3 manieren om te besparen op de telecomfactuur - Goedkoop.be

3 manieren om te besparen op de telecomfactuur

Richard
Door Richard
Laatste update op 0 reacties

Het is algemeen geweten dat de telecomproducten in ons land duurder zijn dan in onze buurlanden, waar de concurrentie ook een stuk groter is. Een spijtige zaak, zeker in tijden waarin de inflatie steeds hoger oploopt. Toch zijn er wel degelijk manieren om te besparen op de maandelijkse telecomfactuur. Het is vooral belangrijk om het eigen verbruikspatroon te kennen en om goed te vergelijken. Dat geeft ook het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) aan.

Abonnementen vergelijken loont

Volgens het BIPT kan goed vergelijken een enorme besparing opleveren. Het BIPT geeft aan dat de historische merken steevast de duurste opties bieden. Toch is het opvallend dat ongeveer negentig procent van de consumenten bij deze partijen zijn aangesloten. Door te kiezen voor een lagekostenmerk is het nochtans mogelijk om veel te besparen. Volgens het BIPT zou de gemiddelde Vlaming ongeveer vijftig tot honderd euro per jaar kunnen besparen door over te stappen. Daarbij verwijst het BIPT nadrukkelijk naar de zogeheten alternatieve mobiele operatoren.

Het gaat dan bijvoorbeeld om Youfone. Dit is een relatief nieuwe telecomspeler op de mobiele markt. Of toch in ons land, want in Nederland is het bedrijf al langer actief. Youfone profileert zichzelf als een prijsvechter en een alternatief voor de dure telecommerken. Daarbij zet het in op keuzevrijheid voor de consument. Het goedkoopste gsm-abonnement wordt er al aangeboden voor 4 euro per maand (250 MB + 200 min/sms). Voor onbeperkt bellen en 10 GB per maand betaal je er 15 euro. Momenteel gelden er instapkortingen van wel 50%.

Opletten met te ruime pakketten

Wie vergelijkt, zal merken dat telecombedrijven heel wat pakketten of packs aanbieden. Dat kan interessant zijn, maar het is wel belangrijk om een gefundeerde keuze te maken. Dat wil zeggen dat je goed moet weten wat je eigen behoeften zijn. Veel consumenten hebben de neiging om een te ruim pakket te kiezen. Hoe dan ook is het volgens het BIPT belangrijk om op te letten met dergelijke pakketten. Voor veel Belgen bevat het onderdelen die niet interessant zijn en die de factuur nodeloos doen oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een vaste lijn die niet wordt gebruikt of digitale televisie terwijl men vooral naar Netflix kijkt.

Flexibiliteit en tussentijds bijsturen

Ten slotte is het raadzaam om te kiezen voor flexibele formules. Tijdens de koude wintermaanden zitten Belgen bijvoorbeeld wat meer voor de tv gekluisterd, terwijl ze in de zomermaanden vaker in de tuin te vinden zijn en genieten van het goede weer. Dan is het een goed idee om tijdelijk even te kappen met de streamingspakketten en om te kiezen voor een minder ruim internetpakket.

Het moet wel worden gezegd dat de meeste telecomspelers niet meteen uitblinken op het gebied van flexibiliteit en dat ze vooral houden van opzegtermijn, hoewel er wel degelijk een aantal spelers zijn die het anders aanpakken. Ook op het gebied van mobiele telefonie is dat het geval. Bij het eerder aangehaalde Youfone is het bijvoorbeeld steeds mogelijk om van bundel te wijzigen. De abonnementswijziging gaat dan in op de eerste dag van de volgende maand.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.