Wat is groene stroom? Dit moet je weten! - Goedkoop.be

Vier feiten die je absoluut moet weten over groene stroom

Door
Laatste update op 0 reacties

Dat we voorzichtig moeten omspringen met Moeder Aarde, dat is al een tijd duidelijk. Gelukkig kunnen we als consument onze bijdrage leveren, bijvoorbeeld door te kiezen voor groene stroom.

Goedkoop.be overloopt vier feiten die je absoluut moet weten over groene stroom. Wat is het precies, hoe krijg jij het in huis, bestaat het eigenlijk wel echt en bovenal, wat is het prijsverschil met zijn tegenpool, de grijze stroom?

1. Wat is groene stroom?

Als we het over groene stroom hebben, wordt die doorgaans vergeleken met grijze stroom. Het maakt de definitie een pak duidelijker:

Embed code
Groene stroom
Groene stroom Grijze stroom

Opgewekt uit onuitputtelijke bronnen
   - zon
   - wind
   - water
   - biomassa
   - ...

Opgewekt uit eindige fossiele bronnen
   - kolen
   - gas

Kernenergie

Productie zorgt niet of nauwelijks voor CO2-uitstoot Productie zorgt voor schadelijke broeikasgassen (CO2) of kernafval
Milieuvriendelijk Milieubelastend, niet-duurzaam

 

Dit is de algemeen gebruikte definitie, maar Greenpeace hanteert een iets strengere definitie. Groene stroom wordt volgens hen niet alleen uit hernieuwbare bronnen gehaald, maar moet ook duurzaam zijn. Zo is biomassa op basis van palmolie niet duurzaam (het zorgt voor zware ontbossing), en wordt elektriciteit hieruit niet gezien als groene stroom.

Naast groene stroom ook groen gas?

Gas en elektriciteit worden doorgaans in één adem genoemd. Een logische vraag is dus of er ook groen gas bestaat. Het antwoord is iets ingewikkelder.

Er kan groen gas geproduceerd worden, namelijk uit biomassa (hout, afval...). Toch lukt het nog niet om zeer grote hoeveelheden milieuvriendelijk te produceren. Kies je dus voor ‘groen gas’, dan is dit doorgaans aardgas van een leverancier die groene projecten (zoals herbossing of bosaanplant) financiert als compensatie.

2. Hoe krijg ik groene stroom?

Voor groene stroom kiezen houdt op zich niet veel in. Bij de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, kortweg VREG, doe je even de V-test. Enkele muisklikken later krijg je een overzicht met alle energieleveranciers en hun tarieven van het moment. Er staat echter ook een grijs, groen of gemengd balkje bij, zodat je weet hoeveel % groene stroom een bepaalde leverancier aanbiedt.

Doe snel de V-test!

Tip: Wil je wel eens weten of je nu al groene stroom koopt? Met de Groencheck van de VREG weet je het meteen. Je vult het EAN-nummer voor elektriciteit van op je energiefactuur in (18 cijfers) en klaar.

VREG toont je het maandelijkse % elektriciteit dat uit hernieuwbare bronnen komt. Zo controleer je meteen ook of het % groene stroom op je factuur overeenkomt met de werkelijkheid. Naar de Groencheck!


Verder heb je geen speciale voorzieningen nodig voor groene stroom. De elektriciteit die uit het stopcontact komt, is voor iedereen hetzelfde, ongeacht contract of leverancier. Alleen je contract bepaalt of je al dan niet groene stroom aankoopt.

3. Bestaat het echt, groene stroom?

Bij de kritische lezer gaat meteen een belletje rinkelen. Er is geen apart net voor grijze en groene stroom, bestaat die groene stroom dan eigenlijk wel?

Wees gerust, er zijn voldoende controlerende instanties die alles nauwlettend in het oog houden. Zo moeten energieleveranciers garanties van oorsprong kunnen voorleggen. Dat Europees Energiecertificatensysteem (EECS) garandeert de kwaliteit van de bron en/of de productiemethode per megawattuur. Het systeem zorgt voor een duidelijke, transparante standaard in Europa.

Groene stroom kopen betekent evenwel niet dat er door jouw aankoop nog meer groene stroom geproduceerd zal worden.

Weetje: De geleverde groene stroom wordt niet noodzakelijk in Vlaanderen geproduceerd. Door de garanties van oorsprong kan de groene stroom ook in een ander land van de Europese Economische Ruimte worden opgewekt. Voorwaarde is dan wel dat diezelfde stroom niet nog eens mag worden verkocht als groene stroom in het land van oorsprong. Het EECS waakt hierover.

Toch blijkt het systeem niet helemaal waterdicht. De garanties van oorsprong kunnen nogal makkelijk aangekocht worden, zonder dat de leverancier werkelijk groene stroom produceert of levert. Onderstaand infofilmpje van Greenpeace toont aan dat niet alle groene stroom ook werkelijk groen is en helpt je als consument de juiste keuze te maken:

Om hier toch wat klaarheid te scheppen, kende Greenpeace de verschillende leveranciers een score toe. Zo ontdek je welke leveranciers echt groene stroom leveren. Kijk hier wie de groenste leverancier in je buurt is.

4. Verschil in prijs?

Een duurzame of groene keuze is niet noodzakelijk een goedkopere keuze. Grijze stroom is nu eenmaal goedkoper om te produceren. Toch betekent het ook niet dat groene stroom per definitie duurder is.

Doe je de V-Test van de VREG, dan zie je telkens ook de prijs van een contract, met daarnaast het percentage groene stroom. Dat maakt de vergelijking uiterst makkelijk.

Heb jij al een groen energiecontract afgesloten?

Bronnen: www.vreg.be, www.greenpeace.org

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.