Huishouden organiseren: dit doe je met onbruikbare spullen! - Goedkoop.be

Onbruikbare spullen en prullen: dit doe je ermee!

Door
Laatste update op 0 reacties

Geen betere manier om het nieuwe jaar van start te gaan dan met een flinke kuisbeurt. Met enkel boenen en stofzuigen kom je er niet. Ongetwijfeld krijg je te maken met al die onnodige accessoires en spullen. Stuk voor stuk ruimte-innemend en klaar om direct weggegooid te worden.

Maar is dit wel nodig? Er zijn namelijk genoeg manieren om een ritje naar het containerpark te voorkomen en je spulletjes een nieuw thuis te geven of opnieuw te gebruiken. Daarom zetten wij alvast enkele tips en trucs op een rij, waarmee je toch nog op een fijne manier een plek vindt voor al je ‘prullen’.

Oude mobieltjes? Hartstikke bruikbaar!

Smartphones ontwikkelen zich snel. Al gauw doe je niks meer met de oude, en vergaren deze stof in je kast. Desondanks zijn veel mobieltjes nog heel bruikbaar en is een ritje langs het containerpark helemaal niet nodig. Een voor de hand liggende oplossing is natuurlijk verkopen via 2dehands.be, waar je wellicht nog enkele euro's kan opstrijken voor een nieuwe thuis.

SmartphonesOnderschat oude smartphones en mobieltjes echter niet. Want zelfs die afgedankte exemplaren bevatten vaak krachtige systemen en handige functies. Stel je smartphone bijvoorbeeld in als navigatiesysteem voor in de auto. Het werkt simpel: je koopt een SD-kaart van 16 gigabyte, je downloadt de app Google Maps of Here We Go, en vervolgens download je via de wifi-verbinding een kaart van Europa. En zie daar: een gps voor die lange ritten op vakantie. Wil je helemaal uitpakken, kun je hem zelfs tot een compleet multimediasysteem ombouwen met navigatie, radio en een digitaal dashboard systeem.

Of wat dacht je verder van een externe harde schijf voor naast de computer? Extra opslag kan nooit kwaad. Wie weet heb je apparaten zoals televisies of speakers met veel technische foefjes en bluetooth. Dan kun je zelfs nog je smartphone gebruiken om er een afstandsbediening van te maken.

Tip: Ons artikel ‘Niet in de vuilbak, dit doe je met oude elektronica!’ brengt je zeker op nog meer goede ideeën over wat te doen met je oude elektronica. Snel lezen en dan aan de slag met opruimen maar!

Wat jij niet meer nodig hebt, kan iemand anders nog wel gebruiken!

Meubels, kleding, accessoires, speelgoed, gordijnen, multimedia of auto onderdelen, je kunt het zo gek nog niet bedenken. Alles wat jij thuis hebt liggen en niet meer nodig hebt kan je op gratisafhalen.be plaatsen. Bespaar je de rit naar het containerpark en de kosten die ermee gepaard gaan. Wanneer je een advertentie op gratisafhalen.be hebt geplaatst, kunnen geïnteresseerden reageren en is het de bedoeling dat ze het artikel zelf komen ophalen bij jou. Jij bent het kwijt en een ander is rijk!

Geef kleur aan het nieuwe jaar met oude verf

Is het ook tijd voor schoon schip na een flinke verfbeurt vorig jaar? Oude verfpotten met resten nemen al gauw ruimte in, zelfs in de schuur of kelder. Meteen naar het recyclagepark stappen is een prima keuze. Maar wist je dat verf drie jaar lang goed blijft? Restanten doe je gemakkelijk in plastic bakjes. Sluit ze goed af en je hebt een fijne voorraad voor wanneer er iets te verven valt. Of wees lekker creatief! Fleur er  bijvoorbeeld een houten dienblad mee op, of een oude kast die een nieuw kleurtje verdient. 

Een lege medicijnkast? Oude zalfjes lever je zo in!

Heb je nog oude, ongebruikte medicijnen liggen? Breng ze naar de apotheker in de buurt! Sinds 2000 worden alle medicijnen verzameld door de apotheker. Sorteer dus je medicijnen, van ongebruikte pillen, restanten van vloeistof tot restjes zalf, en je medicijnkastje is zo opgeschoond. Maak dus korte metten met dat overschot en breng een bezoekje aan je apotheker. De voorwaarden kun je hier nog eens teruglezen.

Oude kabels, weg ermee! 

Met technologische ontwikkelingen razendsnel, gebeurt het vrijwel jaarlijks dat vele kabels totaal niet meer nodig zijn. Van USB-kabels tot oplaadkabels: alles wordt kleiner en krachtiger. En tenzij je het koper van deze kabels met kilo’s inlevert, verdien je er weinig tot niets aan. En zeg nou zelf: in de meeste gevallen komen de kabels niet meer van pas. Alles goed uitzoeken, en weg ermee naar het containerpark, de rommelmarkt of de kringloop! Opgeruimd staat netjes!

Gouden tip van Goedkoop.be

Nu je toch aan het opruimen en aan het wegdoen bent, kun je net zo goed alles uitzoeken. Sommige spullen gebruik je een hele tijd niet, maar komen ooit nog wel van pas. De kunst is om dit alles overzichtelijk en ordelijk op te bergen. Sla dus, voordat je begint, de nodige opbergers in. Hier bij ColliShop heb je giga veel keuze in zeer betaalbare opbergboxen, dozen en manden!

Van oud jasje naar nieuw jasje

Zelfs creativiteit kan er niet tegen op: sommige producten moeten nu eenmaal weg. Uitgedroogde nagellak, mascara, tubes douchegel...stuk voor stuk spullen die weg kunnen. Maar hoe zit het dan met kleding? Daar kun je gelukkig een ander blij mee maken. Wat nog bruikbaar is en geen scheuren of vlekken bevat, kun je inleveren bij een kringloopwinkel in de buurt. Dit geldt voor schoenen, broeken, t-shirts en zelfs ondergoed. Of lever het in bij de daarvoor bestemde containers van Curitas en deze worden gerecycled. Zoek daarom hier naar een inleverpunt bij jou in de buurt.

Een andere manier om van je oude kleding en schoenen af te komen en er nog een leuk centje aan te verdienen, is door alles te verzamelen en het in te leveren bij winkels die jaarlijks een inzamelingsactie organiseren. Denk bijvoorbeeld aan de inzamelingsactie bij Brantano, e5 mode, maar ook aan de inzamelingsactie die het hele jaar door lopen bij winkels zoals C&A en H&M.

Lees ook zeker ons artikel ‘Wat te doen met een oude schoen?! In 4 stappen naar extra poen!’ voor nog meer inspiratie.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.