Kachels en haarden: een hout- of gaskachel nemen – TIPS! - Goedkoop.be

Hout- of gaskachel? Brandende vragen over open haarden beantwoord!

Yvonne
Door Yvonne
1 reactie

Een open haard geeft niet alleen veel warmte, maar is ook nog eens erg sfeervol. Maar wat zijn nu de precies de voordelen van een open haard? Zijn er ook nadelen? Wat voor type kachel past het beste bij jou? Genoeg vragen om te beantwoorden. Daarom geven we je graag een aantal hartverwarmende tips voor het kiezen van je open haard.

Lekker knus op de bank, met veel warmte en gezelligheid van de open haard.. Wie wil dat nu niet?!

Vroeger werd een open haard vooral gebruikt voor de warmte in praktische zin, maar tegenwoordig zijn er zo veel mogelijkheden in soorten en stijlen, dat er voor ieder interieur een perfecte haard te vinden is. De open haard is echt een eyecatcher en een stijlvolle toevoeging aan je interieur.

houtkachel

Twijfel je tussen een houtkachel, gaskachel of elektrische kachel? Wij zetten graag de verschillen voor je op een rijtje.

Houtkachel

Wat is er nu gezelliger dan een houtkachel? Paar blokken hout, een vuurtje… Voordat je het weet begint het hout te knisperen en dansen de vlammen op. Kortom, super romantisch en sfeervol. Perfect voor tijdens de koude winterdagen!

Een houtkachel wordt zoals de naam al zegt op hout gestookt. Let er wel altijd op dat je enkel droog en schoon hout verbrandt. Bewerkt hout kan schadelijke stoffen veroorzaken. Zorg daarnaast voor goede isolatie en regelmatig onderhoud.

Gashaard

gashaard

Geen zin in hout regelen en bijvullen, maar wil je wel de gezelligheid en warmte van een kachel? Ga dan voor een gashaard. Tegenwoordig heb je zo veel keuze in soorten gaskachels, van inbouw gashaarden tot vrijstaande gaskachels en zelfs hangende gashaarden, de keuze is eindeloos!

Met een gashaard kies je voor sfeer en gemak. Wil je toch het ‘houtkachelgevoel’? Ga dan voor een exemplaar waar je een paar houtblokken voor de sier aan kan toevoegen. Weinig werk en toch ook beter voor het milieu dan een houtkachel.

Voor een gashaard leg je eenmalig een gasleiding in je huis aan. Eenmaal daar, heeft je gashaard relatief weinig onderhoud nodig. Jaarlijks een grote beurt voldoet.

Hierbij nog eens kort de voor- en nadelen van houtkachels en elektrische kachels op een rijtje:

• Een houtkachel wordt vaak als gezelliger gezien tegenover een gaskachel. Wat is er immers sfeervoller dan het knisperende, brandende hout?

• Bij een houtkachel moet je dan wel weer zorgen voor droog, schoon hout. Een gaskachel is veel makkelijker in gebruik. Zo is bijvoorbeeld de temperatuur te regelen met een afstandsbediening.

• Een gaskachel is overigens ook gemakkelijker te onderhouden. Je hoeft geen stofresten te verwijderen.

• Bij het gebruik van een houtkachel komen fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. Deze zijn slecht voor de gezondheid en het milieu.

• Een houtkachel geeft over het algemeen sneller en meer warmte af dan een gaskachel.

Elektrische sfeerhaard

Een open haard is natuurlijk immens gezellig, maar er kunnen genoeg redenen zijn waarom je niet wilt kiezen voor een gaskachel of houtkachel. Wat dacht je van de hoge aanschafprijs, het onderhoud en soms zelfs de milieubelasting? Zijn deze redenen voor jou struikelblokken? Overweeg dan een elektrische sfeerhaard.

Elektrische sfeerhaarden zijn, zoals de naam al doet vermoeden, elektrische kachels die erop focussen een gezellige sfeer te geven. Ze zijn erg gemakkelijk te bedienen, je hoeft namelijk alleen een stekker in het stopcontact te steken.

elektrische haard

De keerzijde? Ze geven lang niet zoveel warmte als een gashaard of houtkachel. Je zou er slechts een kleine ruimte mee kunnen verwarmen.

Maar ach, warmte geven is ook helemaal niet het doel van deze kachels. Ze zijn er juist voor om je dat beetje extra gezelligheid in huis te bieden. Daarbij is de prijs ook stukken vriendelijker. Al voor een paar honderd euro haal je een mooi exemplaar in huis en geef je je interieur net die extra touch!

Waar je ook voor gaat, wij hopen dat je ervan geniet. En onthoud, ieder type open haard heeft zijn voor- en nadelen, dus ga voor waar jij je het beste bij voelt.

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.