Betaal minder voor je verwarming met deze tips - Goedkoop.be

Betaal minder voor je verwarming met deze tips

Eveline
Door Eveline
0 reacties

Wist je dat de kost voor verwarming tot wel 60% van je complete energiefactuur in beslag neemt? Om die kost te beperken, zijn er heel wat mogelijkheden. Iedereen kent wel de standaard regeltjes van deuren dichthouden, thermostaat een graadje lager zetten en meer kleren aandoen. Maar er valt zeker nog meer te besparen op verwarming.

Hieronder vind je enkele tips om je huis te verwarmen zonder te verspillen!

Koop een nieuwe radiator

Het is niet altijd noodzakelijk, maar een nieuwe radiator kan wonderen doen voor je portemonnee! Het is raadzaam om verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan twintig jaar te vervangen. Bovendien neemt het rendement van een nieuwe verwarming na 15 jaar flink af. Indien je hebt besloten om een nieuw toestel te kopen moet je met een aantal aspecten rekening houden. Een belangrijk criterium is de warmteafgifte capaciteit, die wordt uitgedrukt in watt. Verder moet je ook denken aan het soort materiaal, het volume en de afmetingen.

Waar koop je nu best een radiator? Tegenwoordig is er zo veel keuze aan radiotoren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij raden daarom Vasco design radiatoren aan. Deze fabrikant is de meest kwalitatieve radiator designmerk van Europa.

Neem een thermostaatkraan

De thermostaat bevindt zich meestal in één ruimte en stuurt de verwarmingsinstallatie aan. Daarom is het aanbevolen om thermostatische kranen op je radiatoren te installeren.

Maar wat is dat nu juist? Een thermostaatkraan is een radiatorkraan die reageert op temperatuur. Met behulp van een sensor meet hij de temperatuur in de ruimte. Bijvoorbeeld: als het afkoelt in een ruimte, gaat de kraan automatisch open zodat de temperatuur stijgt. De kraan sluit de waterinlaat van zodra de juiste temperatuur bereikt is. Daardoor wordt de radiator niet langer warmer. Deze kraan is vooral geschikt in kamers die maar een deel van de dag verwarmd moeten worden.

Ontlucht de radiatoren

Een belangrijke stap die vaak vergeten wordt, is het ontluchten van ja radiatoren. Wanneer het verwarmingsseizoen begint moet je verwarmingsketel in topvorm zijn.Ontluchten is dus van uiterst belang. Dit doe je door de ontluchtingsschroef open te draaien met een sleutel en de lucht laat ontsnappen tot er water naar buiten komt.

Daarnaast is het ook raadzaam om je verwarmingsinstallatie tijdig te laten onderhouden. Een verkeerd afgestelde verwarmingsketel is immers nadelig voor je verbruik. Het onderhoud van je ketel is trouwens verplicht. Installaties op aardgas moet je iedere twee jaar laten controleren, bij installaties op stookolie is dat om het jaar

Isoleer de warmteleidingen

Het is niet alleen cruciaal om je huis goed te isoleren, maar ook je warmwaterleidingen zijn belangrijk. Het is een relatief lage kost waar je heel wat energie, en dus ook geld, mee bespaart. Nog een ander voordeel: het is goed voor het milieu. Ben je een doe-het-zelver? Dan is dit klusje snel geklaard! Haal isolatierollen, vertrek bij je stookketel en pak de leidingen warmpjes in. Daarnaast is het aanbevolen om de bochten en aftakkingen ook zorgvuldig in te pakken met isolatie en de naden goed af te kleven.

De conclusie is duidelijk: als je bespaart op verwarming, voel je dat niet noodzakelijk in huis, maar wel meteen in je portemonnee!

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.