Batibouw 2018: handige tips bij verbouwen - Goedkoop.be

Verbouwen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding in 34 tips

Door
Laatste update op 1 reactie

Binnenkort is het weer tijd voor Batibouw. Hét moment om je te oriënteren wanneer je wilt gaan verbouwen. Een verbouwing is niet goedkoop en daarnaast behoorlijk tijdrovend. De beslissing gemaakt om te verbouwen? Je wilt natuurlijk dat het goed en zo betaalbaar mogelijk gebeurt. Met de 34 verbouwtips van Goedkoop.be bereik je de perfecte prijs/kwaliteitsverhouding.

Aannemers

1. Begin niet zomaar uit eigen beweging aan een verbouwing. Laat altijd een professional kijken wat je mogelijkheden zijn en hoe je de verbouwing het best aanpakt.
2. Vraag offertes aan bij verschillende aannemers. Zo krijg je een beter beeld van de prijsverschillend tussen aannemers om een weloverwogen beslissing te maken.
3. Bepaal met de aannemer vooraf een prijs en leg dit schriftelijk vast. Vergeet niet om in het document de einddatum en vertragingsclausules op te nemen. Ook een faillisementsclausule past hierin. Zo verklein je de kans op een geschil met de aannemer.
4. Een aannemer mag maximaal een voorschot van 5% vragen voor de verbouwing, betaal dus nooit meer!
5. Koop je benodigdheden niet meteen bij de eerste winkel waar je binnen stapt. Ga meerdere winkels langs en vergelijk prijzen.

Materialen

Gouden tip van Goedkoop.be

Heb je nog nieuwe meubels en accessoires nodig voor in je nieuwe aan- of uitbouw? Neem eens een kijkje bij Leen Bakker, hier vind je de mooiste meubels voor een zeer voordelige prijs. De verbouwing zelf heeft immers wel genoeg gekost.

6. Het is vaak goedkoper om online materialen te bestellen dan in een fysieke winkel. Wanneer je al weet wat je nodig hebt, is het verstandig ook op het internet prijzen te vergelijken.
7. Probeer zoveel mogelijke duurzame materialen te gebruiken. Gebruik van luxematerialen is natuurlijk mooi, maar levert ook onnodige extra kosten op.
8. Het is verleidelijk te verbouwen volgens de laatste trends. Op dat moment heel modern, maar dit is vaak tijdelijk. Let op dat je geen spijt krijgt van je beslissing. Weeg dit goed af.
9. Het gebruik van stro als isolatiemateriaal wordt steeds populairder. Het is goedkoop, kost weinig arbeidstijd en is erg goed voor het behoud van warmte en geluid. Daarnaast is stro brandwerend. Nadeel is dat stro wel erg vatbaar is voor regen en vuur tijdens de bouw. Nat stro mag niet verwerkt worden, wat niet altijd even gemakkelijk is in ons klimaat.

10. Een groendak is zeer efficiënt als warmte- en geluidsisolatie. Een groendak betekent, zoals de naam al impliceert, dat je dak begroeid is met planten. Het ziet er leuk uit en is milieuvriendelijk, daarnaast voorzien veel gemeentes een speciale premie.
11. Met zonnepanelen haal je je energie uit de zon, waardoor je bespaart op je stookkosten.
12. Raamdorpels zijn een zeer effectieve manier om houtrot te bestrijden en toekomstige extra kosten te voorkomen.
13. Kijk eens naar zelfreinigend glas. Hierdoor hoef je minder vaak je ramen te wassen en zien ze er helderder uit.
14. Schitterend, een trap van eikenhout. Een trap van beukenhout verschilt echter niet veel van uiterlijk, maar is stukken voordeliger.
15. Bij deuren geldt hetzelfde. Verfdeuren zijn een goedkoper alternatief voor eikenhout.
16. Een tegelvloer leggen? Kijk eens verder dan natuursteen. Betonnen of keramische tegels zijn veel voordeliger en zien er ook schitterend uit.
17. Maak gebruik van spaarlampen en bespaar energiekosten.
18. Niet zozeer de ruwbouw, maar de afwerking is vaak duurder dan vooraf gedacht. Stel een kostenplan op en breng dit voor jezelf goed in kaart.
19. Ga na of je sommige materialen misschien kunt hergebruiken of renoveren in plaats van ze te vervangen.

Ontwerp

20. Bouw bij voorkeur op een vlakke grond.

21. Een creatieve geest? Houd de constructie eenvoudig, bogen en ronde constructies zijn veel lastiger om te bouwen en daarmee ook duurder.
22. Maak je verbouwing of uitbouw niet groter dan nodig. Kleiner is goedkoper, zowel in aanleg als energieverbruik.
23. Gebruik altijd standaardmaten en voorkom extra kosten op materialen die speciaal voor jou gemaakt moeten worden.
24. Zorg dat een overspanning nooit meer dan vijf meter is, anders zijn extra steunbalken nodig, wat het vele malen duurder maakt.
25. Een zadeldak is veruit de meest voordelige vorm voor een dak.
26. Isoleer altijd voldoende om hoge energierekeningen te voorkomen. Hiermee kun je tevens vochtproblemen voorkomen. Heb je al te veel vocht in huis? Dan is vochtbestrijding noodzakelijk. Eén keer goed aanpakken en vochtproblemen zijn verleden tijd.

Doe-het-zelf

27. Steek zelf de handen uit de mouwen door bijvoorbeeld te verven of graven en bespaar op arbeidskosten.
28. Ruim zoveel mogelijk zelf op na de verbouwing. Het aannemersbedrijf zal dit anders netjes factureren.
29. Het is altijd voordeliger een verbouwing te betalen met je eigen spaargeld dan via een lening.

Overige tips

30. Twijfel je over verbouwen? Doe het dan vooral niet. Verbouwen is altijd duurder dan je in eerste instantie denkt en eenmaal begonnen, kun je niet meer terug.
31. Wellicht wil je je huis ooit verkopen. Voor potentiële kopers is een rigoureuze verbouwing niet altijd positief. Verbouwen is niet per definitie goed voor de waarde van je huis.
32. Tijdens de verbouwing wil je niet in de kou zitten. Verbouw in het voorjaar of in de zomer. De buitentemperatuur is veel aangenamer, waardoor je bespaart op stookkosten.
33. Bouw een aan- of uitbouw, wanneer dit kan, altijd op het zuidoosten of zuidwesten van je perceel. Door de stand en warmte van de zon bespaar je hiermee in de toekomst veel energiekosten.
34. In Vlaanderen bestaat de verbeterings- en aanpassingspremie. Als bewoner of verhuurder, woonachtig in het Vlaamse Gewest, kan deze premie aangevraagd worden wanneer je je woning wilt uitbreiden of verbeteren, als deze niet meer aan de kwaliteitseisen voldoet.

Heb je ook plannen om te verbouwen of is je verbouwing net afgerond en heb je nog meer tips? Hebben bovenstaande tips je tot nieuwe inzichten gebracht? Goedkoop.be hoort het graag, laat een reactie achter en breng ons op de hoogte!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.