Tips om minder te betalen voor de verwarming in je woning - Goedkoop.be

Tips om minder te betalen voor de verwarming in je woning

Door
0 reacties

Om de kosten zo laag mogelijk te houden voor de verwarming in je woning geven we je enkele tips. Zo kan het zorgen voor een goede isolatie, een slimme thermostaat en de verwarming een graad lager zetten al veel uitmaken.

Ook zaken zoals de radiatoren uitschakelen in ruimtes waar je niet bent of als je niet thuis bent en regelmatig wisselen van energieleverancier doen wonderen aan je energiefactuur. 

In de winter is de energierekening ruim acht keer zo hoog als in de zomer. Dat is logisch, want in de winter is het koud dus wordt er automatisch ook meer gestookt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de kosten voor de verwarming ook in de winter zo laag mogelijk kunt houden.

Zorg voor een goede isolatie

Energie besparen begint bij een goede isolatie. Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte veel langer vast, waardoor er minder hard gestookt hoeft te worden. Door het isoleren kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie of het plaatsen van HR++ glas. Door het plaatsen van dakisolatie, kun je tot wel €600 per jaar besparen. Welke isolatie voor jouw woning noodzakelijk is, hangt af van het bouwjaar van de woning en welke isolatie er al aanwezig is.

Neem een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je de verwarming op afstand besturen. De meeste slimme thermostaten zijn zelflerend. Dat houdt in dat de slimme thermostaat zich aan jouw energieverbruik aanpast. Daarmee is een slimme thermostaat zuiniger dan een klokthermostaat. Doordat de thermostaat de verwarming op bepaalde momenten hoger of lager zet en de verwarming uitschakelt als je niet thuis bent, kun je met een slimme thermostaat ongeveer 22% op het gasverbruik besparen.

Zet de verwarming een graad lager

Wist jij dat een graadje hoger, zorgt voor een stijging van 7% van het gasverbruik? Dat is natuurlijk super zonde. Ga dus voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Hiermee bespaar je toch weer op de energierekening en, laten we eerlijk zijn, je merkt er in huis nauwelijks iets van.

Radiatoren uitschakelen in ruimtes waar je niet bent

Het is zonde om de verwarming in een ruimte te laten loeien als je hier de hele dag niet bent. Denk hierbij aan de badkamer of de slaapkamer. Zet de radiator in deze kamers dus alleen aan als je er verblijft. Houd ook alle tussendeuren gesloten, zodat er geen warmte verloren gaat. Hiermee bespaar je ongeveer €200 per jaar. Je kunt eventueel ook deurdranger op de tussendeuren plaatsen, zodat de deuren automatisch dichtgaan.

Verwarming uit als je niet thuis bent

Ben je een hele dag weg? Zet de verwarming dan volledig uit of standaard op 15℃. Besparing? Jaarlijks toch gemiddeld €130. Als je in het bezit bent van een slimme thermostaat, kun je de verwarming weer aanzetten als je richting huis vertrekt.

Wissel regelmatig van energieleverancier

Tot slot is het verstandig om jaarlijks te wisselen van energieleverancier. Zo profiteer je elk jaar van aantrekkelijke welkomstbonussen en aanbiedingen. Gemiddeld kun je tot wel €300 per jaar besparen. Energie vergelijk je makkelijk online. Vul je postcode in en zie direct welke aanbieder het goedkoopste is en het beste bij jouw wensen past. Binnen een paar minuten ben je overgestapt naar een andere energieleverancier.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.