Elektrische apparaten: wat te doen met oude elektronica? - Goedkoop.be

Niet in de vuilbak, dit doe je met oude elektronica!

Door
9 reacties

Heb jij wel eens geteld hoeveel elektronische apparaten je in huis hebt? We zullen je vast een hint geven: een gemiddeld huishouden bezit er 92, bij 50-plussers ligt dit aantal zelfs nog tien keer hoger.

Nu en dan moet je die apparaten vervangen of heb je ze niet meer nodig, maar wat doe je dan eigenlijk met je oude exemplaren?

Er zijn verschillende manieren om met je oude apparaten om te gaan. Het is in ieder geval nooit verstandig ze zomaar in de vuilbak te gooien. Wat je er dan wel mee moet doen? Dat hangt af van het type apparaat. We hebben alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wie het kleine niet eert…

Vervang je een apparaat omdat het simpelweg te oud is en je een nieuwere versie zoekt? Of gebruik je een apparaat nooit en staat het eigenlijk alleen maar in de weg? Dat jij iets niet meer nodig hebt, betekent niet dat een ander er geen gebruik meer van kan maken. Grote kans dat iemand anders jouw oude PC, speakers, blender of DVD-speler wél graag wil.

Zet je oude apparaten op een tweedehandssite zoals Tweedehands.be. Je zal er natuurlijk nooit zoveel voor krijgen als je zelf betaald hebt, maar iedere euro is beter dan niets, toch? Vooral apparaten van grote, bekende merken als bijvoorbeeld Samsung, Sony, Bosch en Miele blijven het altijd goed doen.

Ook kan je deze apparaten aan een kringloopwinkel geven, zodat iemand die het minder breed heeft hier nog gebruik van kan maken. Kijk eens op www.dekringwinkel.be voor meer informatie.

Is het apparaat waar je vanaf wilt kapot? Dan is bovenstaande natuurlijk niet de juiste optie.

Versleten, maar niet vergeten

Een staafmixer die niets meer doet, een radio met een gebroken antenne of een wasmachine die zoveel lawaai maakt dat je er spontaan oorsuizen van krijgt, je zal helaas meestal moeten accepteren dat ze versleten zijn. Ze mogen echter niet zomaar in de vuilbak gegooid worden en bewaren heeft ook weinig nut.

Gouden tip van Goedkoop.be

Bestel je een nieuwe televisie of grote huishoudelektra zoals een koelkast of wasmachine online bij Media Markt? Dan nemen ze bij bezorging gratis je oude toestel mee!

Je oude apparaten kan je in België op twee manieren verantwoord afstaan:

Elektronicawinkels: Elke winkelketen die elektronische apparaten in de consumentenmarkt verkoopt, is wettelijk verplicht om oude elektronische apparaten aan te nemen. Dit heet de “aanvaardingsplicht”. Let wel op: de winkel is enkel verplicht om je apparaat aan te nemen als je een nieuwe koopt. Is bijvoorbeeld je koelkast kapot, maar koop je geen nieuwe? Dan hoeft de winkel je versleten exemplaar niet per se aan te nemen. Bovendien betaal je een kleine bijdrage voor het verwerken. De apparaten moeten wel compleet zijn en dus niet gedemonteerd.

Containerpark: Geen behoefte aan een nieuw gelijkaardig apparaat? Dan breng je je oude apparaten het best naar een containerpark. Hier kan je in principe alle elektronica inleveren, maar betaal je ook een kleine bijdrage.

Meer weten over het inleveren van je oude elektronische apparaten of op zoek naar een containerpark bij jou in de buurt? Bekijk dan eens de website van Recupel voor meer informatie.

IT: een geval apart

Met de huidige technologische ontwikkelingen kopen mensen iedere paar jaar een nieuwe smartphone, tablet of pc. Gooi je modellen op leeftijd echter niet zomaar weg, deze zijn namelijk geld waard! Je kan zo bijvoorbeeld alle elektronica gemakkelijk verkopen via reBuy, kijk hier maar eens.

PC, laptop & tablet: Ook je oude PC is nog waardevol. Via Ecubel laat je je oude IT-producten (laptops, computers en tablets) recycleren. Nadat je hen een beschrijving van het product hebt gegeven, komen ze dit gratis ophalen en betalen ze je de restwaarde. Geen zorgen, alle data die er nog op staan, worden vernietigd.

Via Ecubel is het ook mogelijk om je oude IT-hardware te doneren. Hiermee steun je de Cliniclowns. Eventueel kan je zelf hier een “nieuwe” tweedehands computer kopen, waarmee je dan ook dit goede doel steunt.

Smartphones: Je oude smartphone is voor jou misschien nutteloos geworden, maar de onderdelen zijn geld waard. Wist je bijvoorbeeld dat er een klein beetje goud in zit? Vaak krijg je voor je oude smartphone ook nog een leuk bedrag terug. Het bedrag wat je terugkrijgt is afhankelijk van de smartphone die je inlevert. Ook bij Zonzoo recycleer je je telefoon. Selecteer je model en ontdek direct hoeveel jouw smartphone waard is.

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.