het fabriceren van een maaltijd, dan het opeten ervan. Wat je toch wel jammer vindt. En om na een lange dag vol activiteit, ‘s avonds nog achter het fornuis te kruipen, dat moet anders kunnen volgens jou.

Dat kan zeker! Met een beetje ‘magie’, een microgolf en de bevindingen van Goedkoop.be kom je al een heel eind. Kokkerellen zal na het lezen van dit artikel nooit meer hetzelfde zijn.

Makkelijk en snel aan de kokkerel, maar nog geen microgolf? Kies hier bij Bol.com uit een ruim aanbod

 

Makkelijk en snel aan de kokkerel

Ja biologisch eten, voedsel zonder toegevoegde kleur-, geur-en smaakstoffen, het is een ware culinaire trend. Doe je daaraan mee? Als het even kan waarschijnlijk wel. Maar portemonnee en tijd laten het niet altijd toe. Hoe makkelijk is het dan om onze toevlucht te nemen tot pizza’s, frietjes en kant-en-klaarmaaltijden? Er is echter ook een middenweg: koken in de microgolf. Niet ongezond en zo easy.

Hier heb je nog meer voordelen:

 • Geen vies fornuis of vele potten en pannen
 • Het is sneller
 • Je hebt je handen vrij om ondertussen wat anders te doen

De vooroordelen dat eten uit de microgolf ongezond is, worden door diverse onderzoeken tegengesproken. Dat het meer dan beperkte mogelijkheden kent, bewijst het aantal beschikbare gerechten en speciale kookboeken maar weer.

Van een eenvoudig eitje en rijst tot groenten en cakejes, met behulp van een microgolf tover je in een handomdraai iets lekkers op tafel.

Koken wordt een eitje

Ben je maar alleen en heb je wel trek in een eitje, maar geen zin om een hele pan water op te zetten voor 1 of 2 eieren? Of wil je er gewoonweg niet bij blijven staan tot het goed is? Zet je ei in een microwave boiler en plaats het in de microgolf.  Tijd en vermogen instellen en tot het pingt iets anders doen.

Bak bacon krokant

Bij een stevig ontbijt, mag een lekker stukje krokante bacon niet ontbreken. Krokante bacon uit de microgolf niet mogelijk? Zeker wel:

En daarmee pasta!

Kleffe rijst, ongare pasta en droge aardappelen behoren voortaan tot het verleden. Het kan allemaal makkelijk zo de microgolf in. Hoe lang en op welk vermogen verschilt per toestel. Dat wordt even wat uitproberen. Hier wel een aantal richtlijnen:

 • Rijst: Doe een deel rijst met twee delen water en een snuf zout in een kom en kook gedurende 15-18 minuten op 750 watt in de magnetron. De rijst is klaar wanneer deze gaar is en al het water geabsorbeerd werd.
 • Macaroni of spaghetti: Doe 200 gr macaroni of spaghetti  in 1 liter heet water met wat zout en een klontje boter.  Plaats het deksel op de schaal. Kook de macaroni of spaghetti gaar in 6 minuten op de hoogste stand (100%). Giet de pasta af en roer er wat boter door.
 • Aardappelen: Schil en was 500 gr  aardappelen. Snijd ze in min of meer gelijke delen en doe ze zonder water en zout in een schaal met deksel. Kook de aardappelen in 6 minuten op de hoogste stand (100%). Giet het weinige water af en laat de aardappelen vervolgens 2 tot 3 minuten nagaren.

Wil je er heel zeker van zijn dat je de perfecte rijst in de magnetron klaarmaakt?
Bij o.a. Coolblue bestel je voor minder dan 3 tientjes een rijstkoker voor in de microgolf.

Resultaat: perfecte rijst, pasta en granen.

Een peulenschil

We zouden iedere dag 200 gram groenten moeten eten, willen we een gezond voedingspatroon aanhouden. Probeer je dit ook, maar lukt het niet altijd omdat het klaarmaken van bloemkool of peultjes best wel wat werk en tijd met zich meebrengt? In de microgolf gaat het net wat sneller en inderdaad, je hoeft er opnieuw niet bij te blijven.

Enkele aandachtspuntjes waarop je moet letten als je groenten kookt in de microgolf:

Gouden tip van Goedkoop.be

Een andere manier van voedselbereiding in de microgolf is stomen. Veel vitaminen blijven hierdoor bewaard, de smaak is voller én het is snel!

Met de Sistema-serie stoom je de lekkerste gerechten in de microgolfoven.

 • Kies altijd een passende schaal. Bladgroenten, zoals kolen, zullen om een zeer grote schaal vragen. Voor andere groenten zoals bloemkool kies je een ondiepe, vrij ruime schaal waarin de groenten niet te veel op elkaar liggen.
 • Gebruik zo min mogelijk water. Verse groenten bevatten voldoende water van zichzelf. Daarbij komt het water dat na het wassen blijft hangen. Aan sommige, zeer stevige groenten kun je nog een klein beetje water toevoegen.
 • Natuurlijke zouten blijven behouden, dus extra zout is niet nodig.
 • Hou rekening met het nagaren. Wanneer gerechten die nog net niet gaar zijn, eruit worden gehaald en ze blijven afgedekt staan, zorgt de aanwezige warmte in het gerecht voor het verder garen.
 • Per microgolf kunnen vermogen en tijd verschillen. Neem er zeker even de handleiding van het toestel bij.

Uitvissen

Vis in de microgolf garen, gaat prima. De bereiding is ongeveer gelijk met die van groenten. In passende schaal, afdekken en op het hoogste vermogen (1000 watt) 1 minuutje erin. Een stuk vis (100 gr) uit diepvries mag er wat langer in, ongeveer 2,5 minuten. Het is altijd zelf even uitvissen wat de precieze duur is en welk vermogen nodig is voor jouw microgolf. Let zeker op dat je de vis niet half rauw eet!

Met vlees is het even wat anders. Een mooi bruin en mals stuk vlees zal het niet worden in de magnetron. Je zal het eerst voor moeten garen. Wat alsnog voor vieze pannen zorgt en voor een langere bereiding.

1 minuutje en klaar is cake!

Een goede maaltijd is pas compleet als je afsluit met een heerlijk dessert.  Zoals met een plak smeuïge chocoladecake. Bak je een hele cake, dan neemt dit behoorlijk wat tijd in beslag. Bovendien zou je er, wanneer je maar alleen of met twee bent, een hele week van eten. Makkelijker is de microgolf-mok-cake. Een klein cakeje in slechts een paar minuten klaar!

Heb jij nog een bijzonder gerecht wat je altijd klaarmaakt in de microgolf? Wij zijn razend benieuwd naar wat dit is? Deel hieronder jouw 'microgolf magie'.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.