Koud in huis? Ontdek hier 4 slimme isolatiemaatregelen! - Goedkoop.be

4 energiebespaartips buiten je huis

Mike Toller van Skydreams
Door Mike Toller van Skydreams. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties Meer Buitenleven

Het is alweer een tijdje winter, oftewel het wordt langzaamaan kouder. Hierdoor moeten alle huizen extra verwarmd worden. Daarom zijn hier 4 energiebespaartips voor de muren aan de buitenkant van je huis, om zo de kosten in de winter laag te houden.

Bespaartip 1: Isolatie

In de winter is een warm huis fijn en belangrijk, binnenshuis hoort niemand het koud te hebben. Het warm houden van de woning is niet lastig, er is echter wel sprake van onnodig warmteverlies. Dit warmteverlies zorgt ervoor dat er meer energie moet worden gebruikt om het warm te houden.

Een handige oplossing hiervoor is het isoleren van het huis. Zo kun je de muren, vloer en het dak isoleren. Beschadigingen aan de gevel kunnen ook een oorzaak zijn voor het verlies van warmte, hiervoor kan je een gevelrenovatie laten uitvoeren. Door de beschadigingen aan de gevel aan te pakken, zorg je dat de warmte binnen blijft en de energiekosten dalen. Houd er wel rekening mee dat de gevelrenovatie prijzen afhankelijk zijn van de hoeveelheid en grootte van de beschadigingen. Naast dat de renovatie zorgt voor een energiekostenbesparing, wordt de gevel ook weer het visitekaartje van de woning.

Bespaartip 2: Tochtstrips

Niet alleen gaat er veel warmte verloren door het dak, de vloer of de muren, maar dit gebeurt ook bij ramen en deuren. Om dit te voorkomen is het verstandig om naast het isoleren ook tochtstrips te plaatsen bij ramen en deuren.

Tochtstrips kunnen gemakkelijk geplaatst worden en ook nog voor een lage prijs, ook wordt er geld mee bespaard. Hiervoor heb je meerdere voorwerpen nodig, namelijk; schroeven, de tochtstrip zelf, een boor, een meetlat, een zaag en een stanleymes. Door de onderkant van de deur te meten kom je erachter hoe lang de tochtstrip moet zijn. Vervolgens zaag je de tochtstrip in de juiste lengte, zodat deze past onder de deur. Daarna teken je op de deur waar de schroeven in moeten om de tochtstrip te bevestigen.

Als de tochtstrip vastzit, is het mogelijk om er een sierrand overheen te plaatsen. Ook is het mogelijk om aan de zijkanten van de deur en de ramen zachte tochtstrips te gebruiken, deze strips kun je met de stanleymes tot de juiste grootte snijden om ze erna te plaatsen bij je deur of ramen.

Bespaartip 3: Ramen vervangen

Naast het plaatsen van tochtstrips rondom ramen en deuren, is het ook verstandig om het enkel glas te vervangen door dubbele beglazing, ook wel thermopane glas genoemd. Vooral bij oudere woningen is er nog vaak enkel glas aanwezig. Een goede vervanger van enkel glas is het populaire HR++ glas, dit is de nieuwste variant van dubbel glas. Het zorgt voor een grotere besparing in energiekosten dan het standaard dubbel glas.

HR++ glas is isolerend dubbel glas, bestaande uit twee glasplaten die uit elkaar worden gehouden door een metalen afstandhouder. De ruimte tussen het glas is, in tegenstelling tot normaal dubbel glas, bij HR++ glas opgevuld met edelgas in plaats van lucht. Bij standaard dubbel glas bespaar je €150 per jaar. Met het gebruik van HR++ glas bespaar je tussen de €230 en €270 per jaar, dit is bijna het dubbele van het standaard dubbel glas.

Bespaartip 4: Zonne-energie

Zelfs in de winter hebben de meeste zonnepanelen een hoog rendement. Het is dan ook een mooie toevoeging voor een energiebewuste woning. Voor het gebruiken van de zon zijn meerder manieren mogelijk, namelijk zonnepanelen en zonnecollectoren. Zo kun je tot wel €1250 per jaar besparen op de energierekening door het plaatsen van zonnepanelen.

Zoals je kon lezen zijn er veel manieren buitenshuis om geld te besparen. Het bespaarde geld zorgt ervoor dat je veel leuke dingen kunt gaan doen, denk bijvoorbeeld aan een dagje uit met het gezin.

Over de auteur

Mike Toller van Skydreams

Mike Toller werkt voor een aantal websites waarop hij interessante weetjes verzamelt over dakwerken, schilderen, isolatie, tuinen en zo meer. Hij weet dan ook alles over bouwen & verbouwen en deelt die kennis geregeld met jou via Goedkoop.be.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.